Υγεία

Εχθροί και φίλοι του πονοκέφαλου, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

GREEK RESTAURANT-THE BEST IN THE CITY- NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD

Ο πονοκέφαλος δεν κάνει διακρίσεις ηλικίας και φύλου. Συχνά, δεν οφείλεται σε συγκεκριμένη πάθηση αλλά αποτελεί προϊόν άγχους ή άλλων συνθηκών. Πριν καταφύγετε σε παυσίπονα, «δαμάστε» τον με φυσικό τρόπο…

Αμύγδαλα. Περιέχουν σαλικίνη, βασικό συστατικό της ασπιρίνης. Το μαγνήσιό τους χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και προστατεύει από τον πονοκέφαλο. Μαγνήσιο μας προσφέρουν και μπανάνες, αποξηραμένα βερίκοκα, αβοκάντο, κάσιους, ρύζι και όσπρια.

Λιπαρά ψάρια. Οι βιταμίνες Β6 και Β12 περιορίζουν τις ημικρανίες: τις αντλούμε από ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί,  σαρδέλες και τόνος.  Τα αντιφλεγμονώδη  Ω-3 λιπαρά οξέα τους, ενισχύουν την παραγωγή ουσιών που συμβάλλουν στη διαχείριση του πόνου.

Ψωμί ολικής άλεσης. Η έλλειψη γλυκογόνου, που χαρίζει ενέργεια στον οργανισμό και το προσφέρουν οι υδατάνθρακες, αυξάνει την απώλεια υγρών και προκαλεί αφυδάτωση, μία από τις αιτίες πονοκέφαλο. «Καλούς» υδατάνθρακες αντλούμε όχι μόνο από το στο ψωμί ολικής άλεσης αλλά και από πλιγούρι, φρούτα και γιαούρτι.

Φασόλια, μπιζέλια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Προσφέρουν  μαγνήσιο του οποίου η έλλειψη προκαλεί ένταση, αϋπνία, άρα και ημικρανίες .

Ψητή πατάτα. Το κάλιό της, καταπολεμά την αφυδάτωση, η οποία προκαλεί πονοκέφαλο.  Είναι λοιπόν το…νούμερο ένα αντίδοτο στις παρενέργειες της κατανάλωσης αλκοόλ , το οποίο με τη διουρητική του ιδιότητα, μειώνει την ποσότητα καλίου στον οργανισμό. Μια πατάτα (μαζί με τη φλούδα) παρέχει το 25% του καλίου που χρειαζόμαστε καθημερινά και βιταμίνες Α, C και Β6.

Καφές. Η καφεΐνη του δρα ευεργετικά στα αιμοφόρα αγγεία, γι’ αυτό και θεωρείται κλασικό «αντίδοτο» στη μέθη.

Μελισσόχορτο. Με καταπραϋντικές και χαλαρωτικές ιδιότητες,  καταπολεμά αϋπνία, στρες, ένταση και ευερεθιστότητα.

Βασιλικός. Καταπραΰνει τις ημικρανίες γιατί βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος ενώ καταπολεμά καταρροή και βήχα του κρυολογήματος. Βοηθά και στην καλύτερη λειτουργία της πέψης.

Δίκταμο. Δρα αντισηπτικά, τονωτικά και αντισπασμωδικά.

Δυόσμος. Προσφέρει κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο και μαγνήσιο αλλά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες ( Α, β-καροτίνη, C, Β6 , ριβοφλαβίνη κ.α Με αντισπασμωδικές, διουρητικές, αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Μαντζουράνα. Εξαιρετική πηγή σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, ασβεστίου, ψευδαργύρου, μαγγανίου, βιταμινών C, Κ Α,  νιασίνης, Β6 κ.α

Βρώμη. Συμβάλει στη σωματική και πνευματική επίδοση γιατί εξασφαλίζει ενέργεια στον οργανισμό καθώς περιέχει βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που συμβάλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος, άρα και στην υγεία της καρδιάς ενώ ενισχύει και τον μεταβολισμό.

Τί προκαλεί πονοκέφαλο;

Η αλλαγή του καιρού. Η απότομη αλλαγή των καιρικών συνθηκών, ψύχος ή καύσωνας. «Ύποπτοι» και η  υψηλή υγρασία, η βροχή και ο άνεμος.

«Βαριά» αρώματα. Ακόμα κι αν μυρίζουν ευχάριστα, ερεθίζουν το νευρικό σύστημα.

Αξεσουάρ μαλλιών. Κοτσίδες, σφιχτές κορδέλες και πολύ στενά καπέλα, πιέζουν το κεφάλι.

Άσκηση. Το πολύωρο τζόκινγκ αλλά και το σεξ, αυξάνουν την πίεση του αίματος στον εγκέφαλο.

Λάθος στάση σώματος. Ιδιαίτερα αν στηρίζουμε το κεφάλι στους  μυς του αυχένα και στην σπονδυλική στήλη.

Τυρί. Η τυραμίνη τους, είναι ένα αμινοξύ που δεν μπορεί να διασπάσει ο οργανισμός αν έχει έλλειψη του ενζύμου μονοαμινοξειδάση ή ακολουθεί αντικαταθλιπτική αγωγή. Τα «ώριμα» τυριά έχουν μεγαλύτερη ποσότητα τυραμίνης, όπως και ξηροί καρποί, ελιές και τουρσιά.

Αλλαντικά. Εκτός από την τυραμίνη τους, τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατά τους, αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Παράλειψη γευμάτων. Τον πονοκέφαλο προκαλεί η πτώση των επιπέδων του σακχάρου από την ασιτία.

Αναψυκτικά διαίτης. Η ασπαρτάμη τους ενοχοποιείται για ζάλη, απώλεια μνήμης και έντονους πονοκεφάλους.

Ψωμί. Η γλουτένη σε σιτηρά, κράκερ και  ζυμαρικά, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εκτός από προβλήματα στην πέψη και πονοκεφάλους σε όσους έχουν δυσανεξία.

Παγωτό. Αυξάνει απότομα τη ροή αίματος στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία. Η ταχεία διαστολή και συστολή των αιμοφόρων αγγείων αυξάνει την πίεση στους εγκεφαλικούς ιστούς.

Τσίχλα. Ασκεί πίεση στις αρθρώσεις του κρανίου.

Κινέζικο. Περιέχει όξινο γλουταμινικό νάτριο, ενισχυτικό γεύσης,  το που προκαλεί πονοκέφαλο.

Κόκκινο κρασί, μπύρα και αλκοολούχα ποτά. Πλούσια σε τυραμίνη.

SHARE
RELATED POSTS
Νέα διατροφική αρχή!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ποιες τροφές ωφελούν το δέρμα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Υγεία: οι λάθος δίαιτες μας γερνούν, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.