Πόρτα στη Δωδεκάνησο

ΕΥΘΥΤΑ: 16 χρόνια δράσης, χαράς, δημιουργίας, συγκινήσεων, απογοητεύσεων.

Spread the love

 

16 χρόνια δράσης: έντονα συναισθήματα, χαράς, δημιουργίας, συγκινήσεων αλλά και απογοητεύσεων.

Συμπληρώνουμε φέτος τον Ιούνιο 16 χρόνια συνεχούς δράσης για έναν κόσμο καλύτερο, «έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα χωρίς πόνο και τραγωδίες»

16 χρόνια έντονων συναισθημάτων, χαράς, δημιουργίας, συγκινήσεων αλλά και απογοητεύσεων.

Ξεκινήσαμε τον Ιούνιο του 2004.   Ξεκινήσαμε την εκπαίδευση στα σχολεία με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας  και μέχρι σήμερα η ΕΥΘΥΤΑ έχει εκπαιδεύσει 45.524 μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, 1.295 Εκπαιδευτικούς, 3.650 Στελέχη Στρατιωτικών Μονάδων και  Οπλίτες της 95ΑΔΤΕ Προσκόπους και Συλλόγους. Σχεδιάσαμε πρωτοπόρα εκπαιδευτικά προγράμματα για την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια, συνδυάζοντας τη θεωρία, τη βιωματική δράση για να εκπαιδεύσουμε τους  μαθητές τους  εκπαιδευτικούς, τους  στρατευμένους.  Έχει υλοποιήσει καμπάνιες ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης για όλες τις ηλικίες, με τις οποίες ενημερώθηκαν τουλάχιστον 70.000 συμπολίτες μας στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα  με συμβουλές για ασφαλή οδήγηση μέσω των εντύπων και πολλοί περισσότεροι κάτοικοι των νησιών μας με τις τηλεοπτικές  προβολές  και ραδιοφωνικών spot των κοινωνικών μηνυμάτων που η ΕΥΘΥΤΑ προωθεί σε όλη την Δωδεκάνησο. Με τους εθελοντές μας,  τα μέλη μας  και την υποστήριξη φορέων και Οργανισμών η ΕΥΘΥΤΑ υλοποιεί κάθε χρόνο σημαντικές ενέργειες με θετικό αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία της  Ρόδου. Πιστοί στο όραμά μας και στους στόχους μας   συνεχίζουμε… για έναν κόσμο με ασφάλεια και πολιτισμό στους δρόμους, έναν κόσμο που αξίζουμε με στόχο να  δημιουργηθούν νέα πρότυπα και να υιοθετηθούν ασφαλείς οδηγικές συμπεριφορές, για όλους τους  χρήστες του οδικού δικτύου.

Ήταν 6 Ιουνίου 2004 όταν ιδρύθηκε  η ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου δίνοντας συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του ΑΚΤΑΙΟΝ, δύο χρόνια  σχεδόν μετά την τραγική και άδικη απώλεια του Δημήτρη. Πρωτοετής φοιτητής στο MEDITERRANEAN COLLEGE έχασε τη ζωή του στα19 του χρόνια, ενώ περπατούσε σε πεζοδρόμιο της Αθήνας πίσω από τα κιγκλιδώματα, τραυματίζοντας τον θανάσιμα ασυνείδητος οδηγός υπό την επήρεια αλκοόλ. « Μαμά η ζωή δεν μετριέται από την διάρκειά της αλλά από την προσφορά της » Η πρόταση του γιου  της προέδρου Ελένης Καρύδη, η κινητήριος δύναμη της προέδρου..  για να συσταθεί  η ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου. Έφυγε..  τόσο άδικα και τραγικά. Μαζί όλοι εμείς στην ΕΥΘΥΤΑ, στοχεύουμε στον εκμηδενισμό των τροχαίων  να σταματήσει η χώρα μας να έχει τη χειρότερη θέση στα τροχαία δυστυχήματα στην Ευρώπη, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στους νέους μας, να σταματήσουμε  τον ανθρώπινο πόνο.

Να σώσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές και να ελαχιστοποιήσουμε τις αναπηρίες.. Ας ξεκινήσουμε.. έτσι σκεφτήκαμε..ευαισθητοποιημένοι  πολίτες, επιστήμονες από διαφόρους χώρους, θύματα και συγγενείς τροχαίων δυστυχημάτων, αλλά και απλώς ενδιαφερόμενα άτομα στην πόλη μας που ζούμε και κυκλοφορούμε στη Ρόδο μας τον Ιούνιο του 2004.. έτσι σκεπτόμαστε και τώρα…

Συσπειρωθήκαμε όλοι εμείς ..κομμάτι της  Ροδιακής κοινωνίας  και συνεχίζουμε να συσπειρώνουμε φορείς και  ευαισθητοποιημένους πολίτες ώστε το μήνυμα για την ασφαλή οδήγηση να ακουστεί  τόσο δυνατά και να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται.. με όραμα «κανένας θάνατος στο δρόμο» καλλιεργώντας την οδική παιδεία με δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης,  καθώς οι τροχαίες συγκρούσεις αποτελούν μάστιγα για τη χώρα μας με    τεράστιο οικονομικό –κοινωνικό κόστος.

Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δράσεις της  ΕΥΘΥΤΑ σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται έχοντας ως πρότυπο Ευρωπαϊκά προγράμματα για την οδική ασφάλεια , προγράμματα αντίστοιχων φορέων της  Ε.Ε, του Ο.Η.Ε, του Π.Ο.Υγείας,  της Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών 2011-2020, της  Ευρωπαϊκής χάρτας για την οδική Ασφάλεια, της  Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων που καθιερώθηκε με πρόταση της  FEVR(Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων) συμβούλου του ΟΗΕ. Για την εκπαίδευση των μαθητών Δημοτικών Σχολείων, έχουμε εκδώσει  βιβλία «Κυκλοφορώ και Τραγουδώ» και «Κυκλοφορώντας με τον Πανούλη» έντυπα  και  έχουν αποσταλεί  στις σχολικές μονάδες  σε όλη την Δωδεκάνησο και κοσμούν τις  βιβλιοθήκες  τους. Εκδόθηκαν και αγγλόφωνα έντυπα για τους τουρίστες.

Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης των πολιτών και της κοινωνικής αλληλεγγύης καθιερώσαμε το «Δέντρο της  Αγάπης» στηρίζοντας θύματα και οικογένειες  τροχαίων. Φέτος η ΕΥΘΥΤΑ προμηθεύτηκε από Δανία ειδικές ταινίες μείωσης ταχύτητας έξω από σχολεία. Δυστυχώς η πανδημία του Covid-19 δεν μας  επέτρεψε να υλοποιήσουμε την ενέργεια  και την μεταφέραμε  για την νέα σχολική χρονιά. Δημιουργήσαμε ένα 10σέλιδο εικονογραφημένο  βιβλιαράκι με  συμβουλές για ασφαλή οδήγηση. Κάθε Οκτώβριο  πραγματοποιούμε με επιτυχία την «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα», η Ρόδος ήταν η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που συμμετείχε και   όλοι μαζί εθελοντές, μέλη της  ΕΥΘΥΤΑ, σε συνεργασία με φορείς  και να κατανοήσουν οι οδηγοί  ότι «Όλοι διασκεδάζουμε ..ο ένας  δεν πίνει ..Ο Οδηγός της  παρέας».

Συνάντηση  της  προέδρου  με τον Πρόεδρο της  Ελληνικής Δημοκρατίας κ Παυλόπουλο, συχνές ενημερώσεις στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής, των εκπροσώπων της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α & Β Βαθμού του Δήμου και της  Π. Ν. Αιγαίου,  παραστάσεις στη Αρμόδια Επιτροπή της  Βουλής των Ελλήνων, τόσο στη  συζήτηση σχετικού νομοσχεδίου   όσο  και για θέματα Οδικής Ασφάλειας με μοναδικό στόχο στην πρόληψη και μείωση των θανάσιμων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία και των θανάτων. Έχουν κατατεθεί σχετικά  υπομνήματα και έχουν αποσταλεί διαχρονικά εκατοντάδες σχετικά έγγραφα προς τους Πρωθυπουργούς, αρμόδιους Υπουργούς,  σε φορείς  και υπηρεσίες   του Δήμου Ρόδου και  της Π.Ν. Αιγαίου.

Καθιερώθηκε την Μ. Πέμπτη να μοιράζονται κόκκινα αυγά ή Αναστάσιμες λαμπάδες και αλκοτέστ μιας χρήσης σε οδηγούς με μηνύματα για ασφαλή οδήγηση. Έχουν μοιραστεί 5.300.

Σε διάφορες δράσεις η ΕΥΘΥΤΑ, έχει μοιράσει σε οδηγούς πάνω από 15.000 αλκοτέστ μιας χρήσης μαζί με εθελοντές, μέλη και μέλη του Φ.Σ. Δω/σου και της ΣΥΦΑΚ με το μήνυμα Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί».

Συμμετέχει  σε όλες της εκδηλώσεις και δράσεις που έχουν καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε, τον Π.Ο.Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως τη Παγκόσμια  Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, την  καμπάνια  project EDWARD κάθε Σεπτέμβρη της  Ευρωπαϊκής Αστυνομίας,  την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο δρόμο, την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων κάθε Τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη.

Συμμετείχε στην Παγκόσμια Συνάντηση των ΜΚΟ Οδικής Ασφάλειας και Θυμάτων Τροχαίων στις Βρυξέλλες το 2009 και στα Χανιά το 2019 υπογράφοντας το ψήφισμα συνηγορώντας για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, τα δικαιώματα των τροχαίων θυμάτων,  τους στόχους SDGs ως πλαίσιο ενσωμάτωσης της οδικής ασφάλειας σε όλους τους τομείς με στόχο την μείωση των θανάτων και των σοβαρών  τραυματισμών κατά 50% έως το 2030, αναγνωρίζοντας τη σημασία  των περιφερειακών πρωτοβουλιών για την προώθηση διατομεακών συμπράξεων οδικής ασφάλειας.

Έχει διοργανώσει ημερίδες με εισηγητές Υπουργούς,  με επιστήμονες, όλων των ειδικοτήτων (Καθηγητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, μηχανικοί, ιατροί,  δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, δάσκαλοι οδήγησης εκπρόσωποι ΜΚΟ) από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικευμένοι σε αντικείμενα που καλύπτουν όλο το φάσμα της οδικής ασφαλείας  και συμμετέχει σε εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια στην Ελλάδα και χώρες της  Ε.Ε με παρουσιάσεις, ενημερωτικά έντυπα και δημοσιεύσεις σε εθνικά περιοδικά  και ημερήσιο τύπο.

Όσον αφορά στον τομέα των έργων έχει σχεδιάσει δύο διαβάσεις πεζών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της  Ρόδου (Γ.Λ Κρεμαστής & Οlymbic Palace στη μνήμη θυμάτων τροχαίων) μετά από  επικοινωνία  με τις     αρμόδιες Υπηρεσίες.)

Έχει συνδιοργανώσει 4 Μαθητικούς Διαγωνισμούς όλων των βαθμίδων στη Δωδεκάνησο  και 1 Περιφερειακό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας, ελεύθερο σχέδιο, κολλάζ, σκίτσο, σταυρόλεξο,  τραγούδι, Ρ/spot  TV/spot, κατασκευή, αφίσα  για την Οδική Ασφάλεια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, την Π.Ν.Αιγαίου. Τα έργα  αξιολογούνται και κοσμούν τα τετράδια και τα ημερολόγια   της ΕΥΘΥΤΑ.  Απονέμονται  έπαινοι «τιμής ένεκεν» στους συμμετέχοντες.

Σε ειδικές εκδηλώσεις  έχουν απονεμηθεί τιμητικές πλακέτες σε όλους  τους φορείς υποστηρικτές και  χορηγούς της ΕΥΘΥΤΑ.

Έχει σχεδιάσει και  υλοποιήσει έρευνες στη Ρόδο, σχετικά με τις στάσεις και συμπεριφορές των χρηστών της οδού, τα αίτια πρόκλησης των τροχαίων συμβάντων, τα γονεϊκά πρότυπα, τις στάσεις των νέων απέναντι στο αλκοόλ και την οδήγηση καθώς και διαγωνισμό έκθεσης σε μαθητές όλων των βαθμίδων στη Ρόδο με θέμα  «Τι θα πρότειναν στο Δήμαρχο   για την βελτίωση της  οδικής ασφάλειας στο Δήμο».

Η προσέγγιση της  ΕΥΘΥΤΑ,  θεωρείται πρωτοποριακή σε ένα τόσο δύσκολο και επώδυνο θέμα, με τραγικές συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή, όπως είναι των τροχαίων συμβάντων, αντιμετωπίζεται με επιστημονική  προσέγγιση προκειμένου να εμπλέξει ενεργά την κοινωνία των πολιτών, συσπειρώνοντας εθελοντές και επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων για την αποτελεσματικότητα των στόχων. 

Συγκίνηση και χαρά μαθητές  όλων των ηλικιών να αγκαλιάζουν όλους εμάς..να μας αναγνωρίζουν..να μας ευχαριστούν για όλα όσα έμαθαν..  όπου και αν μας συναντήσουν. Γονείς να μας εξιστορούν πως τα παιδιά τους μετά την ενημέρωση στα σχολεία δεν τους επιτρέπουν να οδηγούν μη τηρώντας τον Κ.Ο.Κ γιατί το είπε η ΕΥΘΥΤΑ και μας ευχαριστούν.

Η απογοήτευση από τους θανάτους και τους  τραυματισμούς στους δρόμους δεν επιτρέπει στην ΕΥΘΥΤΑ να είναι αισιόδοξη. Η τρομακτική απώλεια τόσων ανθρώπων θα έπρεπε να είχε θέσει σε συναγερμό όλους εκείνους που κατέχουν θέσεις δημόσιας ευθύνης με στόχο να αυξηθεί η ασφάλεια στους δρόμους. Κι όμως διαχρονικά συμβαίνει το αντίθετο.

Η χώρα μας  παραμένει, σε μία από τις χειρότερες θέσεις (5η) ανάμεσα σε 32 Ευρωπαϊκές χώρες (PIN  Report ETSC Ιούνιος 2019). Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην 5η θέση με 75 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 50. Πιο πάνω από εμάς βρίσκονται μόνο χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (Ρουμανία, Βουλγαρία, Λετονία, Πολωνία).

39 κρούσματα τροχαίων τραυματισμών με εγκατάλειψη το πρώτο πεντάμηνο του 2020 στη χώρα μας και σε περίοδο Covid-19, γεγονός που προκαλεί δικαιολογημένο προβληματισμό και παρά τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυσαν στην κυκλοφορία για 2 περίπου μήνες. Από τα 39 περιστατικά (72%) συνέβησαν σε δρόμους μέσα στον αστικό ιστό. Από τα 39 κρούσματα τροχαίων, τα 11 θανατηφόρα τροχαία με εγκατάλειψη στο 1ο  πεντάμηνο του 2020. H πανδημία των τροχαίων στη χώρα μας δεν αντιμετωπίστηκε διαχρονικά ως ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας και τα μέτρα ασφάλειας της κυκλοφορίας δεν θεωρήθηκαν ποτέ τόσο σοβαρά και μαζικά από τις κυβερνήσεις διαχρονικά. 

Επιβάλλεται τώρα  η πολιτική βούληση  να είναι ισχυρή,  ειλικρινής και όχι αποσπασματική με αποτέλεσμα τα μέτρα ασφάλειας της οδικής κυκλοφορίας να  είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκώς έως ελλιπή  σχεδιασμένα και λιγότερο αποδεκτά και αδιαφορίας  από τους χρήστες. Θα πρέπει αυτή η πανδημία των τροχαίων να σταματήσει. Για το σκοπό αυτό έχουμε προτείνει διαχρονικά στις Κυβερνήσεις και σε όλους τους φορείς  τις παρακάτω δράσεις.

Άμεση θέσπιση του Στρατηγικού Σχεδίου βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας στη χώρα μας του Καθηγητή του Ε.Μ.Π  κ Γ.Κανελλαϊδη (Επίτιμό Μέλος μας), άμεση κατάργηση του άρθρου 43 του Κ.Ο.Κ –Εγκατάλειψη θύματος, ενιαίος, κεντρικός συντονισμός και παρακολούθηση των δράσεων των αρμόδιων υπουργείων και των λοιπών φορέων, διαρκής αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων,  δημοσιοποίηση των στοιχείων των τροχαίων ατυχημάτων και λογοδοσία, εκπαίδευση, εντατικοποίηση των ελέγχων  άλλωστε, έχει καταγραφεί ότι η ελλιπής επιτήρηση-έλεγχος  δικαιολογεί την παραβατικότητα των χριστών και τους  θανάτους-τραυματισμούς οδικής κυκλοφορίας.

Για όλα τα ανωτέρω στάλθηκαν νέα έγγραφα προς Υπουργούς και Υφυπουργούς Υποδομών και Μεταφορών (Βελτίωση οδικών υποδομών στη Ρόδο, προώθηση σύγχρονης τεχνολογικής υποστήριξης, προτάσεις για το σύστημα εκπαίδευσης-απόκτησης άδειας της Σουηδίας), Δικαιοσύνης (σύνολο υπογραφών 3.676 σχετικά με το άρθρο 43 του ΚΟΚ), Προστασίας του Πολίτη, Υγείας το μήνα Μάιο 2020. Στόχος του παραπάνω σχεδίου δράσης είναι η δραστική μείωση των νεκρών και των βαριά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα κατά 50%.

«Μένουμε Ασφαλείς» και πρέπει να παραμείνουμε υπεύθυνοι και στην οδηγική συμπεριφορά. Τώρα θα αποδείξουμε – θα αποδείξετε   αν θα  μείνουμε ασφαλείς κυκλοφορώντας με ασφάλεια  στους δρόμους. Η πολιτεία, εμπιστεύτηκε τους ειδικούς για την πανδημία του Covid-19.  Ώρα είναι να εμπιστευτεί τους ειδικούς της οδικής κυκλοφορίας και εμάς.  Να ακούσετε τώρα τις προτάσεις των ειδικών και εμάς  για την άμεση λήψη σοβαρών-ουσιαστικών  και μαζικών μέτρων για την πανδημία τροχαίων και την αξιολόγησή τους με την εφαρμογή τους.

Η ΕΥΘΥΤΑ θα συνεχίσει για… έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα, χωρίς πόνο, έναν κόσμο με ασφάλεια και πολιτισμό στους δρόμους έναν κόσμο που αξίζουμε και τον έχουμε ανάγκη όλοι μας. Επιδιώκουμε και επιθυμούμε τη συνεργασία όλων. Εμείς που διαδραματίσουμε  έναν ρόλο, πρέπει να δείξουμε στην κυβέρνηση μας και τους φορείς του τόπου μας,  γιατί πρέπει να μας ακούσουν και να πιέσουμε  για δεσμεύσεις για τη στρατηγική  οδικής ασφάλειας που θα προχωρήσει προς την κατεύθυνση της επίτευξης των παγκόσμιων στόχων οδικής ασφάλειας.

Η ΕΥΘΥΤΑ, ευχαριστεί από καρδιάς  όλους τους χορηγούς της που στάθηκαν αρωγοί   της, υποστηρίζοντας κάθε της δράση και παρακαλεί  να συνεχίσουν  να την υποστηρίζουν. Σε αυτήν την προσπάθεια, σας θέλουμε όλους κοντά μας! 

Μη ξεχάσετε ποτέ ότι,  η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική και όλοι εμείς στην ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου, δουλεύουμε με τη ψυχή μας, είμαστε όλοι εθελοντές με επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων, χωρίς μισθωτούς υπαλλήλους και χωρίς  επιδότηση από κανένα φορέα, εργαζόμαστε    με ανιδιοτέλεια και  μοναδικό στόχο τη ζωή:   ΜΗΔΕΝ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ στις πόλεις μας. Συνεχίζουμε όλοι μαζί! 

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

SHARE
RELATED POSTS
12301628_1494022227566163_7544607448027552801_n.jpg
ΑΚΤΑΙΟΝ: η ιστορία του συνεχίζεται, του Ιωάννη Κούρτη [Πρόεδρος ΔΕΡΜ Α.Ε.]
Δ.Κ.Πεταλούδων: Σε πλήρη εξέλιξη δύο μεγάλα έργα οδοποιίας του Δήμου Ρόδου στην περιοχή.
Η [άγνωστη] πρωτιά του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Σχολή Τουρισμού στη Χίο, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.