Ανοιχτή πόρτα

Επανεφευρίσκοντας την δημοκρατία, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

Όσο και να θέλει κανείς να μειώσει την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο ορισμένες αλήθειες πρέπει να ειπωθούν

Ο ¨Έλληνας πρωθυπουργός μετέδωσε, μετέφερε, μίλησε για όλα τα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας, με εξαιρετικό, ξεκάθαρο λόγο και θέσεις.

Από τη διχοτόμηση της Κύπρου και τον τουρκικό επεκτατισμό – αναθεωρητισμό μέχρι την υποστήριξή μας στον ουκρανικό λαό, με συσχετισμούς Ελλάδα – Ουκρανία, Μεσολόγγι – Μαριούπολη.

Αλλά κατόρθωσε όμως κάτι πολύ περισσότερο. Μίλησε σε μια σκοτεινή εποχή για τα πανανθρώπινα θέματα. Αναφέρθηκε σε «υπενθύμιση αξιών». Η αξία της δημοκρατίας, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, το κράτος δικαίου, η ειρήνη, οι συμμαχίες. Ξεδίπλωσε στα μάτια μιας υπερδύναμης την Πολιτεία του Πλάτωνα η οποία κάθε άλλο παρά ουτοπική είναι.

Η ψυχή κάθε πολιτείας είναι η παιδεία και οι φορείς της πλατωνικής πολιτείας οφείλουν να είναι υπόδειγμα ήθους και μόρφωσης, ώστε να ασκούν ορθή και καρποφόρα εκπαιδευτική πολιτική που μπορεί να διαμορφώσει τέλειους πολίτες, που θα συμμετέχουν στα κοινά, θα υπακούουν στους νόμους της πολιτείας και θα υπηρετούν το σύνολο.

Τον καιρό των τυράννων που ζούμε αυτή η γνώση της υπεραξίας των αξιών είναι η λύση στις αγωνίες όλου του σύγχρονου κόσμου, ανεξαρτήτως μεγεθών. Έτσι μπορεί να εξαλειφθεί ο λαϊκισμός, αποτέλεσμα ανισοτήτων, η επικίνδυνα χαώδης αναρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο θυμός του πολίτη. Επανεφευρίσκοντας την δημοκρατία μέσα από τα ιδανικά της και τις αρχές της.

Η ιστορία της Ελλάδας προσφέρει υλικό για τους πολιτικούς, αρκεί να την γνωρίζουν και να μπορούν να την αξιοποιούν όπως έπραξε ο έλληνας πρωθυπουργός στα μέλη της Γερουσίας και στους αντιπροσώπους του αμερικανικού λαού

SHARE
RELATED POSTS
Κάρπαθος, πάμε προς τα πίσω ολοταχώς, του Μανώλη Δημελλά
28η Οκτωβρίου 1946, του Κωστή Α.Μακρή
Για ν’ αποτραπούν τουλάχιστον οι τεκτονικές αλλαγές, του Δημήτρη Κατσούλα
1 Comment
  • ΄Πάνος Καπώνης
    20 Μαΐου 2022 at 12:29

    Επανεφευρίσκοντας την δημοκρατία, του Νίκου Βασιλειάδη >> ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.