Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Επίσημη πρεμιέρα με τη “Βόρεια Μακεδονία”

Spread the love

Από χθες, οπότε και πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή στα Σκόπια, δρομολογούνται όλες οι διεργασίες αλλαγής της ονομασίας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», οι οποίες σήμερα αλλά και τα επόμενα εικοσιτετράωρα κορυφώνονται.

Έχει ήδη ανακοινωθεί η ενεργοποίηση και εφαρμογή των τροπολογιών του Συντάγματος της γειτονικής χώρας που ψηφίστηκαν από τη ΒουλήΜετά την αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης από την Ελλάδα, στα Σκόπια έντονες είναι οι ενέργειες που διεξάγονται για την υλοποίηση όλων όσων ορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, με φόντο και την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ήδη έχει ανακοινωθεί η ενεργοποίηση και εφαρμογή των τροπολογιών του Συντάγματος της γειτονικής χώρας που ψηφίστηκαν από τη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους επίσημους ιστοτόπους της κυβέρνησης και των υπουργείων χρησιμοποιείται το νέο όνομα. Ο ΥΠΕΞ της χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ άλλαξε και τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου πλέον εμφανίζεται ως υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Στη σειρά μεταβολών που συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στα Σκόπια συγκαταλέγονται και οι αλλαγές στις πινακίδες και στα διαβατήρια.

Σήμερα, στις 14.00 ώρα Ελλάδας, θα τοποθετηθεί στη μεγαλύτερη συνοριακή δίοδο της χώρας, στη Γευγελή, απέναντι από το τελωνείο των Ευζώνων, πινακίδα με το νέο όνομα.

Εισδοχή στο ΝΑΤΟ

Σε ξεχωριστή τελετή χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έπαρση της σημαίας του ΝΑΤΟ, ενώ ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε:

«Το μέλλον δεν είναι πλέον μοιραίο. Πετύχαμε η πατρίδα μας να βρίσκεται στον ορθό δρόμο. Γινόμαστε το 30ό πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Γινόμαστε ασφαλής χώρα. Είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία μας. Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιπλέον τα επόμενα βήματα: σε συνοριακές διόδους και αεροδρόμια, η μετονομασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών ημερών, όπως και στις ιστοσελίδες όλων των κυβερνητικών θεσμών. Σε διάστημα μίας εβδομάδας η κυβέρνηση οφείλει να έχει εκδώσει τα νέα σήματα και τυποποιημένες επιγραφές. Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί και το σχετικό λογισμικό. Το Υπουργείο Εξωτερικών σε τρεις εβδομάδες το αργότερο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις αλλαγές εντός της χώρας αλλά και σε πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό.

Επίσης, εντός τεσσάρων μηνών θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης νέων πινακίδων για τα αυτοκίνητα (ΝΜΚ αντί για ΜΚ), ενώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να αρχίσει η διαδικασία έκδοσης των νέων διαβατηρίων.

Τα πρώτα χαρτονομίσματα θα αρχίσουν να εκδίδονται το 2020 και αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια από το άνοιγμα του σχετικού ενταξιακού κεφαλαίου στην Ε.Ε.

Σε δύο μήνες θα πρέπει να έχουν αλλάξει οι ταμπέλες στο οδικό δίκτυο όλης της χώρας. Σε έξι μήνες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής και διευκρίνισης ως προς τα ποια μνημεία συνδέονται με την αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό. Σε έξι μήνες θα πρέπει, επίσης, να έχει αφαιρεθεί από παντού ο Ήλιος της Βεργίνας.

Όλες οι ανωτέρω αλλαγές γίνονται με φόντο την επίσημη ανακοίνωση υποψηφιότητας των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης 2019.

Οι ηγέτες των δύο χωρών είναι ανάμεσα στους 300 υποψηφίους που ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή που εδρεύει στη Νορβηγία.

SHARE
RELATED POSTS
Μη μου την Πίστιν τάραττε!, της Τζίνας Δαβιλά
Οι καιροί και οι καιροσκόποι, του Κωνσταντίνου Μεϊντάνη
Η ΑΚΟΣ στην υπηρεσία του ΓΕΣ-Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή και της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.