Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Εξώδικο στον Δήμο Ρόδου: Δυσαρέσκεια από τη δωροθέτη ζωγράφο Αθηνά Γιομπλάκη – Αποσύρει τα έργα της

Spread the love

ΗΑθηνά Γιομπλάκηείναι ζωγράφος, αγιογράφος και συντηρήτρια έργων Τέχνης

13567500_10154424305681037_1684464822354378457_n.jpg

Η κυρία Αθηνά Γιομπλάκη με γενναιοδωρία και αγάπη προς το νησί της Ρόδου δώρισε  το 2016 στον Δήμο Ρόδου και με εμφανή την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του τέως Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, έργα της εμπνευσμένα από την περίοδο των Ιπποτών. Σήμερα 5 Οκτωβρίου 2020 και μετά την απομάκρυνση των δωρεών των Βάλια Σεμερτζίδη και Δημήτρη Κούκου από την μόνιμη έκθεση του Νεστορίδειου Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης με απόφαση της νυν διοικήσεως, όπως κατήγγειλε και επιβεβαίωσε ο τ.Πρόεδρος του Μουσείου κ. Νικόλαος Φρόνας,  η κ. Γιομπλάκη αγιογράφος και συντηρήτρια έργων Τέχνης ζητεί αν δεν λυθεί άμεσα το θέμα της μόνιμης έκθεσης των πινάκων δωρεάς της, να ανακληθεί η φιλότεχνη πράξη της ώστε να προστατευθούν και να διασωθούν τουλάχιστον τα δικά της έργα που αφορούν στην Ιστορία της Ρόδου.

  Διαβάστε για τη δωρεά της :

Αθηνά Γιομπλάκη: “Δώρησα τα έργα μου στο Δήμο Ρόδου για να εμπνευστούν οι νέοι από τις θυσίες των προγόνων τους”, της Τζίνας Δαβιλά

 

Ενώπιον Κάθε Αρμόδιου Δικαστηρίου

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ 

(με επιφύλαξη δικαιωμάτων)

Αθηνάς Γιομπλιάκη του Αθανασίου, κατοίκου Ρόδου, οδός ….. ΔΟΥ Ρόδου. 

ΠΡΟΣ

Δήμο Ρόδου, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.  

———- . ———-

Όπως σας είναι γνωστό, μετά από την επιτυχημένη έκθεση έργων τέχνης μου στο Κατάλυμα της Γαλλίας, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και έπειτα από σχετικές συζητήσεις μαζί σας αποφάσισα  τη δωρεά των έργων μου στο Δήμο Ρόδου. Επρόκειτο για μια συλλογή με τίτλο “Η Πολιορκία της Ρόδου” αποτελούμενη από τριάντα πέντε (35) πίνακες ζωγραφικής, διαστάσεων 60Χ40 εκ και 60Χ70 εκ, και από δύο (2) ξύλινα παράθυρα με ζωγραφισμένους καμβάδες, διαστάσεων 57Χ57 εκ, με θέματα από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγ. Ιωάννη τους οποίους φιλοτέχνησα εμπνεόμενη από τις μικρογραφίες που περιέχονται στο βιβλίο “Obsidionis Rhodiae urbis descriptio” του Guillaume Caoursin, Καγκελάριου του ανωτέρω Τάγματος στη Ρόδο του 15ου αιώνα. 

 Έτσι, και μόνο κατόπιν ρητών διαβεβαιώσεων σας, ότι η δωρεά τελούσε υπό τον ρητό όρο έκθεσης των ανωτέρω έργων μου σε κατάλληλο χώρο εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, προέβην στην προαναφερόμενη δωρεά. Για το λόγο αυτό και σε εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 458/2016 σχετικής ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου υπεγράφη στις 18/05/2017, μεταξύ εμού και του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, η σύβαση δωρεάς και πραγματοποιήθηκε η παραλαβή εκ μέρους σας των έργων τέχνης με βάση το συνημμένο κατάλογο. Μάλιστα, ο τρόπος υπό τον οποίο τελούσε η ανωτέρω δωρεά μου, κατά τα παραπάνω, δηλαδή η υποχρέωση σας εύρεσης κατάλληλου χώρου για την έκθεση της δωρούμενης συλλογής, τον οποίο αποδεχθήκατε, περιλήφθηκε σε ειδική μνεία και στο από ημερομηνία 09/06/2016 έγγραφο – εισήγηση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού. 

Το έτος 2018 μετά από δική μου πρωτοβουλία και ενέργειες καθώς διαπίστωνα με λύπη ότι η συλλογή μου, παρά τις δεσμεύσεις και αποφάσεις του Δήμου, ουδέποτε εξετέθη αλλά παρέμενε στο σκοτάδι διοργανώσαμε από 16 Σεπτεμβρίου έως και 15 Οκτωβρίου έκθεση στην Οπλοθήκη De Milly με τίτλο “Ηρωική Ρόδος”. 

Έκτοτε, όπως πρόσφατα πληροφορήθηκα, η συλλογή βρίσκεται πρόχειρα και ακατάλληλα αποθηκευμένη στο υπόγειο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την καλή κατάσταση και διατήρηση των έργων τέχνης – πινάκων όσο και για την υποτίμηση και απαξίωση της καλλιτεχνικής αξίας των έργων αυτών αλλά και της προσωπικότητας μου ως δημιουργού.

Επειδή είμαι άκρως δυσαρεστημένη καθώς δεν προβήκατε σε καμία ενέργεια για την πραγμάτωση του σκοπού και την υλοποίηση του όρου  υπό τον οποίο τελέστηκε η δωρεά μου παρά τις κατ’ επανάληψη (προφορικές) οχλήσεις μου και σε αντίθεση με την σχετική ομόφωνη απόφαση σας.

Επειδή προτίθεμαι να προβώ σε κάθε νόμιμη ενέργεια και διαδικασία για την προφύλαξη των δικαιωμάτων μου

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ έντονα για μια ακόμα φορά για τη μέχρι σήμερα αντισυμβατική συμπεριφορά σας και σας ΚΑΛΩ να συμμορφωθείτε στις ανειλημμένες κατά τα ως άνω αναφερόμενα υποχρεώσεις σας  εντός τριών (3) μηνών από λήψεως της παρούσας ήτοι στην εύρεση κατάλληλου χώρου και στην έκθεση της συλλογής των έργων τέχνης που σας δώρισα άλλως σας ΔΗΛΩΝΩ ότι αν και αυτή η ύστατη προθεσμία παρέλθει άπρακτη, θα ασκήσω το δικαίωμα της ανάκλησης της ανωτέρω δωρεάς θεωρώντας σας ως μόνο υπαίτιο για τη μη τέλεση του τρόπου υπό τον οποίο αυτή τελέστηκε.

Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος μου αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει την παρούσα στον παραλήπτη της για να λάβει γνώση και για τις έννομες συνέπειες αντιγράφοντας την ολόκληρη στην σχετική έκθεση επίδοσης.

Ρόδος 05/10/2020

Η εξωδίκως διαμαρτυρόμενη, προσκαλούσα, δηλούσα

Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση της Αθηνάς Γιομπλάκη

SHARE
RELATED POSTS
Διαμελίστηκε 37χρονη κολυμβήτρια στη Ρόδο – Συνελήφθη ο χειριστής ταχύπλοου
27.02.2019 Εσπερίδα για την Μεσαιωνική Πόλη και τα Μνημεία του Δήμου Ρόδου-Πρόγραμμα, Έργα, Στόχοι
7η Μαρτίου στη Ρόδο: πτήσης αεροσκάφους F 16 και ένοπλο τμήμα των Βρακοφόρων Κρήτης

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.