Ανοιχτή πόρτα

Εξωτερική πολιτική και Ενέργεια, του Νίκου Σταθόπουλου

Spread the love

Νίκος Σταθόπουλος

Τα υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που παραμένουν ανεκμετάλλευτα στους βυθούς της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή αυτονομία Ελλάδας, Κύπρου και άλλων χωρών της Ευρώπης. Η εξόρυξη, τεχνικά, είναι γενικά εφικτή μερικούς μήνες μετά την έναρξη των offshore γεωτρήσεων, γεγονός που ικανοποιεί τις πιεστικές ανάγκες που θα αντιμετωπίσει σύντομα η ΕΕ σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Η τωρινή έκτακτη συγκυρία φαίνεται κατάλληλη για συμφωνίες των Ελληνόφωνων κυβερνήσεων με τις μεγάλες ενεργειακές εταιρίες, πρωτίστως των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ιταλίας για την εκμετάλλευσή τους, υπό τις ευλογίες των χωρών τους. Αν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου δεν έχουν συμφωνήσει διαφορετικά, έχουν τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας για να κινηθούν συντονισμένα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην Τουρκία θα μπορούσε να προσφερθεί η δυνατότητα να συμμετάσχει στα, ούτως ή άλλως, πολυεθνικά επενδυτικά σχήματα που θα απαιτηθούν για την πραγμάτωση αυτών των εκμεταλλεύσεων, σε αντάλλαγμα της παραίτησής της από απαράδεκτες για τα άλλα μέρη αξιώσεις της και της απόσυρσης των στρατευμάτων της από το Ευρωπαϊκό έδαφος της Βόρειας Κύπρου. Στην άτυπη σύνοδο των αρχηγών κρατών & κυβερνήσεων στις Βερσαλλίες, 10-11 Μαρτίου 2022 και την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ερντογάν θα μπορούσε να τεθούν τα θεμέλια για την επίλυση αυτών των τριών θεμάτων, ταυτόχρονα, με τρόπο που κερδίζουν όλοι.

SHARE
RELATED POSTS
Full-time Mama!, του Γιώργου Σαράφογλου
Ανοιχτή Επιστολή στον Κ. Γαβρά, του Μάνου Στεφανίδη
“BREXIT”! (Σκίτσα Αρχείου – Archival cartoons), του Γιώργου Σαράφογλου – by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.