Ανοιχτή πόρτα Πρόσωπα - Αφιερώματα

Εντεκάδα σπουδαίων κυριών, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

Την τιμητική τους είχαν στις 8 Μαρτίου οι γυναίκες σε παγκόσμια κλίμακα, αν και κανονικά πρέπει να γιορτάζουν καθημερινά. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η αναφορά στο ωραίο φύλο κυριάρχησε, ενώ τα μεγάλα σάϊτ του εξωτερικού θύμισαν με εικόνες, διάσημες πόζες της Μέριλυν, της Ωντρεϊ Χέπμπορν, της άτυχης Γκρέϊς Κέλλυ, της Βίβιαν Λι, της Μαρλένε Ντίτριχ, και μερικών ακόμη καλλονών, βασικά από τον χώρο της 7ης Τέχνης. Του λόγου μου –όχι ότι δεν απόλαυσα την ιστορική φωτογραφία του 1954 με την Μονρό να προσπαθεί να κατεβάσει τσαχπίνικα την φούστα της, που ο υπόγειος (τεχνητός) αέρας από την σχάρα στο πεζοδρόμιο  την ανέμιζε για τα καλά προβάλλοντας δύο υπέροχα πόδια, προς τέρψη των δεκάδων φωτορεπόρτερ που απαθανάτισαν την σκηνή.

Ωστόσο, οι πραγματικές κυρίες που ανέβασαν στα ύψη το γυναικείο φύλο με τις πράξεις τους, σπάνια αναφέρονται σε τιμητικές γιορτές και λοιπές παγκόσμιες επετείους. Αυτές θυμήθηκα χθες και τις τιμώ καταθέτοντας ένα μικρό –αλλά αντιπροσωπευτικό- κατάλογο (και ζητώ την κατανόησή σας, αν οι περισσότερες της επιλογής μου  υπήρξαν μάλλον άσχημες):

Γερτρούδη Στάϊν

Ισιδώρα Ντάνκαν

Γκρέτα Γκάρμπο

Λίλιαν Χέλμαν

Σιμόν ντε Μποβουάρ

Αγκάθα Κρίστι

Βανέσσα Ρεντγκρέϊβ

Βιρτζίνια Γουλφ

Σάρα Μπερνάρ

Σάρλοτ και Εμιλι Μπροντέ

Νομίζω πως μια 11άδα αρκεί. Όπως αποδείχτηκε, οι εν λόγω σπουδαίες κυρίες, έκαναν «παιγνίδι» που ζήλεψαν εκατομμύρια αρσενικοί!

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Διαψεύδονται τα περί «Πρόσωπον προς Πρόσωπον», σταθερά όπως γνωρίζατε «Ενώπιος Ενωπίω», του Δημήτρη Κατσούλα
Υπηρέτρια του έρωτα, της Μαρίας Σκαμπαρδώνη
12647838_1513093565662838_954043335_n.jpg
Η Ομόνοια κάποτε…

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.