Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στην Πολιτική

Ενημέρωση για την παραφιλολογία των τελευταίων ημερών, του Γιώργου Γκούφα (Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου)

Ο κος Γιώργος Γκούφας είναι Μαθηματικός και Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφερειακή ενότητα Νάξου- Αμοργού- Δονούσας- Σχοινούσας- Κουφονησιών- Ηρακλειά με την “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” και τον κο Μανώλη Γλυνό. Εδώ το βιογραφικό του. 

Γκούφας Γιώργος

Σε απάντηση διαφόρων  δημοσιευμάτων και για την ακριβή πληροφόρηση και γνώση των συμπατριωτών μας θα ήθελα να ενημερώσω για τα εξής:

H Περιφέρεια, η Περιφερειακή Αρχή, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που έχει απ’τον Καλλικράτη ακόμα,  ΜΟΝΟ σχεδιάζει και χρηματοδοτεί μέσω του ΕΣΠΑ τα έργα των Δήμων που είναι ώριμα.. Δηλαδή που έχουν μελέτες, οι οποίες  έχουν επικαιροποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν την περιφερειακή Ενότητα Νάξου, ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ στα οποία ο Δήμος είχε από παλιά ή πρόσφατα μελέτες, ΟΛΑ  χρηματοδοτήθηκαν απ’την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή του Γιάννη Μαχαιρίδη. Το αν υπήρχαν λοιπόν ή όχι μελέτες, αυτό δεν αφορούσε την Περιφέρεια επί Μαχαιρίδη, αλλά τον Δήμο. Μακάρι η Περιφέρεια να είχε την αρμοδιότητα να φτιάχνει και τις μελέτες των διαφόρων έργων στην Νάξο ή την Αμοργό. Μακάρι… Μόνον κατόπιν προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου, μπορεί να εκχωρηθεί στην Περιφέρεια το δικαίωμα να εκπονήσει μελέτη έργου ή να το υλοποιήσει. Πράγμα που σε ελάχιστες περιπτώσεις συνέβη (π.χ η αφαλάτωση των Κουφονησίων).

Για τα μεγάλα νησιά η αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι ΜΟΝΟΝ να χρηματοδοτεί τις μελέτες για έργα των Δήμων, να παρακολουθεί την υλοποίηση των έργων και να σχεδιάζει την ανάπτυξη των νησιών.

Για τα μικρά νησιά βέβαια μέχρι 2.000 κατοίκους, εκτός απ’τις Μικρές Κυκλάδες που ανήκουν στον Δήμο Νάξου και Μ.Κ, η Περιφέρεια μπορεί να εκπονεί και να εκτελεί ή να υλοποιεί έργα απευθείας, λόγω έλλειψης στα νησιά αυτά τεχνικών υπηρεσιών και οικονομικών Υπηρεσιών κ.λ.π. Πρέπει λοιπόν οι Δήμοι να φροντίζουν εγκαίρως για μελέτες, επειδή ακόμα και αν δεν υλοποιηθούν την διάρκεια της θητείας τους, θα υπάρχουν σε επόμενες θητείες.

Η Θητεία της Περιφερειακής Αρχής του Γιάννη Μαχαιρίδη ήταν μόλις 3,5 χρόνια και μάλιστα την περίοδο της πιο  βαθιάς Οικονομικής Κρίσης στην Πατρίδα, με Ο% επιχορηγήσεις απ’το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων λόγω της χρεωκοπίας της Χώρας.    

Τα έργα, όμως, που υλοποιήθηκαν ή ήταν σε εξέλιξη στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και στην Αμοργό και χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφερειακή Αρχή του Γιάννη Μαχαιρίδη ή απ’το Επιχειρησιακό πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής),  ή απ’το Επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη , τα οποία παρέλαβε η Περιφερειακή Αρχή του κ. Χατζημάρκου, μεταξύ άλλων ήταν:

ΣΤΗ ΝΑΞΟ: Κατασκευή φράγματος Τσικαλαριού και Δικτύων Αξιοποίησης Ταμιευτήρων Τσικαλαριού – Φανερωμένης και Εγγαρών Νήσου Νάξου συνολικού κόστους 31,91 εκατ. €., εκ των οποίων δημοπρατήθηκε, χρηματοδοτήθηκε και υλοποιείται  το φράγμα ύψους 9,5 εκ.ευρώ, βελτίωση δρόμου από Άγιο Ματθαίο (Καλαμούρια) έως δρόμο Αγίου Αρσενίου – Αγίας Άννας (περίπου 1,1 εκατ. ευρώ), στερέωση-συντήρηση βυζαντινών μνημείων Νάξου (550.000,00 ευρώ), κατασκευή τεσσάρων (4) αιθουσών στο 2/θέσιο ειδικό σχολείο Νάξου (518.000,00€), ο Παιδικός Σταθμός Χώρας Νάξου (651.000,00 €), βελτίωση κτηριακών υποδομών 2ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Νάξου (464.000,00 €), εφαρμογή κυκλοφοριακής μελέτης και σήμανσης Χώρας Νάξου (462.000,00 €), αποκατάσταση έντεκα (11) ΧΑΔΑ και προμήθεια εξοπλισμού μεταφοράς προσωρινής αποθήκευσης και επεξεργασίας απορριμάτων στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (2,7 εκ. €), ΧΥΤΑ Νάξου (9,6 εκ. €), δίκτυα αποχέτευσης παραλιακών οικισμών και εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης Δ.Δ Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (6,7 εκ.€)

Επίσης, η Περιφέρεια του Γιάννη Μαχαιρίδη διέθεσε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ από δικούς της πόρους για την συντήρηση του Επαρχιακού οδικού δικτύου της Νάξου και μάλιστα 1.300.000,00 € εξ αυτών, για την βελτίωση του Επαρχιακού δρόμου Χώρας –Εγγαρών.

ΣΤΗ ΔΟΝΟΥΣΑ: Εγκατάσταση επεξεργασίας και έργα διάθεσης λυμάτων (2,44 εκ.ευρώ).

ΣΤΟ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ: το Περιφερειακό Ιατρείο Κουφονησίου (650.000,00 €) η προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης Κουφονησίου και κατασκευή συνοδών έργων (657.000,00 €),

ΣΤΗ ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ: το νέο λιμάνι (2 εκ. €).

ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ: κατασκευή δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Αιγιάλης (1,83 εκ. €), βελτίωση – αναβάθμιση των Περιφερειακών Ιατρείων Καταπόλων και Αιγιάλης (500.000,00 €), κατασκευή δύο δεξαμενών στα Κατάπολα (660.000,00 €), κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού από τα Κατάπολα στη Χώρα (454.000,00 €), όπως και το έργο «ολοκλήρωση ανέγερσης διωρόφου κτηριακού συγκροτήματος Γυμνασίου – Λυκείου Χώρας Αμοργού (536.000,00€) .

Φυσικά, δεν αναφέρω δράσεις αθλητικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, τουριστική προβολή κ.λ.π που έγιναν και είναι το ελάχιστον των δράσεων μιας περιφερειακής αρχής.

Για να δούμε, λοιπόν,  και τα έργα που υλοποιήθηκαν ή είναι σε εξέλιξη  στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου απ’την Περιφερειακή Κυβέρνηση του κ. Χατζημάρκου, 5 χρόνια μετά την ανάληψη της θητείας της.

Με νούμερα  όμως… με αριθμούς…  με ευρώ.. .Τι κονδύλια και πού διατέθηκαν…  Διότι οι γενικότητες τύπου «δράσεις», «επεκτάσεις», «βελτιώσεις», «προσθήκες», «συντηρήσεις», «χρηματοδοτήσεις», «διοργανώσεις» δεν είναι πολιτική.

Όπως δεν είναι πολιτική η παραγωγή εικονικών εντυπώσεων με φωτογραφίες μέσω facebook, instagram και ιστοσελίδων. Η περιφερειακή Αρχή του κ.Χατζημάρκου με  σωρεία προεκλογικών χρηματοδοτήσεων ανύπαρκτων έργων που «θα» υλοποιηθούν, με εγκαίνια έργων που ήδη  είχαν ολοκληρωθεί και λειτουργούσαν ή είχε ξεκινήσει η υλοποίησή τους απ’την Περιφερειακή Αρχή του Γιάννη Μαχαιρίδη, με την καπήλευση έργων των Δημοτικών Αρχών, με  υπογραφή εκατοντάδων συμβάσεων έργων που ποτέ δεν ωριμάζουν και δεν απορροφούν ούτε ένα ευρώ, με ρουσφετολογικές και μικροπολιτικές χρηματοδοτήσεις συλλόγων και σωματείων, δεν είναι  ικανή να πείσει τους πολίτες της περιφερειακής Ενότητας Νάξου ότι πέτυχε στο έργο της..

Να δούμε, επίσης, στην 5ετία της θητείας της Περιφερειακής Αρχής του κ. Χατζημάρκου τα ποσά με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν λόγου χάρη οι Περιφερειακές Ενότητες Πάρου και Σαντορίνης για να επιβεβαιώσουμε την μη δίκαιη κατανομή των χρηματοδοτήσεων στα νησιά μας.

 Να δούμε, επίσης, κύριε Χατζημάρκο πόσες μέρες συνολικά την πενταετία παραμείνατε όχι μόνο στην Έδρα της Περιφέρειας που βρίσκεται στην Ερμούπολη της Σύρου, αλλά και στα λοιπά νησιά των Κυκλάδων; Για να επιβεβαιώσουμε την περιφρόνηση σας στον θεσμό και στους υπαλλήλους των Διοικητηρίων της Περιφέρειας.

Να δούμε, επίσης, κύριε Χατζημάρκο  αν διατηρήσατε την ισχύουσα επί Μαχαιρίδη κατανομή των πόρων μεταξύ των πρώην Νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου (45%-55% αντίστοιχα).

Οι 310.000 πολίτες του Νοτίου Αιγαίου  δεν θα σου επιτρέψουμε κ. Χατζημάρκο να παίζεις με τις εντυπώσεις και να επηρεάζεις τις τύχες και το μέλλον των παιδιών μας στο Ν.Αιγαίο.

Μετά την Νίκη της “Συμμαχίας του Νοτίου Αιγαίου” με επικεφαλής τον Μανώλη Γλυνό θα επιστρέψουν στην Περιφέρειά μας το διαφορετικό ήθος και ύφος, η κανονικότητα, η διαφάνεια, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των νησιών, ο σεβασμός και η χρηστή Διοίκηση με επίκεντρο τον Άνθρωπο, καθώς και η δίκαιη κατανομή των πόρων σε κάθε νησί και Νομό ανάλογα με τις ανάγκες και τον πληθυσμό  .

Νάξος, 13.4.2019

*Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

                                                                


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Αλέξανδρος Διακόπουλος, του Πάνου Μπιτσαξή
Μακεδονικό και Κομφούκιος, του Πάνου Μπιτσαξή
high274wr2k1.jpg
Καλότυχοι οι νεοφώτιστοι Βαλασία και Βασίλειος, το γένος Αντώνη και Εύης Καμπουράκη!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.