Ανοιχτή πόρτα ΕΥ ΖΗΝ

Εμπόριο ψυχαγωγίας, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Ξεφύλλισα χθες το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της τηλεόρασης, προκειμένου να ενημερωθώ για τις ελληνικές ταινίες που προγραμμάτισαν τα καλά μας τα κανάλια.

Κατ’ αρχήν, χθες Σάββατο με εξαίρεση το κλασικό «Ένα βότσαλο στη λίμνη» με τον ανεπανάληπτο Λογοθετίδη, είχε τρεις σάχλες, που δυστυχώς έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη το κοινό: «Η θεία μου η χίπισσα», «Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι» και «Μερικοί το προτιμούν κρύο» (αυτό προφανώς για να τιμηθεί ο παγετός που επικρατούσε σε όλη τη χώρα…) Για σήμερα, τη σκυτάλη παίρνουν «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», «Ο γεροντοκόρος», και η «Μανταλένα», δηλαδή ταινίες χιλιοπαιγμένες και πάντα με Βουγιουκλάκη και Κωνσταντάρα στο κόλπο για να φέρουν διαφήμιση.

Που σημαίνει ότι η επιλογή έχει ως κίνητρο πρώτα το εμπόριο και το κέρδος και ακολούθως την ψυχαγωγία του κόσμου. Και για να κλείσει η εβδομάδα με σιγουριά για τηλεθέαση (και μπίζνα από τη ρεκλάμα) το προσεχές Σάββατο μη λείψει κανείς από τον καναπέ του. Σχεδόν ίδια ώρα, ο Κυριακού προβάλει «Χτυποκάρδια στο θρανίο» και ο Κοντομηνάς «Ραντεβού στον αέρα»! Μεταξύ μας: δεν διέκρινα στο πρόγραμμα την «Αλίκη στο ναυτικό», αλλά που θα πάει; Σύντομα θα είναι πάλι στα σπίτια μας για εκατοστή φορά!

Και η απορία (για να μη ξεχνάω τα του οίκου μου…). Θα χαλάσει ο κόσμος αν οι διευθυντάδες του προγράμματος των καναλιών, αποφασίσουν να δείξουν μία έστω φορά, την βραβευμένη «Ευδοκία» του Δαμιανού, ή το «Ταξίδι στα Κύθηρα», το ποιητικό φιλμ του Αγγελόπουλου; Η έστω, τον «Κυνόδοντα», το βραβευμένο διαμαντάκι του Λάνθιμου; Δηλαδή πόση ζημιά θα κάνει στο πόπολο το στόρι αυτών των ταινιών, που προσφέρονται βεβαίως για προβληματισμό και όχι για (επαναλαμβανόμενο) χαβαλέ;

Προφανώς τα φιλμ με αληθινό περιεχόμενο αποφεύγονται προκειμένου να μη γίνει χαλάστρα στην Ταινιοθήκη τη Ελλάδος!

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Για ένα κιλό κιμά, του Δημήτρη Κατσούλα
Ἑνὸς λεπτοῦ σιγή, της Τζίνας Δαβιλά
11049464_10153794481499523_4185608025578033362_n.jpg
Δυο βήματα μπρος, ένα βήμα πίσω, του Χρήστου Χωμενίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.