Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Ειρήνη,του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

Νίκος Βασιλειάδης

llll.png

Το φορέσαμε σαν κονκάρδα, το σχεδιάσαμε στα στρατιωτικά μας σακίδια που μετατράπηκαν σε σχολικές τσάντες, το ζωγραφίσαμε στους τοίχους, το κάναμε μπρελόκ…και όμως, σύμβολο της ειρήνης που αναδύθηκε από το αντιπολεμικό κίνημα της δεκαετίας του ’60 δεν το κάναμε ακόμη σύμβολο της ζωής μας.

Πρωτοεμφανίστηκε σαν σήμερα 21 Φεβρουαρίου του 1958 στο Λονδίνο, από την Επιτροπή δράσης κατά του Πυρηνικού Πολέμου, σχεδιασμένο από τον Βρετανό εικαστικό καλλιτέχνη Τζέραλντ Χόρτομ. Στην Ελλάδα ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του 60 από τον «Σύνδεσμο Νέων για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό ‘Μπέρτραντ Ράσελ’» και στη συνέχεια από τη Νεολαία Λαμπράκη.

Μια από τις πιο γνωστές μας φωτογραφίες, αυτή του Γρηγόρη Λαμπράκη, να κρατά ένα μικρό πανό με το σύμβολο της ειρήνης και τη λέξη ΕΛΛΑΣ κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας ειρήνης (21 Απριλίου 1963), που απαγορεύθηκε από την Αστυνομία και οδήγησε στη σύλληψή του. Όλα όσα εκφράζει, όλα όσα συμπυκνώνει σαν φιλοσοφία, παραμένουν ακόμη ζητούμενα της κοινωνίας.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Εκτός από το Ευρώ και τη Δραχμή…, του Γιάννη Πανούση
Συγχαρητήρια από κο Γλυνό στον κο Ηλιού, πρόεδρο του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) και υποψήφιο με την Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου
Κε Ρωμανέ είσθε ελεύθερος!…, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.