Ανοιχτή πόρτα ΕΥ ΖΗΝ Πόρτα στον Πολιτισμό

Εγκαίνια της έκθεσης στο Ίδρυμα Θεοχαράκη με έργα από το Μουσείο του Δήμου Ρόδου

Spread the love

Έκθεση με πολύτιμα έργα από το  Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, παρουσιάστηκαν   στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής «Β. & Μ. Θεοχαράκη , παρουσιάστηκε η έκθεση  «Πολύτιμα έργα ζωγραφικής από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου»  παρουσία του δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου του Αντιπροέδρου της Βουλής Δημήτρη Κρεμαστινού και του Προέδρου του  Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου Δρ. Νίκου Φρόνα και πολλών εκλεκτών καλεσμένων και φιλότεχνων. Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Προέδρου του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασίλη Θεοχαράκη, του Δημάρχου Ρόδου, Φώτη Χατζηδιάκου, του Προέδρου του Μουσείου Ρόδου, Δρ. Νικολάου Φρόνα, του Διευθυντή Εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Θεοχαράκη και του επιμελητή της έκθεσης, Τάκη Μαυρωτά και της Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα.

Όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν την μοναδική αξία αυτής της συλλογής και τις τεράστιας προσφοράς της στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της ελληνικής ζωγραφικής του 20ου αιώνα.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε ότι «Η σημερινή έκθεση αποτελεί μια αξιοσημείωτη δράση πολιτισμού, μέσα από την οποία αναπτύσσεται ένας διάλογος μεταξύ των δυο φορέων πολιτισμού, ένα δίκτυο συνεργασίας, σύμπραξης και ανταλλαγής ιδεών, προσαρμοσμένων στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό τους προορισμό . Μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία, μια απόφαση, που αποκτά ειδικό βάρος, μια σημαντική εξέλιξη, που δίδει νόημα στους σκοπούς και στην αποστολή του Ιδρύματος Βασιλείου & Μαρίνας Θεοχαράκη, αλλά και του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου» και ακολούθως αναφέρθηκε στη συμβολή του ιδρύματος Θεοχαράκη στην προβολή των έργων των  ελλήνων δημιουργών αλλά και στη συνεργασία με το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου  την οποία χαρακτήρισε  «πρόκληση και ένα κυρίαρχο αφήγημα, μέσα από την οποία αναδεικνύεται, προάγεται και  προωθείται η γνώση, η ιστορία, η τέχνη, ο πολιτισμός.

Είναι αδιαμφισβήτητο, ότι το ΄Ιδρυμα «Β. & Μ. Θεοχαράκη» αποτελεί εστία πολιτισμού και σημείο αναφοράς. ΄Ενας πολυχώρος, Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής, που βρίσκει τις ιδέες να μαγνητίζει το κοινό.  Η συμβολή του στην προβολή των Ελλήνων δημιουργών, η διεπιστημονική του προσέγγιση με άλλες μορφές τέχνης , αλλά και το πλούσιο πρόγραμμα των ποικίλλων εκδηλώσεων το καθιστούν ένα σπουδαίο πνευματικό Κέντρο, με διεθνή εμβέλεια. Το Μουσείο Νεοελληνικής  Τέχνης του Δήμου Ρόδου αποτελεί έναν ανεκτίμητο θησαυρό. Η απόκτηση πολλών έργων τέχνης και μόνιμων συλλογών, μοναδικής αξίας και ξεχωριστής ποιότητας, καθιστούν τη Συλλογή του τη δεύτερη μεγαλύτερη και σημαντικότερη στην Ελλάδα. Γνωστοί και σπουδαίοι ζωγράφοι, εξαιρετικοί γλύπτες, χαράκτες, αγιογράφοι, φωτογράφοι και άνθρωποι της τέχνης, με τα έργα τους, πολλά από τα οποία ανήκουν στα σπουδαιότερα της συνολικής τους προσφοράς αποδεικνύουν τη συνομιλία της τέχνης με τους ανθρώπους του τόπου μας διαχρονικά».

Στο επίλογο του χαιρετισμού του ο Δήμαρχος Ρόδου ευχαρίστησε τους συντελεστές της έκθεσης λέγοντας ότι  «Είμαι βέβαιος, ότι η παρούσα διοργάνωση αποτελεί μια αφετηρία για την ανταλλαγή απόψεων και την συνεργασία των δύο φορέων πολιτισμού, μέσα από την οποία θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες εμπνευσμένες πρωτοβουλίες στο μέλλον.

Θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μας προς τον κ. Βασίλη και την κ. Μαρίνα Θεοχαράκη,  για την ουσιαστική συμβολή τους στην διεύρυνση του παιδευτικού και κοινωνικού προορισμού του Ιδρύματος «Β. & Μ. Θεοχαράκη» και στην προώθηση καινοτόμων ιδεών για την αναζήτηση μιας νέας αισθητικής πραγματικότητας μέσα από ποικίλους τρόπους προσέγγισης.

Θέλω επίσης να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους συντελεστές της έκθεσης, στον κ. Τάκη Μαυρωτά, Διευθυντή Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, στην διοίκηση και στον Πρόεδρο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, κ. Φρόνα για το πολυσήμαντο έργο τους στην ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου. Ευχαριστούμε και όλους εσάς, που τιμάτε με την παρουσία σας την εκδήλωση μας».

Στην έκθεση εκτέθηκαν πολύτιμοι πίνακες των δημιουργών, Θεόφιλου, Παρθένη, Παπαλουκά, Κόντογλου, Τσαρούχη, Μόραλη, Συκελιώτη, Βασιείου, Γκίκα, Μπουζιάνη, Τσόκλη, Κεσσανλή, Μπότσογλου, Τέτση, Ψυχοπαίδη και Ακριθάκη

 

SHARE
RELATED POSTS
Basta cosi, του Νίκου Βασιλειάδη
“Th-Th-Th-That’s all Folks!”, by George Sarafoglou – του Γιώργου Σαράφογλου
“Javelin” Made in USA!, του Γιώργου Σαράφογλου, by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.