Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στη Φωτογραφία

Δώσε χρόνο στον χρόνο – Αγιάσος Λέσβου, του Πάνου Βενέρη

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, 

Pane di capo: Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ), Λεωφόρος Κρεμαστής & «Πηγές Καλλιθέας»

* Ο Πάνος Βενέρης είναι Αρχιτέκτων Μηχ. Msc., Δντης Περιβάλλοντος – Χωροταξίας Δωδ/σου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

341370_339431566072596_1342004445_o.jpg

Γιατί και ο χρόνος φίλε μου, θέλει το χρόνο του. Και όσο περισσότερο χρόνο δίνεις στο χρόνο, τόσο αυτός θα παύει να σε καταδιώκει. Και τότε θα αντιληφθείς τη σχετικότητα των πραγμάτων και την πραγματική έννοια του χωροχρόνου. Και δεν θα χρειαστεί να σου πέσει μήλο στο κεφάλι για να αποδείξεις ότι η γη κινείται. Η γη πάντα κινούνταν και θα κινείται. Όπως και όλα τα πλάσματα επάνω της. Το θέμα είναι να μη σπαταλάς και να μη σπαταλιέσαι. Γιατί το ισοζύγιο της ενέργειας παραμένει σταθερό στον πλανήτη. Όταν κάποιος χάνει ο άλλος κερδίζει.

Μέτρο λοιπόν φίλε μου. «Μέτρον άριστον» που έλεγε και ο συντοπίτης Κλεόβουλος ή «μηδέν άγαν» που έλεγαν κάποιοι άλλοι σύγχρονοί του βορειότερα κατά Δελφούς μεριά.

Στην Αγιάσο της Λέσβου, ένα πανέμορφο παραδοσιακό οικιστικό σύνολο, το έχουν καταλάβει και δίνουν μπόλικο χρόνο στο χρόνο. Τον γεμίζουν με συζητήσεις στα καφενεία, στα πεζούλια, στην αναμονή για τον πελάτη, στις απευθείας κοινωνικές συναναστροφές και όχι εξαρτημένες από κάθε είδους πληκτρολόγια. Εδώ θα βρεις φίλε μου την πραγματική διάσταση του χρόνου και θα απαλλαγείς έστω και πρόσκαιρα από το κυνήγι του. Και μόνο γι’ αυτό, αξίζει μια επίσκεψη. Γιατί άμα πιάσουμε τα άλλα, τα ιστορικο-αρχιτεκτονικά, θα …ξημερώσουμε!

Παρουσιάζω ορισμένες φωτό από την καθημερινότητα του οικισμού που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που όμως είναι τόσο φρέσκες όσο και ένα αυγό ημέρας!

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Αχ! Ελένη …, του Σπύρου Ντασιώτη
 Η Ελευθερία του Τύπου “κατοχυρώνεται” με τις συλλήψεις δημοσιογράφων – Τι απαντούν ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και η συλληφθείσα δημοσιογράφος Τζίνα Δαβιλά
Το καινούργιο τρένο του Αυτοκράτορα, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.