Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Διπλή πληγή για την Αγγλία, του Γιώργου Αρκουλή

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

Ειδικά για τους Άγγλους, πρόκειται για δύο πληγές που δύσκολα θα «κλείσουν τα βιβλία τους» με την Ιστορία. Όσο για την 15 Απριλίου, πολλοί είναι εκείνοι που την θυμούνται, και περισσότεροι (σε παγκόσμια κλίμακα) που την ξορκίζουν.

Στις 15 Απριλίου του 1912 (πριν από 108 χρόνια το καμάρι της βρετανικής ναυπηγικής «Τιτανικός», το πλοίο με την μεγαλύτερη χωρητικότητα και πολυτέλεια  για τους πλούσιους επιβάτες του, δεν έμελλε να ολοκληρώσει το παρθενικό του ταξίδι (από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη), αφού ένα παγόβουνο μέσα σε ασύλληπτη ομίχλη στο βόρειο Ατλαντικό το βύθισε, οδηγώντας στον θάνατο 1595 (από τους 2.340) επιβάτες του.

Εβδομηνταεπτά χρόνια μετά, ίδια ημερομηνία του 1989, το πάθος των ποδοσφαιρόφιλων στην Αγγλία ήταν αυτό που αποτέλεσε την αφορμή να χάσουν την ζωή τους 96 οπαδοί της Λίβερπουλ, στο υπερβολικά κατάμεστο (και γερασμένο, με τις ξύλινες εξέδρες του) γήπεδο «Χίλσμπορο» του Σέφιλντ. Άλλοι 250 τραυματίστηκαν, δημιουργώντας σκηνικό φρίκης στο πλαίσιο του τελικού Κυπέλλου της Λίβερπουλ με την Νότιγχαμ Φόρεστ. Αυτό το δραματικό συμβάν –πριν από 31 χρόνια, οδήγησε στην κατάργηση των ορθίων στα γήπεδα του «νησιού», ώστε να μη παρατηρηθεί στο εξής συνωστισμός, όπως αυτός που οδήγησε στο να χαθούν τόσες ψυχές!

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Στη Δραπετσώνα «έχουμε» ζωή!, του Νίκου Βασιλειάδη
Φάτνη “Airbnb”! (Manger Airbnb), του Γιώργου Σαράφογλου
Με την γνωστή συνταγή: «δεξιότερα Κουροπάτκιν», του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.