Πόρτα στον Κόσμο

Διαβάτες στην Ιστορία, του Ηλία Καραβόλια 

Spread the love

Ηλίας Καραβόλιας

Όταν ο John Nash άκουσε ότι έπασχε από σχιζοφρένεια, είπε στον γιατρό του ότι ως μαθηματικός θα βρει την λύση στο πρόβλημα του νου. Εκείνος του απάντησε: «Δεν έχει βρεθεί ακόμα η εξίσωση που να αποτυπώνει στον χρόνο αυτό που βιώνει ο νους του ανθρώπου».

Το χειρότερο που συμβαίνει μέσα σε αυτή την τραγική φάρσα της Ιστορίας, η πανδημία, εκτός από τις ζωές άτυχων συνανθρώπων μας, υπεξαιρεί χρόνο από τους ζωντανούς. Δεν μας αφήνει καν να τον αποτυπώσουμε με μια νοερή συνάρτηση. Μας ακινητοποιεί στο τώρα. Σε μια εξίσωση που δεν λύνεται. Και κάθε λεπτό αδράνειας, κάθε παγωμένος χρόνος που φεύγει, μοιάζει σαν να μην «υπήρξε».

Ο βίος χάνει: σε «ποσότητα», σε «ποιότητα», σε έκταση και ένταση. Στην ουσία αυτό που συνέβη είναι ότι απο-νομισματικοποιήθηκε ο χρόνος, μειώθηκε το συναισθηματικό συνάλλαγμα του καθενός μπροστά στην πιθανότητα μιας κάποιας ορισμένης αναμονής ή ενός απροσδιόριστου τέλους, ενός δυστοπικού μέλλοντος. Ενός μέλλοντος που κάνει και τον πλέον ορθολογικό νου να αναρωτιέται μήπως κάτι άλλο «σχεδιάζεται» κάπου αλλού, σε έναν άλλον χωροχρόνο.

Και εμείς, ως ακινητοποιημένα όντα στην μεγάλη διάβαση της Ιστορίας, δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που μας υπέδειξε σοφά ο ποιητής : «Ο χρόνος είναι το μοναδικό νόμισμα που έχεις και μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις πώς θα το ξοδεύεις. Πρόσεχε μόνο μην αφήνεις άλλους ανθρώπους να το ξοδεύουν αυτοί για σένα» (Sandburg)

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ένταλμα συλλήψεως – Arrest Warrant , του Γιώργου Σαράφογλου, by George Sarafoglou
Τρομακτικά ξενοδοχεία του κόσμου και η ιστορία τους
Kostis A. Makris
ΚαΤΡΑΜΠακιά, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.