Υγεία

Διήμερο επιστημονικό συνέδριο της ΑΚΟΣ: «Ογκολογικά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις» 31 Ιανουαρίου & 1η Φεβρουαρίου 2020

Spread the love

Διήμερο επιστημονικό συνέδριο της ΑΚΟΣ

«Ογκολογικά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις»

31 Ιανουαρίου & 1η Φεβρουαρίου 2020, Αθήνα

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

  GREEK RESTAURANT – NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD


Ετήσια συνδρομή: 180 ευρώ Paradise SPA & GYM (εντός Ξενοδοχείου Amilia Mare-Paradise, 4ο χλμ Ρόδου-Καλλιθέας).  Εντός πακέτου:  Xαμάμ, τζακούζι, σάουνα, οργανωμένο γυμναστήριο, pilates, brazilian boost, strong zumba, bodypump. Τηλ: 22410-62481 & 22414-01519

PARADISE SPA & GYM-ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ (FULL PACK): 180 ΕΥΡΩ


Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

«Ογκολογικά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις» τίθενται στο ετήσιο διήμερο συνέδριο της ΑΚΟΣ, με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων από το σύνολο των ειδικοτήτων, που εμπλέκονται με τον ογκολογικό ασθενή, το οποίο θα λάβει χώρα, την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου και το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2020, στο Airotel Stratos Vassilikos Hotel (Μιχαλακοπούλου 111, Αθήνα).  

Με αφορμή το συνέδριο, η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Ογκολόγος/ Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη επισημαίνει:  «Στην τροχιά της νέας δεκαετίας, η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει τον αγώνα της, προκειμένου να προσφέρει ανακούφιση και ίαση στον ογκολογικό ασθενή. Θέτοντας θεμελιώδη ερωτήματα, επιχειρούμε να δώσουμε αξιόπιστες απαντήσεις, προς όφελος της δημόσιας υγείας».

Σχέση ανοσοθεραπείας και ακτινοθεραπείας

Ερωτήματα που αφορούν στη σχέση ανοσοθεραπείας και ακτινοθεραπείας- αμφότερες ανοσοδιεγερτικές- αλλά και ερωτήματα σχετικά με την ολιγομεταστατική νόσο, αναμένεται να τεθούν στο μικροσκόπιο της διεπιστημονικής  συνάντησης της ΑΚΟΣ, η οποία  παράλληλα θα εστιάσει στις παρενέργειες των ογκολογικών θεραπειών, στον καρκινικό πόνο και σε άλλα ογκολογικά θέματα αιχμής.

Νεότερες μελέτες διερεύνησαν τους μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την ανοσοδιεγερτική δράση της Ακτινοθεραπείας και πυροδότησαν την έρευνα για την ανάπτυξη θεραπευτικών συνδυασμών Ακτινοθεραπείας και Ανοσοθεραπείας. Η συνδυασμένη θεραπεία Ακτινοθεραπείας και Ανοσοθεραπείας έχει συνεργική δράση, δηλαδή μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με κάθε θεραπεία χωριστά και ίσως αλλάξει την καθιερωμένη θεραπεία σε πολλούς τύπους καρκίνου τις επόμενες δεκαετίες. Για να αποτελέσει όμως καθημερινή κλινική πρακτική, πρέπει να απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα όπως αυτά που αφορούν στη βέλτιστη κλασματοποίηση, στη δόση και στην τεχνική της Ακτινοθεραπείας, στο σχεδιασμό του  κατάλληλου στόχου προς ακτινοβόληση, στο χρονικό συνδυασμό των δύο μεθόδων αλλά και στην ασφάλεια και τοξικότητα της συνδυασμένης θεραπείας. Επιπρόσθετα,  πρέπει να προσδιοριστούν οι κατάλληλοι βιοδείκτες για την επιλογή των υποομάδων ασθενών που πράγματι ωφελούνται από τη συνδυασμένη θεραπεία.

Μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα

Η διήμερη επιστημονική συνάντηση της ΑΚΟΣ θα εστιάσει και σε ερωτήματα που αφορούν στον καρκίνο του πνεύμονα, την ώρα που καταγράφεται σημαντική μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του πνεύμονα τα τρία τελευταία χρόνια, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2020 στο Cancer Journal for Clinicials. Η μείωση αγγίζει συνολικά το 25%  με την ετήσια πτώση να φτάνει το 4 έως 5%.   Ο καρκίνος του πνεύμονα, με βασικό υπεύθυνο το κάπνισμα, κορυφώθηκε τη δεκαετία του ’90. Καταγράφηκε σαν τον Νο 1 θανατηφόρο καρκίνο, ειδικά στον ανδρικό πληθυσμό με πάνω από 200 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμό.  Τα καλά νέα  για τη μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του πνεύμονα, οφείλονται στη μείωση του καπνίσματος, στη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων, στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου αλλά και στη βελτίωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Μερίδιο της επιτυχούς αντιμετώπισης της νόσου, ανήκει και στην ακτινοθεραπεία, καθώς νέες τεχνικές της χάρη στην τεχνολογική εξέλιξη, συνέβαλαν στην ακριβέστερη στόχευση της πληγείσας περιοχής. Τα νέα θεραπευτικά σχήματα αύξησαν τον μέσο όρο επιβίωσης των ασθενών. Στερεοτακτική ή συμβατή ακτινοθεραπευτική αγωγή, αρνητικοποιούν πλέον αναίμακτα απεικονιστικά όγκους του πνεύμονα και συμβάλουν στην ελεύθερη νόσου επιβίωση του ασθενή. Η επιλογή της τεχνικής και ο συνδυασμός των θεραπειών εξαρτώνται από τη θέση και τη διάσταση του όγκου, τα χαρακτηριστικά του καρκινικού κυττάρου και τη συνεργασία των ειδικών ιατρών που εμπλέκονται στην θεραπεία.

SHARE
RELATED POSTS
Είναι φυσιολογικό να έχω ρίγη;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς θα αποκτήσουμε την καταπληκτική φυσική κατάσταση του σούπερσταρ, Κριστιάνο Ρονάλντο
Τα “μυστικά” του αντηλιακού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.