Πόρτα στην Πολιτική

Δημήτρης Κρεμαστινός: «Ένα θύμα που βρίσκεται σε αυτοάμυνα χρειάζεται ανθρώπινη μεταχείριση από την Πολιτεία»

«Ένα θύμα που βρίσκεται σε αυτοάμυνα χρειάζεται ανθρώπινη μεταχείριση από την Πολιτεία»

 Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αντιπρόεδρός της και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός με θέμα «Η αυτοάμυνα ύστερα από επίθεση μέσα στο σπίτι» στην οποία ζητούσε να μάθει εάν ο Υπουργός Δικαιοσύνης θεωρούσε αναγκαία τη βελτίωση του νομικού πλαισίου περί αυτοάμυνας προκειμένου να μη σύρονται ως ένοχοι στα δικαστήρια οι αμυνόμενοι. Την ερώτηση είχε υποβάλει ο Δημήτρης Κρεμαστινός με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό διάρρηξης στο σπίτι ηλικιωμένου και αυτοάμυνας του ηλικιωμένου με πυροβολισμό.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην ανάγκη διαχωρισμού της αυτοδικίας από την αυτοάμυνα αλλά και τη διαφοροποίηση στον τρόπο μεταχείρισης του αμυνόμενου. Όπως είπε χαρακτηριστικά η εικόνα του υπέργηρου που δέχθηκε εισβολή στο σπίτι του από διαρρήκτες και σύρθηκε τελικά ο ίδιος σιδηροδέσμιος από την Αστυνομία προκάλεσε δυσάρεστη εντύπωση στους πολίτες και ήγειρε ερωτήματα για το ποια είναι τα όρια της δικαιολογημένης αντίδρασης ενός πολίτη όταν δέχεται εισβολή το βράδυ στο ίδιο του το σπίτι.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, βάσει του νόμου, και ότι αυτό αφορά όχι μόνο την προστασία του αλλά και την υπεράσπιση της έννοιας του δικαίου. Διατύπωσε επίσης την άποψη ότι το νομικό πλαίσιο δεν χρήζει αλλαγής αλλά ότι όλα τελικά κρίνονται στον τρόπο εφαρμογής των διατάξεων του νόμου. Επίσης, συμφώνησε απολύτως με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής για την ανάγκη κατευθύνσεων για πιο αρμόζουσα μεταχείριση των προσαγόμενων από την Αστυνομία, αναλόγως των χαρακτηριστικών τους, προκειμένου να μη γίνονται υπερβολές και να μην δημιουργείται η κακή εικόνα που δημιουργήθηκε στην περίπτωση του εν λόγω υπερηλίκου.

Ο


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
b4c198d9d184bf1e54db9cda1a27ac0f_Generic.jpg
Τα κακομαθημένα, του Σταύρου Θεοδωράκη
Τα διδάγματα του Λεωνίδα, του Σταύρου Θεοδωράκη
Η “Χρυσή Αυγή” της Πατρίδας μας! (Μερος 2ον), του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.