Ανοιχτή πόρτα

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ Απόσπασμα από το μυθιστόρημα «Η Ιωάννα μέσα στ’ άσπρα», του Δρ Πάνου Καπώνη

Spread the love

Ο Πάνος Καπώνης* είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τ. Επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Φαρμακευτική), ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας  Έχει συγγράψει οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα φαρμακευτικού δικαίου.Λογοτεχνική ιστoσελίδα : http://logos.caponis.gr.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

[Απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Πάνου Καπώνη «Η Ιωάννα μέσα στ’ άσπρα»  εκδόσεις ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ ΑΕ, Αθήνα 2023]  

«… Οι εφημερίδες των Αθηνών σε αλλεπάλληλα ρεπορτάζ έγραφαν για τις διαδηλώσεις για το Κυπριακό που είχαν ξεκινήσει στην Αθήνα από τον Νοέμβριο του 1951, δύο χρόνια δηλαδή μετά το τέλος του εμφυλίου και τριάμισι πριν από την έναρξη του ένοπλου αγώνα της ΕΟΚΑ. Πρωτεργάτες τους υπήρξαν δύο φορείς εγνωσμένης εθνικοφροσύνης, η «Πανσπουδαστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνος» (ΠΕΚΑ) και η «Πανελλήνιος Επιτροπή Ενώσεως Κύπρου» (ΠΕΕΚ) στην οποία μετείχε και ο Λουκάς. Πρόεδρος ήταν ο εκάστοτε αρχιεπίσκοπος Αθηνών (Σπυρίδων, Δωρόθεος και κατόπιν Θεόκλητος), στη δε εκτελεστική επιτροπή της εκπροσωπούνταν φορείς όπως το ΕΒΕΑ, το ΤΕΕ, ο ΣΕΒ, η Ένωση Εφοπλιστών, το Πανεπιστήμιο, ο ΔΣΑ, η ΓΣΕΕ, ο Ιατρικός Σύλλογος κ.ο.κ.

Το Κυπριακό ήταν αποικιακό ζήτημα, που δημιουργήθηκε όταν η Αγγλία προσάρτησε την Κύπρο στις 5 Νοεμβρίου 1914 καθιστώντας την «αποικία του Στέμματος». Οι Ελληνοκύπριοι, ανέπτυξαν έντονα τον εθνικό πόθο για Ένωση με τη «μητέρα πατρίδα», η οποία ήταν μέρος της Μεγάλης Ιδέας του Έθνους. Οι Τουρκοκύπριοι ανέπτυξαν τον δικό τους εθνικισμό με αίτημα την αυτοδιάθεση του λαού τους, προτάσσοντας τη διχοτόμηση του νησιού και τον διαχωρισμό δυο πληθυσμών του Ελληνικού και του Τουρκικού στα πλαίσια εθνοκάθαρσης. Οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονταν άβολα με την πιθανότητα της Ένωσης, επειδή αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την ταυτότητα τους και την ύπαρξη τους ως χωριστή εθνοτική ομάδα. Επιπροσθέτως, η ανάπτυξη του εθνικισμού στον μεσοπόλεμο τους οδήγησε στη δημιουργία του αφηγήματος τους, πως, ως ξεχωριστός λαός από τους Ελληνες, δικαιούνται την αυτοδιάθεσή τους. Η παραχώρηση της Κύπρου στους Άγγλους επισημοποιήθηκε με την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης το 1878. Η κυριαρχία, πάντως, παρέμενε de jure οθωμανική, μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 1914, όταν η απόφαση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να εισέλθει στον πόλεμο στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων οδήγησε την Αγγλία να ανακηρύξει την Κύπρο ως προτεκτοράτο. Στις 16 Οκτωβρίου 1915 η Μεγάλη Βρετανία προσφέρει την Κύπρο στην Ελλάδα με αντάλλαγμα τη συμμετοχή της στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εναντίον των Γερμανών, των Τούρκων και των Βουλγάρων. Τότε η Ελλάδα βρισκόταν στην καρδιά του εθνικού διχασμού και η κυβέρνηση Ζαΐμη, μαζί με τον φιλογερμανό βασιλιά Κωνσταντίνο Α’, απέρριψε την προσφορά στις 17 Οκτωβρίου 1915. Το 1923, με τη Συνθήκη της Λωζάνης η νεαρή Τουρκική Δημοκρατία παραιτήθηκε από κάθε διεκδίκηση πρώην οθωμανικών περιοχών. Επίσημα, η Κύπρος ανακηρύχθηκε αποικία της Μ. Βρετανίας το 1925».

Για να μην ξεχνάμε ….

SHARE
RELATED POSTS
Ο τελευταίος πειρασμός, του Χρήστου Χωμενίδη
1406278364.png
Ποιοι είναι οι νέοι φοιτητές από το “Ροδίων Παιδεία”-Γιατί η σπουδαιότερη επένδυση είναι τα παιδιά σας!
Κι άλλο δάχτυλο στην “σούπα εκλογές ΗΠΑ”, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.