Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Δεν μπορείς να αποσυνδεθείς, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

Ηλίας Καραβόλιας

 ”Φοβάμαι γι’ αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα” λέει ο στίχος. Αλλά επειδή αντί στα εργοστάσια και στα γραφεία η ανθρωπότητα πλέον δουλεύει στα laptops, απο τον καναπέ της και φορώντας φόρμες, μερικές φορές αυτή η ψευδαίσθηση άνεσης και ελευθερίας απωθεί στο ασυνείδητο την βασική αρχή της συστημικής πραγματικότητας : την απόσπαση εντατικής υπεραξίας. Αλλά ας αφήσουμε την θεωρία, κουράζει. Ας μας κουράσει επιτέλους η πραγματικότητα.

Στην Ευρωβουλή συνέβη κάτι που δικαιώνει τον στίχο απο το γνωστό τραγούδι. Κρινόταν η τύχη ενός εργασιακού δικαιώματος. Μιας παρεμβατικής λεπτομέρειας στον σύγχρονο ( λόγω covid ) εργασιακό μας βίο. Κάτι που αφορά το πιο σπουδαίο αγαθό μετά την υγεία : τον χρόνο, δηλαδή την ελευθερία μας. Κρινόταν λοιπόν η τύχη ενός σοβαρού δικαιώματος των σύγχρονων εργαζομένων της τηλεργασίας απο απόσταση, που θα τους έδινε με νόμο την δυνατότητα να απενεργοποιούν εκτός ωραρίου συμφωνημένης απασχόλησης, τις ψηφιακές συσκευές, χωρίς τον φόβο της απόλυσης.

«Δικαίωμα στην Αποσύνδεση» είναι το όνομα του. Και το λέω ξανά πιο απλά: το να εργάζεται δηλαδή κάποιος εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου χωρίς να είναι αναγκασμένος να «απαντά» 24 ώρες το 24ωρο και χωρίς τον μέγα τρόμο της απόλυσης. Τόσο απλό: να μην απαντάς στο κινητό όταν σε καλεί όποτε θέλει το αφεντικό.

Και όμως, με μια απρόσμενη (!) σύμπραξη συντηρητικών και (δήθεν) προοδευτικών ευρωπαϊκών συνασπισμών (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές) με μια τροπολογία τελευταίας στιγμής, μια εβδομάδα πριν την ολομέλεια, προτείνουν τριετές πάγωμα.

Το ξέραμε φυσικά ότι το συνδικάτο των μεγάλων αφεντικών είναι ισχυρότερο απο αυτό των εκατομμυρίων εργαζομένων- του cognitariato. Λογικό. Στους διαδρόμους της νομοθετικής εξουσίας, οι γραβατωμένοι λομπίστες του μεγάλου κεφαλαίου ξέρουν καλύτερα την δουλειά απο τους συνδικαλιστές. Ειδικά όταν οι τελευταίοι είναι απλά κομματικά φερέφωνα.

Τελικό αποτέλεσμα; Αν περάσει η τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για να παραμείνει χωρίς κανόνες και ρύθμιση η τηλεργασία σε μια περίοδο,  λόγω πανδημίας, γενικευμένης  εφαρμογής της. 

Ανοίγει για ακόμη μια φορά ο δρόμος για φθηνή, zero hour contract απασχόληση, ευέλικτη, ελαστική, με απλήρωτες υπερωρίες. Με πρόσχημα ότι πρέπει να παραδοθεί το project στην ώρα του. Τι δεν καταλαβαίνεις φθηνέ εργαζόμενε του click, του graphic design, του development σε software και application ; Και όμως, δεν είμαστε στο μεσαίωνα…

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Για τον Περικλή, του Γιώργου Αρκουλή
Ένας πρώην με κύρος!, του Γιώργου Αρκουλή
Τραγωδία δίχως τέλος στο Αιγαίο

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.