Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στον Κόσμο

Δασμούς στο 25% επιβάλλουν οι ΗΠΑ στα τελωνεία σε κινεζικά προϊόντα – Αντίποινα από Κίνα

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να χρεώνουν με δασμούς 25% πολλά κινεζικά προϊόντα που φθάνουν στα λιμάνια της χώρας, εντείνοντας περισσότερο τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών και προκαλώντας άμεση αντίδραση από το Πεκίνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσέθεσε στις 10 Μαΐου τους νέους δασμούς , ύψους 200 δισεκ. δολαρίων, σε έναν κατάλογο κινεζικών προϊόντων, όμως επέτρεψε μία περίοδο χάριτος για τα φορτία που είχαν φορτωθεί σε πλοία και είχαν αποπλεύσει από την Κίνα πριν από την ημερομηνία αυτή, διατηρώντας τα στο προηγούμενο δασμολογικό καθεστώς του 10%.

Το αρμόδιο γραφείο Εμπορίου των ΗΠΑ με οδηγία του είχε δώσει διορία κατάπλου των φορτίων αυτών στις ΗΠΑ έως την 1η Ιουνίου, μετά την οποία τα αμερικανικά τελωνεία θα άρχιζαν να εφαρμόζουν τη δασμολογική πολιτική του 25% στα προϊόντα που φθάνουν στα λιμάνια. Η διορία εξέπνευσε χθες τα μεσάνυκτα τοπική ώρα.

Οι δασμοί αφορούν ένα ευρύ φάσμα από καταναλωτικά προϊόντα και τεχνολογικά εξαρτήματα από την Κίνα, μεταξύ των οποίων και μόντεμ και ρούτερ για το Ιντερνέτ, κάρτες κυκλωμάτων, έπιπλα, ηλεκτρικές σκούπες και προϊόντα φωτισμού.

Νωρίτερα σήμερα, και η Κίνα άρχισε να εφαρμόζει μεγαλύτερους δασμούς, ύψους 60 δισεκ. δολαρίων, σε πολλά αμερικανικά προϊόντα, ως αντίποινα. Οι νέοι δασμοί 20 έως 25% σε 5.140 αμερικανικά προϊόντα, ανακοινώθηκαν στις 13 Μαΐου και άρχισαν να εφαρμόζονται από τα μεσάνυχτα, ώρα Κίνας Το Πεκίνο προηγουμένως δασμολογούσε τα προϊόντα αυτά με φόρο 5 έως 10%.

Δεν προβλέπονται άλλες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ έπειτα από το αδιέξοδο που κατέληξε ο προηγούμενος γύρος τους, στις 10 Μαΐου, την ίδια ημέρα που ο Τραμπ ανακοίνωσε νέους δασμούς, ύψους 200 δισεκ. δολαρίων κατά των κινεζικών προϊόντων και την επιβολή φόρων στις υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Donald Trump και οι “Εκτός Σχεδίου”._, του Γιώργου Σαράφογλου (by George Sarafoglou)
“Gilets Jaunes”!, του Γιώργου Σαραφογλου
Οι «Kαρπεντιέμηδες*» του ρηχού λόγου, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.