ΕΥ ΖΗΝ Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Δήμαρχος Φ.Χατζηδιάκος στο 20ο Συμπόσιο Σύμης: “Ρόδος, αυτός ο μικρός, αυτός ο σπουδαίος κόσμος” -Μια σπουδαία συνδιοργάνωση

Spread the love

Την Κυριακή 1η Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε στον Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου η έναρξη του 20ου Επετειακού Συμποσίου της Σύμης που συνδιοργανώνεται από το Δήμο Ρόδου και το Ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου».

Το Συμπόσιο της Σύμης ξεκίνησε το 1998 με πρωτοβουλία του προέδρου του Ιδρύματος, πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, και αντικείμενο των εργασιών του κάθε φορά, αποτελεί ένα ευρύ πεδίο μελέτης, έρευνας, ανταλλαγής ιδεών, σκέψεων, σε θέματα που αφορούν σύνθετα ζητήματα, οικονομικά, περιβαντολογικά, πολιτικά, γεωπολιτικά, στον σύγχρονο κόσμο.

Στην τελετή έναρξης, μετά το χαιρετισμό του πρώην Πρωθυπουργού και προέδρου του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου» Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και το χαιρετισμό του πρώην Πρωθυπουργού της Πολωνίας Jerzy Buzek, ο Δήμαρχος παρουσίασε το σημαντικό ρόλο της Ρόδου ως γέφυρας διαλόγου των πολιτισμών στο σύγχρονο κόσμο της παγκοσμιοποίησης.

Την τελετή αλλά και τις εργασίες του Συμποσίου τίμησαν με την παρουσία τους περισσότερες από 100 σπουδαίες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, του χώρου των γραμμάτων, της τέχνης, και του πολιτισμού. Μεταξύ αυτών ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Lloyd Axworthy, o πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Murat Karayalcin, ο πρώην πρωθυπουργός της Βοσνίας και Εζεργοβίνης Zlatko Lagumdzija, o γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Luis Ayala, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Salil Shetty, και ο Νομπελίστας Οικονομολόγος Joseph Stiglitz.

Μιλώντας για τις σύγχρονες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και της διαφορετικότητας ο Δήμαρχος χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η προστασία και η αποδοχή πολιτισμικών ή θρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων δημιουργεί την ανάγκη της προώθησης ενός διαπολιτισμικού διαλόγου, μέσα από τις ιδέες,  εκείνες που επηρεάζουν τον σύγχρονο κόσμο. Ο σεβασμός της ταυτότητας, των αξιών, των παραδόσεων συνιστούν όχι μόνον δημοκρατικά, αλλά και ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες, που πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστές.  Μέσα από την ιστορία των πολιτισμών, οφείλουμε να ανασύρουμε τη σοφία των λαών και να σφραγίσουμε το μέλλον της ανθρωπότητας, με την υιοθέτηση άλλων τρόπων ζωής και συμπεριφοράς απέναντι στην κοινή μας κληρονομιά, στην προστασία του περιβάλλοντος, απέναντι στις σύνθετες προκλήσεις στη βάση της παγκοσμιοποίησης.»

Παράλληλα ο Δήμαρχος στην ομιλία του μίλησε για το σπουδαίο ρόλο της Ρόδου ως γέφυρας διαλόγου των πολιτισμών.  Παραφράζοντας το νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη: «Αυτή είναι η Ρόδος μας, αυτός ο μικρός, αυτός ο σπουδαίος κόσμος.  Η Ρόδος, υπήρξε πάντοτε σταυροδρόμι διαλόγου, για την αλληλοπροσέγγιση των λαών, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την συνεργασία πολιτισμών και θρησκειών. Σήμερα διατηρεί τον ιστορικό της ρόλο, δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας, φιλίας και συνεργασίας με τους λαούς του κόσμου και αποτελεί σύνδεσμο προώθησης των προσανατολισμών αυτών, με προοπτική για το μέλλον».

 

 

SHARE
RELATED POSTS
1 & 2 Δεκ. στη Ρόδο- “Αννε…χεια” του Γιώργου Μακρή-Κερδίστε 5 διπλές προσκλήσεις
Μανώλης Γλυνός προς ΠΝΑι: “Είστε θλιβεροί στην εκστρατεία μίσους εναντίον μας. Απαντήστε σε ένα τουλάχιστον πολιτικό ζήτημα”
Πώς θα δείτε διαφορετικά τα πλαστικά μπουκάλια και απορρίμματα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.