Πρόσωπα - Αφιερώματα

Γρηγόρης Ξεπαπαδάκης: του Βοτανικού ο “μάγος”, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love
Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

 

Είναι ίσως ένας από τους όχι ιδιαίτερα πολλούς  επαγγελματίες της ιατρικής που διαθέτουν ανθρώπινο πρόσωπο, εξαίσια ευαισθησία προς τους ασθενείς του και σίγουρα ένας από αυτούς που δύσκολα υποπτεύεσαι πως ξεχνάει τον  όρκο του στον Ιπποκράτη. ‘Όποτε αλλάζω λίγες κουβέντες μαζί του, αισθάνομαι πως είχε δίκιο αυτός που είχε πρωτοπεί «μετά τον Θεό ο γιατρός».

Παράλληλα, μου θυμίζει έντονα την πρώτη Ελληνίδα ποιήτρια του υπερρεαλισμού Μάτση Χατζηλαζάρου, η οποία είχε γράψει «φέρτε μου να γεννήσω τα παιδιά όλου του Κόσμου». Αναφέρομαι σήμερα στον  κορυφαίο γιατρό στην ίαση του καρκίνου του μαστού Γρηγόρη Ξεπαπαδάκη και δεν σας κρύβω πως δεν είναι η πρώτη φορά. Το έργο αυτού του «μάγου από τον Βοτανικό» (γειτονιά όπου γεννήθηκε και ποτέ δεν την ξέχασε…) κάποια στιγμή είναι βέβαιο πως θα εκτιμηθεί όπως πρέπει και θα το αναδείξει σε κορυφαίο της ιατρικής επιστήμης, αφού ο Ξεπαπαδάκης παρακολουθεί δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και συνεχίζει, δουλεύοντας από τις οκτώ το πρωϊ έως σχεδόν τα μεσάνυχτα σε καθημερινή βάση. Κι’ εδώ ‘κολλαέι’ το στοιχείο που παραπέμπει στην Μάτση Χατζηλαζάρου αν παραφράσω το διάσημο μότο της, σε «φέρτε μου να γιατρέψω όλες τις γυναίκες του Κόσμου».

Η μόνιμη τοποθέτησή του «Δεν μπορείς να λες στον ασθενή σου ‘΄θέλω τόσα για να σε χειρουργήσω’», η αγάπη και η ευαισθησία του αμέσως μόλις βρεθεί μπροστά στο πρόβλημα της ασθενούς και την κοιτάξει στα μάτια, αλλά και ο τρόπος του να μεταφέρει ηθικό ακόμη και σε δύσκολες περιστάσεις, του έχουν προσφέρει απίστευτη δημοφιλία στις εκπροσώπους του ωραίου φύλου που περνούν (φοβισμένες έως απελπισμένες) την πόρτα του ιατρείου του. Γνωστή, (και φίλη)  δημοσιογράφος, του αφιέρωσε το τελευταίο της βιβλίο σημειώνοντας «Στον ημίθεο ΓΞ». Η ίδια είναι μία από το πλήθος μελών που έχουν στοιχηθεί πίσω από τον Ξεπαπαδάκη και την ομάδα του, όταν αποφάσισε να δημιουργήσει πριν εννιά χρόνια το «ΕΜΕΙΣ», μια επιστημονική μαστολογική εταιρία ίασης-στήριξης ασθενών με καρκίνο του μαστού, κυρίως για να υποστηρίξει γυναίκες οι οποίες ανήκουν σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες. Κι’ αυτό είναι που έχει, ίσως, την μεγαλύτερη σημασία σε δύσκολους οικονομικά καιρούς.

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Η Γλυκερία στην Τουρκία, του Κωστή Α.Μακρή
Γιάννης Τσαρούχης: “Κανείς δεν ήθελε τα έργα μου”
Ήρωες, του Αλέξανδρου Μπέμπη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.