Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πρόσωπα - Αφιερώματα

Γράμμα στον Άλκη τον συμμαθητή μου, στον “Στρατιώτη με τον εξαιρετικό κωδικό 24/7”, του Ταξιάρχου ε.α. Βασίλη Οικονομόπουλου

Spread the love

Ο « Στρατιώτης με τον εξαιρετικό κωδικό 24/7 »

Με αφορμή την είσοδό μας στην περίοδο κρίσεων των Ανώτατων Αξ/κών και με δεδομένο ότι «οι γείτονες» συντηρούν κλίμα εντάσεων και αμφισβήτησης, θα ήθελα να κάνω δύο ευχές ∙ στη μεν Πατρίδα μας, να δούμε αξιοκρατικές κρίσεις το 2019 με κριτήρια την ικανότητα, την εμπειρία, την άποψη, το όραμα και την αφοσίωση, στον δε συμμαθητή μου Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, καλή του επιτυχία! 

Προχωρώντας λίγο παρακάτω στον συλλογισμό μου, θεωρώ πως καλύτερη επιλογή για την θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, δεν είναι άλλη απ’ αυτή του άριστου σημερινού οιακοστρόφου του ΓΕΣ!

Και αυτό επειδή με την τεράστια εμπειρία και την ευρυμάθεια του (σε στρατιωτικά και όχι μόνο θέματα), με τη φυσική παρουσία του παντού (ακόμη και σε φυλάκια που ποτέ άλλοτε δεν είχε πατήσει πόδι Αρχηγού) και έχοντας επί 40 χρόνια, μέσα από νευραλγικές θέσεις που υπηρέτησε σε Ελλάδα και εξωτερικό, αντιμετωπίσει ανελλιπώς τα προβλήματα και τις αντιξοότητες του στρατού μας, καθίσταται βαθύς γνώστης των στρατιωτικών πραγμάτων και αναμφίβολα το πιο τρανταχτό παράδειγμα αποτελεσματικότερης αξιοποίησης του στρατιωτικού δυναμικού της χώρας μας!

Ειδήμων στον τομέα της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας και της Στρατιωτικής Διπλωματίας, με εξαιρετικές μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στη «Διαχείριση Κρίσεων» και τις «Στρατηγικές Ασφαλείας», πρωτεύσας στην Αμερική ανάμεσα σε 185 συναδέλφους του απ’ όλο τον κόσμο, εργασιομανής, οξύνους στην σκέψη, ταχύτατος στην αντίληψη των προβλημάτων, «Λάκωνας» στην απάντηση, δεν αφήνει περιθώρια απραξίας ή άστοχης ενέργειας!

Η αρχηγία του δεν είναι εύκολο να συγκριθεί με άλλες, επίσης άξιων προκατόχων του και τούτο διότι κατορθώνει, σε καιρούς τόσο χαλεπούς (από πολλές απόψεις) να εφαρμόζει το δυσκολότερο στυλ διοίκησης, ήτοι τη «Διοίκηση δια του παραδείγματος» αλλά και να καινοτομεί με τη στρατιωτική του σκέψη σε διάφορους τομείς!

Ως πανταχού «παρών» σε όλο το επιχειρησιακό περιβάλλον, υπηρετεί έμπρακτα το «Είμαστε Παντού για την Πατρίδα»! Και ποιος άραγε θα ήθελε, θα μπορούσε, θα τολμούσε ή θα είχε κάποια δικαιολογία να λείπει, όταν ο «αεικίνητος» Αρχηγός είναι μπροστά του, είναι δίπλα του, είναι ακόμη κι εκεί που δεν φαντάζεται ότι μπορεί να είναι ;

Πραγματικά, δεν πρόκειται για έναν τόσο συνηθισμένο Αξιωματικό! Έχοντας ένα Επιτελείο που δουλεύει σαν «ελβετικό ρολόι» και εξαιρετικούς Στρατηγούς επιλεγμένους εκ των αρίστων, το πρακτικό αποτέλεσμα της ηγεσίας του είναι τα θέματα να «τρέχουν» και η γραφειοκρατία να παραμένει άγνωστη έννοια στο γραφείο του!
Συνάδελφοι που τυχαίνει να μάθουν ένα μέρος μόνο του προγράμματός του, (και τον γνωρίζουν ως Αξιωματικό ακριβείας, συνέπειας, ευθύνης και αποτελέσματος), διερωτώνται: μα καλά, πώς τα προλαβαίνει όλα;

Η απάντηση αναδεικνύεται μέσα από την ακτινογραφία της καθημερινότητάς του, πέρα από όσα προαναφέρθηκαν για τις στρατιωτικές και ηγετικές αρετές του. Όσοι τον ζήσαμε και άρα τον γνωρίζουμε περισσότερο, ξέρουμε ότι γεννήθηκε … « Στρατιώτης με τον εξαιρετικό κωδικό 24/7 » ! Πρώτος πηγαίνει στο γραφείο και τελευταίος φεύγει, με την ενέργειά του να είναι πάντα στο φουλ! Οι άδειες μάλλον τον «αποφορτίζουν» (από πότε άραγε, έχει να πάρει άδεια;). Το λειτούργημα που κάνει τον ζωογονεί γιατί το νοιώθει Ιερό καθήκον, γιατί το έχει ερωτευθεί, επειδή είναι η ζωή του! Τον ξεκουράζει η εσωτερική αρμονία που νοιώθει! Μία αρμονία που την εκλαμβάνει ακόμη και όποιος βρίσκεται δίπλα του! Είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος! Είναι φανερό το ότι μπορεί και ζει το παρόν, ότι ζει την δική του ζωή και όχι στο ρόλο κάποιου άλλου! Οι πράξεις, οι επιθυμίες και ο λόγος του είναι εναρμονισμένα! Είναι αληθινός! Λέει ό,τι εννοεί κι εννοεί ό,τι λέει! Είναι σπάνιος !

Και φτάνουν όλα αυτά, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος; Γιατί υπήρχαν κι άλλοι με παρόμοια προσόντα πριν από αυτόν στο παρελθόν, αλλά … Σωστά! Εκτός των παραπάνω, θα έλεγα ότι διαθέτει κι ένα ακόμα βιολογικό πλεονέκτημα. Προικισμένος από την φύση, δεν χρειάζεται τόσο ύπνο όσο εμείς οι λοιποί «κοινοί θνητοί»! Δηλαδή, με λίγες ώρες σε σχέση με τον μέσο όρο των ωρών του δικού μας ύπνου, παραμένει ακμαίος, σε πλήρη πνευματική και σωματική εγρήγορση! Το θέμα είναι γονιδιακό, και κατά καιρούς αρκετοί επιτυχημένοι στον τομέα τους, οφείλουν μεγάλο μέρος της επιτυχίας τους, στο ότι ενώ οι ώρες που κοιμούνται είναι λίγες, αντίστοιχα οι ώρες που εργάζονται ημερησίως είναι πολλές.

Απέφυγα για πολλούς λόγους, να αναφερθώ και στο υπέροχο Ανθρώπινο κομμάτι της πολυδιάστατης αυτής στρατιωτικής προσωπικότητας! Ο βασικότερος όμως είναι, ότι σεβάστηκα το μότο που υπηρετεί ηθικά «κάνε το καλό και ρίξ’το στον γιαλό», γνωρίζοντας επίσης, πόσο πραγματικά άβολα νοιώθει, όταν κάποιος αναφερθεί σε εκείνον ή τον ευχαριστήσει δημόσια! Κι ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι από ευγνωμοσύνη το έχουν κάνει, είναι σίγουρα περισσότερες εκείνες οι φορές που τους έχει προλάβει και το έχει αποτρέψει!

Αγαπητέ μου συμμαθητή, Κύριε Αρχηγέ, ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις, Είσαι αυτός, που όλοι θέλαμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε !

Ο κος Βασίλης Οικονομόπουλος είναι Ταξιάρχος ε.α.

*( φωτογραφία από την προς τιμήν του εκδήλωση – βράβευσή στο Πανεπιστήμιο NDU της Ουάσινγκτον )

SHARE
RELATED POSTS
ΓΕΣ & ΑΚΟΣ για την πρόληψη του καρκίνου σε Άρτα, Ιωάννινα, Μέτσοβο
Οι συνταξιούχοι καραδοκούν…, του Γιώργου Αρκουλή
Εμείς και οι τουρίστες, του π.Μάξιμου Παναγιώτου
1 Comment
  • ΝΙΚΟΣ
    19 Ιανουαρίου 2019 at 23:29

    Κύριε Οικονομόπουλε, ο συμμαθητής σας το “Ελβετικό ρολόι” όπως τον αποκαλέσατε, μάλλον ζει στην Ελβετία, γιατί δεν καταλαβαίνει τι γίνεται στην Ελλάδα, τον Ελληνικό στρατό και την Μακεδονία ειδικότερα, για την οποία παραμένει πιο σιωπηλός και από τους κωφάλαλους συμπολίτες μας που όμως με τον δικό τους τρόπο είναι ενεργοί στο να παραμείνει η “Μακεδονία μία και Ελληνική”. Οπότε τι να τον κάνει τον ύπνο ο συμμαθητής σας αν κοιμάται στο “ξύπνιο” του…!!! Οφείλω να σας προειδοποιήσω να πάρετε μαντήλι γιατί θα το χρειαστείτε τις επόμενες ημέρες. Ο καιρός γαρ εγγύς!!!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.