Υγεία

Γιατί έχω καθυστέρηση;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Αν δεν τίθεται ζήτημα εγκυμοσύνης, υπάρχουν αρκετοί ακόμη λόγοι παθολογικοί και μη που μία γυναίκα παρουσιάζει ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση της ή έχει καθυστέρηση. Σε κάθε περίπτωση οφείλει να διερευνήσει πού οφείλεται αυτή η ανωμαλία…

Στρες. Η καθημερινότητα συχνά προκαλεί στρες , το οποίο έχει αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού. Ένα δυσάρεστο γεγονός ή αυξημένα καθήκοντα μπορεί να προκαλέσουν απώλεια- έστω και προσωρινή της περιόδου.  Ακόμη κι αν οι αλλαγές στην καθημερινότητα δεν είναι δυσάρεστες αλλά σημαντικές, όπως για παράδειγμα οι διακοπές, ή το τζετ λαγκ από ένα πολύωρο αεροπορικό ταξίδι, βγάζουν τον οργανισμό εκτός προγράμματος.

Ουρολοίμωξη, φαρυγγίτιδα κ.α. Αν η ασθένεια έχει εκδηλωθεί την περίοδο της ωορρηξίας, είναι πιθανό να την καθυστερήσει.

Διαταραχή του θυρεοειδούς. Ο θυρεοειδής σας είναι ένας αδένας που παράγει και απελευθερώνει ορμόνες, αλληλεπιδρώντας με το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, προκειμένου να έχει σταθερό κύκλο (ωορρηξία και έμμηνο ρύση)Αν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά, ωορρηξία και  έμμηνος ρύση μπορεί να επηρεαστούν.  Αυτό μπορεί να συμβεί τόσο με τον υποθυρεοειδισμό, όσο και με τον υπερθυρεοειδισμό.

Ορμονική ανισορροπία. Ορισμένοι ενδοκρινικοί αδένες ελέγχουν τον μεταβολισμό και την αναπαραγωγή όπως και διαφορετικά όργανα, ανάμεσά τους, τις ωοθήκες και τους όρχεις. Αν αυξηθεί ή μειωθεί η παραγωγή μίας συγκεκριμένης ορμόνης, το χάος που προκαλείται,  επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό.

Διαβήτης ή κοιλιοκάκη. Συνδέονται με ορμονικές αλλαγές, οι οποίες προκαλούν σοβαρές μεταβολές στον έμμηνο κύκλο.

Απότομες αλλαγές στο βάρος. Είτε η απώλεια κιλών – εξαιτίας μίας αυστηρής δίαιτας που θα ταλαιπωρήσει τον οργανισμό- είτε λόγω απότομης αύξησης του βάρους, μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της περιόδου.

Αλλαγές τρόπου ζωής. Αν συνηθίζατε να αθλείστε εντατικά και αίφνης διακόψατε την άσκηση ή αντίθετα αν η καθημερινότητά σας δεν είχε πολύ κίνηση και ξαφνικά αποφασίσατε να ασκείστε έντονα και σε καθημερινή βάση και πάλι είναι πιθανό να υπάρξει καθυστέρηση  στην περίοδο.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Περίπου 10  με 20% των γυναικών εμφανίζουν συνήθως στις ωοθήκες τους, πολλές μικρές κύστεις, οι οποίες ως επί το πλείστον δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τα 8 χιλιοστά. Πρόκειται για ωοθυλάκια που περιέχουν ωάρια, τα οποία όμως δεν αναπτύχθηκαν λόγω ορμονικών διαταραχών. Το σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει από ήπιες έως σοβαρές διαταραχές: ασταθή έμμηνο κύκλο ή την απουσία του, υπογονιμότητα, αυξημένη τριχοφυΐα, λιπαρότητα, ακμή, πόνους στην κοιλιά, παχυσαρκία-  συνήθως με τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά- διαβήτη τύπου 2, υψηλή χοληστερίνη, αρτηριακή πίεση, ανδροειδή τριχόπτωση αλλά και ροχαλητό και άπνοιες κατά τον ύπνο. Η γενετική προδιάθεση αλλά και παράγοντες, όπως το αυξημένο σωματικό βάρος και οι λάθος διατροφικές συνήθειες- που προκαλούν ορμονικές διαταραχές- συμβάλουν στην εμφάνιση του συνδρόμου.

Εμμηνόπαυση.  Όταν ο κύκλος γίνει ακανόνιστος η γυναίκα υποβάλλεται σε μία σειρά από εξετάσεις: αιματολογικό ορμονικό έλεγχο και υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών, για να βεβαιωθούμε ότι οι ανωμαλίες του κύκλου οφείλονται στην εμμηνόπαυση.

Φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τον έμμηνο κύκλο. Σε αυτήν την περίπτωση ο θεράπων ιατρός πρέπει να τροποποιήσει τη φαρμακευτική αγωγή.

Διατροφικές διαταραχές. Η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία, προκαλούν ανωμαλίες στον έμμηνο κύκλο.

Παχυσαρκία. Τα οιστρογόνα που παράγει ο λιπώδης ιστός, προκαλούν ορμονική ανισορροπία. Ακόμη και δέκα κιλά πάνω ή κάτω από το φυσιολογικό της βάρος, επηρεάζουν τον μεταβολισμό και μπορεί να διακόψουν την ωορρηξία.

Αντισυλληπτικά.  Περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, ορμόνες που εμποδίζουν την ωορρηξία. Μετά την διακοπή τους, συνήθως απαιτείται να περάσουν έξι μήνες μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλή ροή του κύκλου.

SHARE
RELATED POSTS
Η ύπουλη χρόνια κόπωση…, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Ο ύπνος χαρίζει υγεία και ωραίο σώμα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς να αντιμετωπίσω την αρθρίτιδα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.