Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στην Ιστορία

Γενικά Αρχεία του Κράτους: Από τον ευγενή Ιωάννη Καποδίστρια στον σκληρό Τσέζαρε Μαρία Ντε Βέκι

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, 

Pane di capo: Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ), Λεωφόρος Κρεμαστής & «Πηγές Καλλιθέας»

Τζίνα Δαβιλά

To iPorta.gr επισκέφθηκε μετά από ειδική άδεια τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Δωδεκανήσου (από 1/6/2019 ονομάζονται ΓΑΚ  Ρόδου) και την προϊσταμένη κα Ειρήνη Τόλιου και αποτύπωσε  ένα απειροελάχιστο υλικό από τον τεράστιο όγκο των Αρχείων των ΓΑΚ.  Την υπογραφή του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, το βιβλίο που αποτυπώνει τα ιστορικά έγγραφα της Επαναστάσεως επί Καποδίστρια και Βασιλιά Όθωνα, μα και φωτογραφικό υλικό που αφορά στα κτήρια της Ιταλοκρατίας στη Ρόδο, από τα οποία είχαν αφαιρεθεί τα ανατολίτικα στοιχεία της Οθωμανικής κυριαρχίας περιορίζοντάς τα στην αυστηρότητα των φασιστικών Κτηρίων της περιόδου του Ντε Βέκι του Κυβερνήτη της Δωδεκανήσου επί Ιταλικής Κατοχής, όπως τα γνωρίζουμε και σήμερα . Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό  από τα ΓΑΚ που αποτυπώνει εκείνη την περίοδο, κατά την οποία ήταν έντονη η προσπάθεια εξιταλισμού των ελληνόπουλων, παράλληλα με την ασύλληπτη προπαγάνδα που γινόταν μέσα από τα σχολεία. Ο φασίστας στρατιωτικός και πολιτικός Ντε Βέκι, τέταρτος στην διαβάθμιση του Ιταλικού Φασισμού, έκλεισε τα ελληνικά σχολεία επιβάλλοντας την εκμάθηση της Ιταλικής γλώσσας. Παράλληλα απειλούσε με εκτέλεση όποιους έδειχναν απείθεια, απειθαρχία. Σύμφωνα με το βιβλίο του Αντώνη Βρατσάλη “Τα Νιοχωρίτικα”, ο Ντε Βέκι αντικαταστέστησε τον  Μάριο Λάγκο, προηγούμενο Κυβερνήτη με απόφαση του Μουσολίνι, γιατί η διακυβέρνηση του δεν ήταν όσο έπρεπε σκληρή. Ο Ντε Βέκι άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του απειλούσε ότι στον ένα που  έδειχνε απειθαρχία θα αδιαφορούσε, τους δυο θα τους έβαζε φυλακή, σε περισσότερους θα οδηγούσε στο θάνατο. Μάλιστα 80χρόνος σήμερα  Ροδίτης  που τότε ήταν παιδάκι θυμάται το χαστούκι που του έδωσε ο Ντε Βέκι επειδή όταν πέρασε από μπροστά του δεν τον χαιρέτισε φασιστικά.

Την ίδια εβδομάδα που το iPorta.gr περιηγείτο ερευνώντας τα ΓΑΚ, ο δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος βρισκόταν στη Ρόδο για να καταγράψει μια ενδιαφέρουσα εκπομπή  για την “Μηχανή του Χρόνου”  και με θέμα την Ιταλική Κατοχή στα Δωδεκάνησα. Η προβολή του 1ου επεισοδίου θα γίνει  τη Δευτέρα 17 Ιουνίου στις 21.00 και το 2ο επεισόδιο θα προβληθεί τη Δευτέρα 24 Ιουνίου στις 21.00. Επαναλήψεις των επεισοδίων θα γίνουν για το 1ο επεισόδιο την Κυριακή 23/6 στις 17.00 και για το 2ο επεισόδιο, την Κυριακή 30/6 στις 17.00.

Ειρήνη Τόλιου, Χρίστος Βασιλόπουλος, Σταύρος Παπαδόπουλος

SHARE
RELATED POSTS
Ωδή στο καρπούζι, του Κωστή Α.Μακρή
«Τα δύσκολα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ κοινωνικής συμβίωσης»: 15ο, της Μαρίας Γεωργαλά
Κε Χατζημάρκο, κε Περιφερειάρχα Ν.Αιγαίου, συντάσσεστε με το μήνυμα του Γραφείου Τύπου της ΠΝΑι; Απαντήστε δημόσια!, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.