Ανοιχτή πόρτα Το σχόλιο της ημέρας

Β. Κορέα, Μακεδονία, Β. Μακεδονία, Ήλιος, Βοριάς και Αίσωπος, του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

Β. Κορέα, Μακεδονία, Β. Μακεδονία, Ήλιος, Βοριάς και Αίσωπος

Η πιο σημαντική είδηση της ημέρας, για μένα, είναι η συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμ, με τον Κυβερνήτη της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σχετικά με αυτή την είδηση, ο Αίσωπος είχε γράψει τον μύθο του για τον Βοριά και τον Ήλιο. Εδώ ο σύνδεσμος

Ίσως όμως να έγραψε τον μύθο αυτόν, όπου αποδεικνύεται ότι η πειθώ είναι καλύτερη από τη βία, αναφερόμενος στο πρόβλημα της ονομασίας της FYROM.

12 Ιουνίου 2018

Κωστής Μακρής

η εικόνα προφίλ του Κωστής Α. Μακρής

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

Ακολουθεί ο μύθος του Αισώπου:

Ένας από τους πιό γνωστούς παγκοσμίως μύθους: ο χειμερινός Βοριάς με τον Ήλιο συναγωνίζονταν ποιος θα καταφέρει να βγάλει το πανωφόρι ενός οδοιπόρου. Ο Βοριάς φυσούσε με όλη του τη δύναμη ελπίζοντας ότι έτσι θα του αρπάξει το πανωφόρι. Ο άνθρωπος όμως, για να μπορέσει να αντέξει σε τόσο έντονο κρύο άνεμο, έβαλε το κεφάλι του μέσα στην κοιλότητα ενός βράχου κ τράβηξε το πανωφόρι του γύρω από το κεφάλι κ το στήθος του, αφήνοντας έτσι ξεσκέπαστη τη μέση του, κ έτσι, παρόλο που ήταν πολύ δυνατός ο άνεμος, δέν μπόρεσε να του πάρει το πανωφόρι, αφού ο άνθρωπος αντιστεκόταν τόσο.

Ύστερα δοκίμασε ο Ήλιος: πρώτα ζέστανε τον άνθρωπο να μήν κρυώνει, κ έπειτα ζέστανε πολύ, τόσο που ο άνθρωπος ίδρωνε, γι’ αυτό κ έβγαλε το πανωφόρι του. Έτσι, στη διαμάχη κέρδισε ο Ήλιος.

Ο μύθος αυτός θέλει να πεί οτι η αγάπη είναι η πηγή της δύναμης. Η αγάπη είναι σάν τον ευχάριστο ήλιο, ενώ η βία είναι σάν τον ανεπιθύμητο άγριο βοριά. Η αγάπη κερδίζει τους ανθρώπους κ τους πείθει, ενώ η βία προκαλεί την αντίσταση κ δέν πείθει: χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πετύχει κάτι, κ εκείνο ακόμη που θα πετύχει είναι πολύ δύσκολο να διαρκέσει, γιατί οι άνθρωποι είναι αντίθετοι στη βία που ασκείται εναντίοντους.

Το ίδιο ισχύει για τη φύση: όταν στη φύση κ στα πλάσματά της φερόμαστε με αγάπη, μας δίνουν ζωή. Όταν στη φύση κ στα πλάσματά της φερόμαστε με απονιά, μας βλάπτουν τη ζωή.

Βικιπαίδεια

SHARE
RELATED POSTS
Τι δεν θα πω στα παιδιά αυτό το Πάσχα, του Κωστή Α. Μακρή
Δεν τετέλεσται, του Αλέξανδρου Μπέμπη
Σε Ήπειρο και Κέρκυρα με το βαν του ΠΟΤΑΜΙου ο Σταύρος Θεοδωράκης

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.