Πόρτα στον Κόσμο

Βρυξέλλες: Τα video με τις ομιλίες από τη Γιορτή Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα – 7 Μαρτίου 2018

Spread the love

Γιορτάζοντας τα Δωδεκάνησα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ιστορία, μαντινάδες, χοροί και εδέσματα!

Ακολουθούν τα video της εκδήλωσης και η επιστολή του Υφ.Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού. Φωτογραφίες εδώ.

Οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό: Βασίλης Κατσαρδής

Την εκδήλωση χαιρέτισε με επιστολή του και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος δεν μπορούσε να παρευρεθεί καθώς εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στην Ρόδο. «Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι η ίδια, χωρίς τα Δωδεκάνησα και τα Δωδεκάνησα δε θα ένιωθαν ποτέ ολόκληρα αν δεν ενώνονταν με τη μητέρα πατρίδα τους. Τα νησιά μας είναι πλούτος εθνικός και Ευρωπαϊκός. Εμείς οφείλουμε να σταθούμε πλάι στους νησιώτες, να στηρίξουμε την δίψα τους για δημιουργία και να ενσωματώσουμε και εμείς με τη σειρά μας, στη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης την πρόοδο των τόπων αυτών», ανέφερε ο υφυπουργός στην επιστολή του.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του υφυπουργού Ναυτιλίας: 

«Λυπούμαι ιδιαίτερα που σήμερα δεν μπορώ να παρευρίσκομαι μαζί σας. Ως Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εκπροσωπώ την Κυβέρνηση, τη μέρα της Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, στο νησί της Ρόδου.

Κυρίες και κύριοι,

Τον Ιούνιο του 1946, στο Παρίσι, με την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων Δυνάμεων, δεν αποφασίστηκε μόνο η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε και η ενσάρκωση των ονείρων και των προσδοκιών πολλών γενεών νησιωτών του Αιγαίου. Η προσμονή όλων και οι αγώνες χρόνων, είχαν επιτέλους δικαιωθεί.

Η γεωστρατηγική θέση των νησιών μας και ο φυσικός τους πλούτος, όρισε ουσιαστικά και τη μοίρα τους, ανά τους αιώνες. Τα νησιά της Δωδεκανήσου αποτέλεσαν το σημείο συνάντησης των πολιτισμών και ταυτόχρονα έγιναν σημαντικά διαμετακομιστικά κέντρα ανάμεσα στην Δύση και τη Μέση Ανατολή.

Η δική μας Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έθεσε εκ νέου τα θεμέλια για την άσκηση μιας συνολικής Νησιωτικής Πολιτικής, που σα στόχο έχει την αναβάθμιση της ζωής των νησιωτών και τη διαμόρφωση συνθηκών ανάπτυξης. Με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, εμπλουτίζουμε τις τοπικές κοινωνίες με έργα ζωής, αναδεικνύουμε την πολιτιστική τους κληρονομιά και θεσμοθετούμε πλατφόρμες μόνιμης ενίσχυσης των κατοίκων, προσπαθώντας να σπάσουμε την γεωγραφική απομόνωση και αντιστρέψουμε τις περιφερειακές ανισότητες.

Παράλληλα, προωθούμε προτάσεις, στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή ενός ενιαίου πολιτικού πλαισίου για τα νησιά της Ένωσης και τους κατοίκους αυτούς, έτσι ώστε να περιλαμβάνεται η ρήτρα νησιωτικότητας, όχι μόνο στις εθνικές, αλλά και τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Ζητούμενο, θεωρούμε είναι η άμεση ίδρυση Ταμείου Νησιωτικής Συνοχής και Ανάπτυξης για να μπορούμε να σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα για τα νησιά μας και να επενδύουμε πάνω σε αυτά.

Ακόμη, τα Δωδεκάνησα αποτελούν τα φυσικά σύνορα της Ε.Ε. Οφείλουμε να τους αναγνωρίσουμε και να τους προσφέρουμε τις ίδιες δυνατότητες και ευκαιρίες για ανάπτυξη που έχει κάθε άλλο σημείο της Ευρώπης. Οι Δωδεκανήσιοι έχουν κληθεί, με την πρόσφατη προσφυγική κρίση, να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αναλογεί. Άνοιξαν τις καρδιές τους και τα σπίτια τους σε ένα μεγάλο κύμα προσφύγων και μεταναστών, έδειξαν ότι από τη μνήμη της γονιδιακής τους αλυσίδας, δεν έχει σβηστεί ο πόνος της δικής τους προσφυγιάς και των δικών τους αγώνων για μια ελεύθερη πατρίδα.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι η ίδια, χωρίς τα Δωδεκάνησα και τα Δωδεκάνησα δε θα ένιωθαν ποτέ ολόκληρα αν δεν ενώνονταν με τη μητέρα πατρίδα τους. Τα νησιά μας είναι πλούτος εθνικός και Ευρωπαϊκός. Εμείς οφείλουμε να σταθούμε πλάι στους νησιώτες, να στηρίξουμε την δίψα τους για δημιουργία και να ενσωματώσουμε και εμείς με τη σειρά μας, στη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης την πρόοδο των τόπων αυτών».

*Φωτογραφίες & βίντεο: Βασίλης Κατσαρδής

SHARE
RELATED POSTS
“Το Παραμύθι μας”-(μέρος 2ο), [“Our fairy tail”-(part 2)], του Γιώργου Σαράφογλου-by George Sarafoglou
Η ελευθερία της υποκρισίας!, του Γιώργου Σαράφογλου – The freedom of hypocrisy! Inbox!, by George Sarafoglou
Το δίλημμα με τις εκλογές στη Νέα Υόρκη, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.