Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στον Πολιτισμό

Βρετανοί, δεν έχετε πια λόγο να κρατάτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, του Αντώνη H. Διαματάρη

Spread the love

  GREEK RESTAURANT – NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD

 

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, τέως Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Ω μούσα τραγούδα μας τα βάσανα των Γλυπτών του Παρθενώνα, αυτά που εκλάπησαν από τους Ελληνες ιδιοκτήτες τους και πουλήθηκαν στο Μουσείο του Λονδίνου από τον Τόμας Μπρους (Thomas Bruce), έβδομο λόρδο του  Ελγιν.

Ναι, από τον Τόμας Μπρους, πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στον Οθωμανό Σουλτάνο, ο οποίος του έδωσε την άδεια να «πάρει μερικά κομμάτια από πέτρες με μερικές επιγραφές και φιγούρες» αλλά αυτός, βέβαια, πήρε πολλά περισσότερα.

Ο Μπρους αρχικά σκόπευε να τα κρατήσει στο σπίτι του, αλλά αργότερα αναγκάστηκε να τα πουλήσει στο Μουσείο του Λονδίνου γιατί χρειάστηκε χρήματα.

Πολλές φορές στο παρελθόν Ελληνες, απόγονοι του ξακουστού γλύπτη και αρχιτέκτονα Φειδία, του δημιουργού τους, αλλά και ξένοι, απαίτησαν από τους Βρετανούς να πράξουν το σωστό, το δίκαιο, το ηθικό και να κάνουν επιτέλους αυτό που ο δυτικός πολιτισμός, προϊόν των αρχαίων Ελλήνων, απαιτεί: Να τα επαναφέρουν στον αρχικό τους χώρο και να τα επανασυνδέσουν με τα κομμάτια που λείπουν, εκεί που δημιουργήθηκαν και που ανήκουν, στην Ελλάδα.

Η σχολιογράφος της «Ουάσιγκτον Ποστ», Μόλι Ρόμπερτς (Molly Roberts) επανέφερε το θέμα στο προσκήνιο με ένα πανίσχυρο και αισιόδοξο για την επιστροφή τους σχόλιο που γράφτηκε ποτέ, με τίτλο «Βρετανία δώσε στην Ιριδα το σώμα της πίσω». Γράφει: «O αγώνας για την επιστροφή τους ποτέ δεν έληξε, αλλά τώρα είναι ιδιαίτερα επίκαιρος. Η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να ζητήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο να παραδώσει αυτά τα σπουδαία μνημεία της αρχαίας δημιουργίας καθώς εξέρχεται από την ΕΕ. Η υπόθεση είναι πιο ισχυρή τώρα από ποτέ».

Ποιοι είναι οι λόγοι που η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα είναι «πιο ισχυρή τώρα από ποτέ»;

Πρώτον, όπως γράφει η Μόλι Ρόμπερτς: «Το πρόβλημα που αυτοί που ωφελήθηκαν από τον Μπρους αντιμετωπίζουν τώρα, είναι ότι αυτοί που κάποτε θεωρούνταν ‘βάρβαροι’ έχουν μεταμορφωθεί στους δικαιούχους κληρονόμους της Ελλάδας. Η Ελλάδα σήμερα θαυμάζεται ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού και ποιοι μπορούν καλύτερα να διαφυλάξουν αυτόν τον πολιτισμό από τους Ελληνες;».

Δεύτερον, η δικαιολογημένη ανησυχία για την προστασία τους, εξέλιπε με την ίδρυση του Μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο εξασφαλίζει την δυνατότητα προστασίας και διατήρησης των Γλυπτών. Μάλιστα, έχει προβλεφθεί και ο χώρος στον οποίο θα τοποθετηθούν, αν και όταν επαναπατριστούν.

Και, τρίτον, όπως μπορώ να ισχυριστώ και από προσωπική μου εμπειρία, σήμερα η Ελλάδα έχει μια υπουργό Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη, η οποία θεωρείται ίσως η καλύτερη υπουργός που πέρασε ποτέ από αυτή την θέση.

Η κυρία Μενδώνη δεν είναι ουρανοκατέβατη στη θέση της. Όχι μόνο έχει σπουδάσει Αρχαιολογία, αλλά υπήρξε και γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού επί σειρά ετών και με διαφορετικές κυβερνήσεις.

Αποτελεί, δηλαδή, την εγγύηση ότι και η μεταφορά των Γλυπτών από το Μουσείο του Λονδίνου στο Μουσείο της Ακρόπολης θα γίνει με τον ασφαλέστερο τρόπο και η προστασία και διατήρησή τους είναι εξασφαλισμένη.

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στον έντυπο “Ε.Κ.” των Η.Π.Α.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
08035e6c-724d-4f8a-a19d-6c9670338cef.jpg
Πού γεννήθηκε ο ποιητής;, της Μαρλένας Σκουλά-Περιφεράκη
Κινήματα ή life-style;, του Γιάννη Πανούση
Κότα, αλανιάρα της επανάστασης, του Νίκου Βασιλειάδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.