Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Αφιερωμένες στον σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο, οι τριήμερες  εορταστικές εκδηλώσεις για το «Λημέρι» των κατασκόπων στη Μονόλιθο.

Spread the love

  Αφιερωμένες στη μνήμη του αδικοχαμένου σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου ήταν οι εκδηλώσεις για το «Λημέρι» που έγιναν την Κυριακή στον Μονόλιθο. Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από την τοπική κοινότητα και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μονολίθου «Νέα Ζωή».και διήρκεσαν τρεις μέρες.,άρχισαν δε την Παρασκευή με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Βασίλη Χαλκίτη και την καταγραφή σκοπών και τραγουδιών του Μονολίθου.

Το Σάββατο το πρωί έγινε ανάβαση στο θρυλικό «Λημέρι» στην οποία πήραν μέρος και άνδρες του Λόχου Καταδρομών. Στο «Λημέρι» ο ιερέας πατέρας Δημήτριος Γεωργιάδης -μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνηση- έκανε επιμνημόσυνη δέηση , ενώ οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Οι εκδηλώσεις την Κυριακή ξεκίνησαν με τη Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα στον εορτάζοντα ιερό ναό του Αποστόλου Θωμά και μετά την περιφορά της εικόνας ,έγιναν καταθέσεις στεφανιών στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Στην αίθουσα ου δημοτικού σχολείου ο κοινοτάρχης Διαμαντής Κονισσής καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο με το χρονικό του «Λημεριού» από μαθητές του γυμνασίου Εμπωνας υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Τσαμπίκας Θυρή και Γιώργου Ζυγούρη.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η δημοσιογράφος Φαίδρα Μαλανδρή, η οποία ανέπτυξε τη δράση των Μονολιθιατών στον απελευθερωτικό αγώνα και το ρόλο του κατασκοπευτικού κλιμακίου στο «Λημέρι». Η κοινότητα Μονολίθου ευχαριστεί την κ. Μαλανδρή για τη συμβολή της στην οργάνωση των εκδηλώσεων.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της απονομής τιμητικής διάκρισης από την κοινότητα στον τελευταίο επιζώντα Δωδεκανήσιο ιερολοχίτη Γιώργο Λιναρδή ο οποίος είχε πάρει μέρος στην επιχείρηση ΤΕΝΤ που έγινε στις 1 και 2 Μαΐου 1945 στο Μονόλιθο. Η απονομή έγινε από τον κοινοτάρχη Διαμαντή Κονισσή, τον δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο και τον διοικητή της 95ΑΔΤΕ υποστράτηγο Γρηγόρη Ρουμάνη. Για τον Γιώργο Λιναρδή και την επιχείρηση ΤΕΝΤ μίλησε ο κ. Νίκος Παπασταματίου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση τραγουδιού για το Ματωμένο Πάσχα του 1919 από την Ιφιγένεια Φαναράκη, την προβολή βίντεο του Βασίλη Χαλκίτη για τον Μονόλιθο και μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια από τον Ηλία Αναστασιάδη.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Κωστόπουλος ,οι βουλευτές Δημήτρης Γάκης και Μάνος Κόνσολας, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κάλλιστος Διακογεωργίου, ο διοικητής της 95ΑΔΤΕ Γρηγόρης Ρουμάνης οι οποίοι απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς, όπως επίσης εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασε ο κ. Στέλιος Κούρτης, ενώ τιμές απέδωσαν οι μπάντες του Στρατού και του Δήμου Ρόδου, όπως και στρατιωτικό άγημα.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Η λογοκρισία του αυτοφώρου, του Πάσχου Μανδραβέλη
Ydraios_2.jpg
Για πρώτη φορά γράφεται ορατόριο για τον Νεομάρτυρα Κων/νο Υδραίο, Προστάτη Ρόδου και παρουσιάζεται στις 14 Νοεμβρίου 2017
Μανώλης Γλυνός: Απρέπεια και επικινδυνότητα της ΠΝΑι, φιμώνουν εμάς και επιβραβεύουν τις κρεμάλες;

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.