Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Αφήστε τον Νότη Σφακιανάκη ήσυχο, δικαίωμά του και ο ασκητισμός, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

Δημιουργήθηκε, λέει, μια ‘Ομάδα υποστηρικτών του Νότη Σφακιανάκη’, τραγουδοποιού, σκοπός της οποίας είναι η συλλογή υπογραφών (500.000 μέλη είναι ο στόχος της) και η οποία – ‘Ομάδα’ – απαιτεί εδώ και τώρα την επιστροφή του Έλληνος αοιδού στις νυχτερινές πίστες και στις συναυλίες. Μέσες- άκρες γνώριζα ότι ο λαϊκός αοιδός διαθέτει το ιδιαίτερό του κοινό όπου κατά πόδας τον ακολουθεί και παθιάζεται μαζί του, αλλά και 500000 φανατικών οπαδών, δεν το φανταζόμουν ότι θα αριθμούσε.

Δεν γνωρίζω επίσης εάν αυτός ο αριθμός υπογραφών θ’ αποσταλεί στον ίδιο ως ένα μέτρο άσκησης πιέσεως προκειμένου επανερχόμενος να ικανοποιήσει το κοινό του ή περιοριστεί μόνο στην συλλογή υπογραφών όπου με έμμεσο τρόπο πειστεί πλέον ο καλλιτέχνης – όπως η κατάσταση δείχνει – και κατέλθει εν μέσω καλοκαιριού ή χειμώνος στην πλατεία Συντάγματος, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ συγκεντρώσεως  που έχει έως σήμερα σημειωθεί.

Ο ιδιόρρυθμος καλλιτέχνης – ‘Πρίγκιπας’ αποκαλείται από το φανατικό του κοινό – είναι εξαφανισμένος λέει, κάτι περισσότερο από δυο έτη. Κι εγώ ο αδαής περί τα μουσικά πράγματα …,αναλογιζόμενος την δεινή θέση στην οποία τυχόν έχει περιέλθει, απευθύνω έκκληση: αφήστε επιτέλους τον καλλιτέχνη ήσυχο και στην ηρεμία του, δεν έχει το δικαίωμα αποχής από το πάλκο όχι για δυο χρόνια αλλά για όσον χρόνο αυτός κρίνει ότι είναι ικανός μέχρι να ανεβάσει την καψούρα του φιλοθεάμονος κοινού του στο ζενίθ; Και βέβαια την έχει και το κοινό του ας το σεβαστεί αυτό. 

Εξ άλλου, όταν φίλοι του δηλώνουν και από το στενό του περιβάλλον  αφήνεται να εννοηθεί ότι είναι καλά στην υγεία του, γούστο του και καπέλο του πότε θα επιστρέψει, πώς θα επιστρέψει και με ποίες (νέες)καλλιτεχνικές ανησυχίες θα επιστρέψει. Εξ άλλου, για τον καλλιτέχνη μπορεί να μη είναι αρκετός ο χρόνος διαλογισμού των δυο ετών στον οποίο – τυχόν – έχει  περιέλθει κι απαιτείται πολύ περισσότερος. Ας του παρασχεθεί αυτός. 

Μεταξύ αυτών οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη σχέση και αγάπη προς τον άνθρωπο και καλλιτέχνη Νότη Σφακιανάκη (δεν τον αποκαλώ ‘Κύριο’ διότι άπαξ και κάποιος εντάσσεται στο καλλιτεχνικό στερέωμα, αυτομάτως παύει να προσφωνείται ούτω ),είναι και ο πρώην αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και μέγας γνώστης της Δίωξης  Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, ο οποίος από καιρού εις καιρόν αναρτά φωτογραφίες στον λογαριασμό του μαζί με τον καλλιτέχνη, θέτοντας τόσον ασαφή όσον και με γρίφους σχόλια, χωρίς να προσδιορίζει και τις χρονικές επαφές που έχει  μαζί του. Είναι μου φαίνεται τόσο πείσμον το κοινό του αοιδού όπου όπως υποθέτω ούτε κι αυτή του την προσωπική επιλογή-απομόνωση, είναι σε θέση να του την συγχωρήσει. Εκτός πια και στόχος της ‘Ομάδας υποστηρικτών’  είναι αυτό το μισό εκατομμύριο να εκτοξευθεί στο ένα εκατομμύριο, οπότε πιθανή έως σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται και η επανεμφάνισή του, μη αντέχοντας σε τοιούτους ασφυκτικούς αριθμούς. Ένα πάντως είναι βέβαιο: όποτε κι αν εμφανιστεί ο Νότης, τσίκλα να μασάει άδοντας, δεν θα τον ξαναδούν πλέον. Κι αυτό, πολύ θα κοστίσει στους φανατικώς ακολουθούντες αυτόν.

 

  

SHARE
RELATED POSTS
Πιστεύω εις μιαν, αγίαν, λαχταριστήν σπανακόπιτα…, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου
Πουλιά, βατράχια και ερπετά, του Χρήστου Χωμενίδη
Δε με νοιάζει σου λέω…., της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.