Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Από 19/11 η Δωδ/σος πρωταγωνίστρια στις δηλώσεις κτηματογράφησης – Τα ακίνητα “αγνώστου ιδιοκτήτη” θα περάσουν στο Δημόσιο

Spread the love

Με βασικά αγκάθια τη χρησικτησία, την έλλειψη τίτλων αλλά και τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα ξεκινάει τη Δευτέρα η κτηματογράφηση για το υπόλοιπο της χώρας, που περιλαμβάνει το 63% της συνολικής έκτασης.

Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίπτωση, καθώς αφορά κυρίως την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, με το 36% να είναι αγροτικές περιοχές, ενώ εντοπίζεται μεγάλο πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο κ.λπ.). Παράλληλα, περιλαμβάνονται όλα τα νησιά και οι βραχονησίδες αλλά και περιοχές που εντάσσονται σε δασικές εκτάσεις και υδάτινους όγκους.

Πρεμιέρα για την υποβολή δηλώσεων κτηματογράφησης κάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κως, Ρόδος, Κάλυμνος και Κάρπαθος) στις 19 Νοεμβρίου, με τη σκυτάλη να δίνεται περίπου στα τέλη Δεκεμβρίου σε Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα, ενώ αμέσως μετά θα συνεχιστεί σε άλλες 30 Περιφερειακές Ενότητες. Σειρά λοιπόν παίρνουν αγροτικές περιοχές και οικισμοί σε: Δράμα, Ξάνθη, Θάσο, Ροδόπη, Πιερία, Χαλκιδική, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα, Ιωάννινα, Μαγνησία, Βοιωτία, Φωκίδα, Σκόπελο, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Κεφαλλονιά, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα, Βίλια, Σπέτσες, Ύδρα, Πόρο, Λήμνο, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Κρήτη (Λασίθι) και Π.Ε. Εύβοιας.

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές αρχίζει στις 19-11-2018 και λήγει στις 19-2-2019 για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 20-5-2019 για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο.

Πληροφορίες: Δευτέρα έως Παρασκευή από 8:30 έως 15:30 στο τηλέφωνο 210-6505600 και στον ιστότοπο www.ktimatologio.gr.

Αντίθετα, «εκτός» από τη διαδικασία συλλογής στοιχείων μένουν σε αυτή τη φάση οι εξής περιοχές: από Κυκλάδες τα νησιά Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα Κύθνος, η Θεσπρωτία, η Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο (περιοχές Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε συμβάσεις που περιλαμβάνουν την κτηματογράφηση των συγκεκριμένων περιοχών δεν έχουν ακόμα υπογραφεί εξαιτίας των ενστάσεων που έχουν υποβάλει οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Οι περιοχές αυτές εξαιρέθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών από το στόχο ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2021, καθώς είναι απίθανο να ανατεθούν πριν από το τέλος του έτους, και έτσι μετατίθενται για το 2022.

Τη λύση μέσω χρησικτησίας αναμένεται να βρουν χιλιάδες πολίτες οι οποίοι θα σπεύσουν να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, τα 10,3 εκατ. από τα 16,5 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας που εκτιμάται ότι θα συλλέγουν στη νέα και τελική φάση κτηματογράφησης είναι σε αγροτικές περιοχές.

Όπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο ο Μιχάλης Καλογιαννάκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, «οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην περίπτωση της δήλωσης της ιδιοκτησίας τους με χρησικτησία, είναι υποχρεωτική η υποβολή τοπογραφικού διαγράμματος. Το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα είναι ο μόνος τρόπος ώστε να περιγράφει ορθά ένα ακίνητο. Γίνεται αποδεκτή και η προσκόμιση παλαιότερων τοπογραφικών διαγραμμάτων».

Παράλληλα, ο κ. Καλογιαννάκης τονίζει ότι σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται στα αγροτεμάχια που δεν επιδοτούνται ή δεν έχουν μισθωθεί, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις το μόνο δικαιολογητικό που μπορεί να προσκομίσει ο πολίτης είναι το Ε9. «Σε συνάντηση που είχαμε ως ΠΣΔΑΤΜ με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Δημαρά, του θέσαμε και αυτό το θέμα και προτείναμε να απαιτείται μόνο το Ε9 σε αυτές τις περιπτώσεις», σημειώνει.

Πάντως, η γενική εικόνα που έχει ο τεχνικός κόσμος δείχνει ότι στις περιοχές που αναμένεται κτηματογράφηση παρατηρείται έλλειψη τίτλων-συμβολαίων, καθώς και τοπογραφικών διαγραμμάτων. Τα περισσότερα ακίνητα είναι δια λόγου και τα περισσότερα συμβόλαια αποτελούν αποδοχές κληρονομιάς και γονικές παροχές με αμφίβολη τεχνική περιγραφή των ακινήτων.

Κόστος και δικαιολογητικά για τη δήλωση ιδιοκτησίας

-Πόσο θα πληρώσουμε

Κατά τη κατάθεση των στοιχείων οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν 35 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους, ενώ στις αγροτικές περιοχές, αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα δικαιώματα στον ίδιο δήμο, τότε θα πληρώνει μόνο δύο φορές το “ κτηματόσημο”.
Ωστόσο απαραίτητος είναι και ο γεωγραφικός της έκτασης. Η πιο ασφαλής μέθοδος είναι η έκδοση τοπογραφικού, η οποία ξεκινά από τα 300 ευρώ ,ενώ για μεγάλες εκτάσεις το κόστος αυξάνεται σημαντικά.

-Τι χρειάζεται

1.Έντυπο δήλωσης (Δήλωση του ν.2308/95) από τα Γραφεία Κτηματογράφησης ή από το www.ktimatologio.gr

2. Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου του πιστοποιητικού μεταγραφής του

3. Από φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του

4. Τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου διατίθεται

5. Απλό φωτοαντίγραφο δελτίο ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Για τη περίπτωση χρησικτησίας χρειάζεται Ε9, λογαριασμός ΔΕΗ, μισθωτήρια , αποδεικτικά ΟΣΔΕ, πράξη αναγνώρισης ορίων, ένορκες βεβαιώσεις κτλ ώστε να αποδεικνύεται η 20ετής νόμιμη κατοχή ακινήτου.

Εναλλακτικά, για την περίπτωση που δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς:

Α) Τίτλοι του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει)

Β)ληξιαρχική πράξη θανάτου

Γ) αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης (εάν υπάρχει)

Δ) πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης

Ε) Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών

Στ) Πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς (όταν υπάρχει διαθήκη)

Ζ) Email , στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας).


Έως τα μέσα του 2021 προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα κτηματογράφησης, τα οποία ήδη έχουν ανατεθεί και υλοποιούνται, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του δημόσιου φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, Βύρων Νάκος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο 15ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας της ΧΕΕΕ, ο κ. Νάκος γνωστοποιεί πως εντός του τρέχοντος μηνός ξεκινά η τέταρτη γενιά κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ-16), με τη συλλογή δηλώσεων για την περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές στα Δωδεκάνησα.

Για τις πέντε συμβάσεις του διαγωνισμού ΚΤΙΜΑ-16, για τις οποίες εκκρεμούν ακόμα δικαστικές αποφάσεις, διευκρινίζει πως η ολοκλήρωση προβλέπεται ότι θα έχει επιτευχθεί εντός του 2022. «Σήμερα η κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί κτηματολόγιο για το 29,2% των δικαιωμάτων της χώρας, ενώ αυτή την περίοδο εξελίσσονται έργα κτηματογράφησης για το 60,8% των δικαιωμάτων της χώρας», λέει και ενημερώνει πως οι περιοχές στις οποίες αναμένεται να ξεκινήσει η προανάρτηση της κτηματογράφησης εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 είναι οι δήμοι Αθήνας, Βόλου, Λαμίας και Λειβαδιάς.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» στις περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί κτηματολόγιο αναφέρει πως ανέρχονται σε 170.000 και ότι θα αρχίσουν να περιέρχονται σταδιακά στο Δημόσιο, όταν συντελείται η οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών της κτηματογράφησης σε κάθε περιοχή.
Σχετικά με την ένταξη των 400 υποθηκοφυλακείων της χώρας στην περιφερειακή δομή του Ελληνικού Κτηματολογίου σημειώνει πως προβλέπεται να γίνει έως τον Ιανουάριο του 2020, ενώ διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν δυσκολίες στη μίσθωση των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν ως γραφεία κτηματογράφησης για τη συλλογή δηλώσεων των κτηματογραφήσεων.
Ερωτηθείς για τη στελέχωση του φορέα με δικηγόρους, οι οποίοι απασχολούνται στην επίβλεψη και τους ελέγχους των συμβάσεων κτηματογράφησης, που υλοποιούν οι μελετητές διευκρινίζει πως σήμερα υπηρετούν 12 δικηγόροι με έμμισθη εντολή και 30 Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Νομικής, οι οποίοι προέρχονται από τους δικηγόρους με έμμισθη εντολή που ήταν στην ΕΚΧΑ, ενώ έχει εγκριθεί η πρόσκληση για μετάταξη 19 νομικών από άλλους φορείς της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης.

Για τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκτιμά πως αναγνωρίζεται η σημασία του Κτηματολογίου, ενώ για την εκκλησιαστική περιουσία λέει πως δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα στην καταγραφή της στο Κτηματολόγιο.

Πηγή Πληροφοριών: Εφημερίδα” Ελεύθερος Τύπος” και ΑΠΕΜΠΕ

SHARE
RELATED POSTS
Η επιστολή παραίτησης της κας Τώνιας Μοροπούλου από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ-Απώλεια για τον κο Μητσοτάκη η απουσία της διεθνώς καταξιωμένης Επιστήμονα
Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας – Ο αναλυτικός σχεδιασμός
Η θύμησή σου απαλαίωτη, του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.