Πόρτα στην Πολιτική Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ανακήρυξη έτους Μελίνας Μερκούρη -100 χρόνια από τη γέννησή της

Spread the love

 

WELCOME TO GREEK ISLANDS RESTAURANT-NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD

Στις 18 Οκτωβρίου 2019, μπαίνουμε στο έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το ανακοινωθέν περιέγραφε τη Μελίνα Μερκούρη ως διεθνή σταρ του κινηματογράφου και του θεάτρου, αγωνίστρια της Δημοκρατίας, πολιτικό, μακροβιότερη υπουργό Πολιτισμού και μεγάλη Ελληνίδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, 25 χρόνια μετά από τον θάνατό της, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακηρύσσει το 2020 ως έτος Μελίνας Μερκούρη.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στη συνέντευξη Τύπου της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, την προσεχή Δευτέρα 21 Οκτωβρίου.

Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη γυναίκα που χαρακτηρίστηκε «η τελευταία Ελληνίδα θεά», αλλά δεν επαναπαύθηκε σε αυτόν τον τίτλο. Παρά τη διεθνή αναγνώριση που είχε ως ηθοποιός, η Μελίνα Μερκούρη σε όλη της τη ζωή έδινε μάχες. Μάχες εναντίον της δικτατορίας και αγώνες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Παράλληλα με αυτές τις μάχες, η Μελίνα χάραξε μια επιθετική πολιτική πολιτιστικής διπλωματίας και δημιούργησε σημαντικούς θεσμούς που εξακολουθούν να υπάρχουν έως σήμερα, όπως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τα ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και μεγάλα έργα, όπως η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας.

Η απώλειά της υπήρξε τεράστια για τον ελληνικό πολιτισμό. Η απουσία της παραμένει αισθητή και μεγάλη. Τη θυμόμαστε και τιμούμε τη μνήμη και την προσφορά της.

ΕΔΩ περισσότερα για τη Μελίνα Μερκούρη

Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

 

SHARE
RELATED POSTS
Data και fake news ψηφίζουν και βγάζουν κυβερνήσεις, του Δημήτρη Κατσούλα
rakintzis1-thumb-large.jpg
Λ. Ρακιντζής: «Περιμένοντας το… κάρο να περάσει»
2cf6603.jpg
Μπορίς Νεμτσόφ: ο άνθρωπος που έβλεπε επί χρόνια το σημείο της εκτέλεσής του, της Μαρίας Καρχιλάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.