Ανοιχτή πόρτα

Ανέξοδες υποσχέσεις και άκυρες επιθυμίες, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος  με ειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology.

Στις εκλογές η ελληνική κοινωνία (και κάθε κοινωνία) πλούσιων και φτωχών, νεόπτωχων και νεόπλουτων, ανέργων και εργαζόμενων, μοιάζει με εκείνη την τεράστια μάζα από βατράχια που κάθεται στις όχθες ενός ποταμού.

Τα βουβάλια, που μαλώνουν και μάχονται μέσα στο ποτάμι, προκαλούν υπερχείλιση και ρεύματα, οπότε τα βατράχια ασφυκτιούν και μερικά απλά πνίγονται.

Τα βουβάλια μπορούν να συμφωνήσουν κάποια στιγμή σε ποια όχθη του ποταμού θα μαλώνουν και έτσι επιβιώνουν στο οικοσύστημα που τους έταξε η φύση. Τα βατράχια είναι τόσα πολλά που δεν γίνεται να συνεννοηθούν.

Στις κάλπες, πολύ απλά, τα βατράχια χωρίς να το ξέρουν (ή κάνοντας ότι δεν το ξέρουν) ψηφίζουν εκπροσώπους που άμεσα ή έμμεσα ( κυρίως οι ηγεσίες αυτών) ελέγχονται από τα βουβάλια.

Κοιτάξτε : ότι συμβαίνει στον πλανήτη επηρεάζει άμεσα τον βίο του καθενός. Η ζωή είναι μια συνάρτηση σε μόνιμη συσχέτιση με το σύστημα, με τον παγκόσμιο καπιταλισμό.

Ο εμπορικός και νομισματικός πόλεμος, με το ακριβό πλέον χρήμα παντού στον πολυπολικό κόσμο των γεωπολιτικών αναδασμών, είναι που καθορίζουν αν θα πάει 1.500 ευρώ ο μισθός και αν θα πέσουν οι φόροι στην Ελλάδα.

Όταν όμως τάζεις, και μάλιστα ανέξοδα, ενώ ταυτόχρονα τρομοκρατείς ότι ο αντίπαλος θα φέρει το χάος, κάτι δεν πάει καλά. Αν εσύ βλέπεις ανάπτυξη και λες ότι οι άλλοι θα φέρουν την καταστροφή, υπάρχει μια προφανής αντίφαση αφού η οικονομία δεν είναι επιθυμία (ούτε καν πρόβλεψη).

Εξηγούμαι : παρά την επιστράτευση της φοβογλώσσας ξανά (περί ευρώ, τραπεζών, κτλ) συνεχίζουν οι ανέξοδες εξαγγελίες για υψηλούς μισθούς και ανάπτυξη, αγνοώντας επιδεικτικά την πραγματικότητα: στασιμοπληθωρισμός, αυξημένα επιτόκια, χρεοκοπίες  τραπεζών, φουσκωμένα χρηματιστήρια, επιστροφή του Συμφώνου Σταθερότητας στην ΕΕ από το 2024, με 11 ευρωπαϊκές χώρες να έχουν έλλειμμα άνω του 3% ενώ 6 από αυτές (πχ Ελλάδα) έχουν χρέος που ξεπερνά το 100%( ΣΗΜ: η δε επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας θα καλείται από τις Βρυξέλλες «τεχνητή τροχιά- ενισχυμένη επιβολή- κοινές δικλείδες ασφαλείας»)

Κάθε πολιτικός που επιδεικτικά αγνοεί αυτή την μόνιμη συσχέτιση κάθε χώρας με το παγκόσμιο σύστημα, με τα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα απλωμένα σαν χταπόδια γύρω μας, πολύ απλά εξαπατά τους πολίτες.

Η ηγεμονία των ανισοτήτων και η παγκόσμια διόγκωση του χρέους, αφαιρούν βαθμούς ελέγχου και αυτονομίας από την κάθε κυβέρνηση, ακόμα και στα ισχυρά κράτη.

Κανείς δεν μπορεί να γίνει ρυθμιστής ή ελεγκτής της παγκόσμιας κυκλοφορίας του πανικού και της κρίσης. Ο μοναδικός αληθινός εξαγωγέας του τρόμου, και της καθίζησης του ψυχισμού, είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα με τις δομικές του ανισορροπίες.

Καμία εξαγγελία για βελτίωση της ζωής μας δεν μπορεί να αγνοεί την νέα παγκόσμια γεωγραφία του χρήματος που ορίζουν τα τεράστια τραπεζικά και χρηματιστηριακά groups στις διθενείς αγορές.

Η δυνατότητα να αναπτυχθεί μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι περιορισμένη όταν μαίνεται διεθνώς σύγκρουση γεωπολιτικών και οικονομικών ηγεμονικών συμφερόντων.

ΥΓ. Καμία εξαγγελία δεν θα γίνει πράξη. Ο καπιταλισμός ακυρώνει πλέον πολύ γρήγορα τις επιθυμίες…

SHARE
RELATED POSTS
Η πάντα επίκαιρη ανοιχτή επιστολή στην κυρία Μπέττυ Μπαζιάννα, του Μάνου Στεφανίδη
Στην Κύπρο της αγάπης, της νοσταλγίας και της «κουμανταρίας»…, του Γιώργου Αρκουλή
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ!!!, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.