Υγεία

Έχουν και οι άνδρες κλιμακτήριο;, του Δρ Σπυρίδωνος Γκούβαλη

Spread the love

Ο Δρ Σπύρος Γκούβαλης είναι χειρουργός-ουρολόγος, εξειδικευμένος στις νεότερες τεχνικές της ουρολογικής χειρουργικής και διαγνωστικές μεθόδους. Είναι συνεργάτης του Νοσοκομείου “ΥΓΕΙΑ” Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής, “ΥΓΕΙΑ”, Τιράνων, αντιπρόεδρος της μη κερδοσκoπικής εταιρίας ΑΚΟΣ, που αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο, διοργανώνει συντεταγμένα δράσεις για ογκολογικούς ασθενείς και αποθεραπευμένους αλλά και διενεργεί πανελλαδικές έρευνες, που αφορούν σε θέματα αιχμής της δημόσιας υγείας.

Σαφώς! Εκεί γύρω στα πενήντα οι ανδρικές ορμόνες μειώνονται και η  «ανδρόπαυση», όπως είναι επίσης γνωστή η ανδρική κλιμακτήριος, κάνει την εμφάνισή της, με συμπτώματα όπως: στυτική δυσλειτουργία,  μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και εξασθένηση της μνήμης, εξάψεις κατά την ημέρα και ιδρώτας κατά τον ύπνο, εκνευρισμός, άγχος και μελαγχολία, αύξηση του λίπους στο σώμα αλλά και οστεοπενία ή οστεοπόρωση και ερυθρά αιμοσφαίρια χαμηλότερα του φυσιολογικού.

Στους άνδρες οι ορμόνες μειώνονται και δεν εξαντλούνται όπως στις γυναίκες κατά την κλιμακτήριο.  Ωστόσο, τα χαμηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών, μπορεί να οφείλονται είτε σε κάποια πάθηση είτε σε φάρμακα, οπότε ερευνούμε κάθε πιθανό σενάριο. Οι άνδρες αυτής της ηλικίας, καλό είναι να κάνουν εξετάσεις αιματολογικές  για τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους και εξετάσεις που θα αποκλείσουν την ύπαρξη ασθενειών όπως σακχαρώδης διαβήτης, διαταραχές του θυρεοειδούς, παθήσεις του εντέρου, δυσλειτουργία των επινεφριδίων κ.ά.

Συμπτώματα αντίστοιχα με αυτά της ανδρόπαυσης μπορούν να προκαλέσουν ορισμένα αντιβιοτικά, αντιμυκητιασικά, ηρεμιστικά και αντιυπερτασικά φάρμακα. Ο άνδρας οφείλει να διερευνήσει αν οι ψυχικές μεταπτώσεις του οφείλονται σε παράγοντες, όπως  έντονο άγχος ή κατάθλιψη, να προσέξει το σωματικό βάρος και τη διατροφή του, να μειώσει δραστικά την κατανάλωση αλκοόλ και να διακόψει  οριστικά το κάπνισμα.

SHARE
RELATED POSTS
Διαγωνισμός φωτογραφίας της ΑΚΟΣ «Όχι στο τσιγάρο: πες το με μια φωτογραφία!», της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ο ρόλος της ακτινοθεραπείας στον καρκίνο, και καρκίνο του εντέρου και του προστάτη, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Μάθετε για την Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.