ΕΥ ΖΗΝ Πρόσωπα-Αφιερώματα

Έτος αφιερωμένο στο Γιαννούλη Χαλεπά από τον Δήμο Τήνου – Πρόγραμμα εκδηλώσεως

Spread the love

 

Ήταν επιβεβλημένο καθήκον μας να χαρακτηρίσουμε το 2018 έτος μνήμης του Γιαννούλη Χαλεπά (1851-1938). 

Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Τήνου και το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, πρωτοστατώντας, οργανώνει σειρά εκδηλώσεων οι οποίες έχουν ως στόχο: να υπενθυμίσουν το τεράστιο έργο και τη σημαντική καλλιτεχνική προσφορά του Γιαννούλη Χαλεπά, αλλά και να τη συνδέσουν με το σύγχρονο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

Όποτε μιλάμε για τον Γιαννούλη Χαλεπά αναφερόμαστε έμμεσα στην Τήνο και όποτε μιλάμε για την Τήνο μοιραία αναφερόμαστε στην Τέχνη και μάλιστα στην μακραίωνη γλυπτική της παράδοση.

Δεν θα ήταν πλεονασμός αν υπενθυμίζαμε ότι ο Γιαννούλης Χαλεπάς μαζί με τον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Νίκο Καζαντζάκη, τη Μαρία Κάλλας, τον Δημήτρη Μητρόπουλο ή τον Νίκο Σκαλκώτα, είναι ο κορυφαίος Έλληνας δημιουργός στον 20ο αιώνα και ένας από τους σκαπανείς του ευρωπαϊκού μοντερνισμού.  Άρα, περισσότερο από φολκλορικές εκδηλώσεις μνήμης φιλοδοξούμε να αναδείξουμε θέματα ιστορίας και πολιτισμού που επιτρέπουν στην νεοελληνική τέχνη να συνοδοιπορεί με την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτό είναι το βαθύτερο περιεχόμενο των πρωτοβουλιών μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της κρίσης και της παρακμής.

Εμείς, ομνύουμε για να ξορκίσουμε το κακό, όπως θα ήθελε ο Οδυσσέας Ελύτης, στον μπάρμπα Γιαννούλη και στο πολυσήμαντο – διαχρονικά επίκαιρο έργο του. Γιατί δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι ο Χαλεπάς των κοιμωμένων  γυναικών, ή, η Μήδεια και η Αντιγόνη, που επιμένουν να φέρουν τον μύθο τους στα κράσπεδα του σήμερα, συγκροτούν τις πιο πειστικές αισθητικές αποδείξεις της συνέχειας του πολιτισμού μας.

 Συγκεκριμένα, διοργανώνονται:

  1. Συναυλία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Σάββατο, 7 Ιουλίου 2018, στις 21.30, στον αύλειο χώρο του Π.Ι.Ι.Ε.Τ.
  2. Τριπλή έκθεση του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου, στον Πύργο αιθ. Νικ. Γαΐτη, στο Δημοτικό Σχολείο Υστερνίων, στο Λιμάνι της Τήνου και στο Δήμο Βόλου, με τίτλο « Αναφορά στον Μπάρμπα Γιαννούλη ».
  3. Έκθεση ζωγραφικής, με προσωπογραφίες, του Πέτρου Ζουμπουλάκη, στον Πύργο.
  4. Εκθέσεις μαρμαρογλυπτικής, Τηνίων καλλιτεχνών, στον Πύργο και στους Δήμους Ερμούπολης-Σύρου, Χίου, Ιωαννίνων και Υμηττού-Δάφνης.
  5. Παρουσίαση στις 6 Αυγούστου, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, από τον καθηγητή Μάνο Στεφανίδη, του ομότιτλου βιβλίου και ανάπτυξη του θέματος, « Ιδιοφυϊα και τρέλα, Βαν Γκογκ-Χαλεπάς ».
  6. Παρουσίαση, στις 9 Σεπτεμβρίου, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, του βιβλίου, του συγγραφέα Κώστα Δανούση, « ο Χαλεπάς μας ».
  7. Στρογγυλή Τράπεζα, στις 16 Σεπτεμβρίου, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, « από την Κοιμωμένη στην Αναπαυομένη ». Επιμέλεια, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, ιστορικός τέχνης, Καθηγήτρια στο Παν/μιο Θεσ/κης.
  8. Παρουσίαση στον Πύργο, στις 17 Σεπτεμβρίου του βιβλίου « τα Διμέτωπα έργα του Γιαννούλη Χαλεπά » και διάλεξη της συγγραφέως, Ευαγγελίας Διαμαντοπούλου, Καθηγήτριας στο Παν/μιο Αθηνών, με θέμα: « Η περίπτωση της Κοιμωμένης-μύθος, παραμύθι, επιμύθιο ».
  9. Παρουσίαση στο Auditorium του Υπουργείου Πολιτισμού των αποτελεσμάτων της μελέτης ανάδειξης και αποκάλυψης των καλλιτεχνικών γραφημάτων, στα εσωτερικά επιχρίσματα, του σπιτιού-Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά.

 

Εμμανουήλ Σώχος, Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ Δήμου Τήνου.

SHARE
RELATED POSTS
Με έργο του Γιάννη Μόραλη συμμετέχει η Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου στο Μουσείο Μπενάκη
10.400 ενθουσιασμένοι επισκέπτες στο Hobby Festival 2022 – Photos
Άγρια άλογα στον Όλυμπο (μέρος 2ο)

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.