Ανοιχτή πόρτα Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Ένα σπουδαίο μυστικό, του Νίκου Σταθόπουλου

Spread the love

Ο Ναστρεντίν Χότζας, ο λαϊκός σοφός της Εγγύς Ανατολής, ήταν κάποτε δικαστής. Έρχονται μια μέρα δύο διάδικοι μπροστά του κι αρχίζει ο ένας να λέει το θέμα του.

-Λοιπόν, δίκιο έχεις! του λέει ο Χότζας, όταν τελείωσε.

-Τι λες, Χότζα μου, πετάγεται ο άλλος. -Έτσι κι έτσι έχουν τα πράγματα!

-Χμμ, ναι, μου φαίνεται, δίκιο έχεις! λέει και στον δεύτερο ο Χότζας.

-Μα, Χότζα μου, πρέπει να δικάσεις, να δώσεις σε έναν το δίκιο! φωνάζει ένας τρίτος από το ακροατήριο.

-Κι εσύ, δίκιο έχεις! του αποκρίνεται ο Χότζας.

Κι εσύ, διαφωνείς με τον άλλο. Κανένας από τους δύο σας δεν είναι παράλογος, ούτε παλαβός. Ο καθένας έχει τη γνώμη του και την υπερασπίζεται με πάθος. Εσύ λες άσπρο, ο άλλος λέει μαύρο. Εσύ θέλεις βουνό, ο άλλος θέλει θάλασσα. Εσύ μπουζούκια, ο άλλος θέατρο. Εσύ κρύο, ο άλλος ζέστη. Εσύ δεξιά, ο άλλος ζερβά.

Ποιος έχει δίκιο από τους δύο; Ποιανού πρέπει να περάσει;

   ***

 

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Θα σας εκμυστηρευτώ κάτι, που ανακάλυψαν κάποιοι πολύ σπουδαίοι άνθρωποι: Μόνο στους επιστημονικούς κανόνες και μόνο σε αυτούς, δεν μπορεί να ισχύει ταυτόχρονα και κάτι που αποδεικνύεται αδιάψευστα με την Λογική και ο,τιδήποτε διαφορετικό του! Όλα τα υπόλοιπα, δεν είναι τίποτα άλλο από επιθυμίες, υποκειμενικές απόψεις και προτιμήσεις. Ό,τι δεν είναι επιστημονικά αλάνθαστο, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι προσωπικές αλήθειες του καθενός μας, οι προκαταλήψεις μας, οι προσωπικές μας απόψεις, ή το συμφέρον μας, όπως το καταλαβαίνει ο καθένας!

Μπορεί να συμβεί, τις προσωπικές μας απόψεις να τις μοιράζονται και κάποιοι άλλοι, μπορεί και όχι. Μας αρέσει και μας βολεύει να συνυπάρχουμε με εκείνους που έχουν τις ίδιες απόψεις με εμάς, γιατί όλα τότε είναι πιο εύκολα και μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις, που μας ικανοποιούν όλους. Επειδή όμως, συνήθως συμβαίνει να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για όλα όσα δεν αποδεικνύονται από την επιστήμη, για να είναι εφικτό να συνυπάρχουμε αποτελεσματικά και ήρεμα, φτιάχνουν οι ηγεσίες μας άγραφους και γραπτούς νόμους και κανονισμούς, με τους οποίους υποχρεωνόμαστε, εκόντες-άκοντες, να συμμορφωνόμαστε *.

Αν προσπαθήσεις να αδειάσεις τελείως τη σκέψη σου από προϋπάρχουσες απόψεις, θα μπορέσεις να ακούσεις απερίσπαστος την άποψη του άλλου και, τότε, ίσως, καταλάβεις και τα δικά του δίκια. Αυτό το άκουσμα, το αμερόληπτο, το λένε Ενεργητική Ακρόαση. Επειδή δεν είσαι προκατειλημμένος με τις δικές σου απόψεις, όταν ακούς ενεργητικά, μπορείς να δεις πιο καθαρά τα πράγματα και να καταλάβεις καλύτερα τι ενοχλεί τον άλλον και τι τον ευχαριστεί. Γιατί να το κάνεις αυτό; Μα, για να μη χαλάτε το κέφι σας και να βρείτε μια λύση, μια διέξοδο, που να ικανοποιεί και τους δύο!

Κι εδώ, είναι η έκπληξη. Αν εσύ λες άσπρο και ο άλλος μαύρο, η λύση που θα σας ικανοποιήσει, πιθανότατα δεν θα είναι κάποιο γκρι. Αν επιλέξετε κάποιο γκρι, το πιο πιθανό είναι ότι θα νιώθετε μετά και οι δύο κάπως ηττημένοι, κάπως απογοητευμένοι. Υπάρχουν, όμως, τόσα ωραία χρώματα ακόμα! Μπορείτε να διαλέξετε το πράσινο, το κίτρινο, το μπλε, το πορτοκαλί! Αν εσύ λες βουνό κι ο άλλος θάλασσα, υπάρχουν και οι λίμνες και τα ποτάμια, οι έρημοι, οι παγετώνες, οι πόλεις και τα χωριά για να σας ικανοποιήσουν και τους δύο! Αυτό, που δεν είναι ούτε το δικό σου, ούτε του άλλου, ούτε ανάμεσα στα δύο, το λένε Τρίτο Πόλο. Λένε, ότι ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ήταν ο μεγαλύτερος μάστορας στο να βρίσκει τον τρίτο πόλο, όταν διαπραγματευόταν.

Για να μπορέσεις να κερδίσεις την Ενεργητική Ακρόαση και να βρίσκεις τον Τρίτο Πόλο, θέλει εξάσκηση. Θέλει πρώτα πρώτα να παρατηρείς τον εαυτό σου, πώς συμπεριφέρεται σε μία διαφωνία και να μάθεις να συγκρατείσαι. Να συγκρατείσαι και να μην συγκρούεσαι, ούτε να μουλαρώνεις, ούτε να θυμώνεις. Να αποστασιοποιείσαι, σαν να μη σε αφορά το θέμα. Αν ακούσεις τον άλλον ήρεμα, θα ηρεμήσει και αυτός, ακόμα και αν είναι αναστατωμένος. Το να μετακινηθείς από την αρχική σου θέση, δείχνει διαλλακτικότητα και διάθεση να υπάρξει συμφωνία, όχι να κερδίσει κάποιος σε έναν διαξιφισμό. Δεν φιλονικείς, δεν υποχωρείς, συνεργάζεσαι. Αν δεν φιλονικείς εσύ, δεν μπορεί να φιλονικήσει και ο άλλος, μόνος του. Στην φιλονικία, αμύνονται και επιτίθενται, επιδιώκουν την νίκη. Όταν εσύ και ο άλλος δεν βρίσκεστε σε κατάσταση μάχης, οι όμορφες λύσεις, που ικανοποιούν και τους δύο, βρίσκουν χώρο να ξεδιπλώνονται από μόνες τους, γιατί ήταν πάντα εκεί.

* Αυτό, δεν σημαίνει ότι όλοι οι κανόνες και οι νόμοι είναι σωστοί ή δίκαιοι, εξάλλου οι αντιλήψεις αλλάζουν από καιρό σε καιρό και από τόπο σε τόπο: Στην Αμερική, μέχρι πριν δεκαπέντε δεκαετίες, ήταν νόμιμο να έχεις μαύρους δούλους. Στο Αφγανιστάν, σήμερα, αν μια γυναίκα δεν φοράει μαντήλα, ή βγει από το σπίτι ασυνόδευτη από άντρα συγγενή της, πάει φυλακή. Στο Νεπάλ, οι γυναίκες μπορούν να έχουν πολλούς άντρες. Η καθολική εκκλησία καταδικάζει την χρήση προφυλακτικών. Στην Ελβετία, οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου το 1954. Στην Ελλάδα, αν δεν ήσουν φιλοκυβερνητικός, επί δεκαετίες δεν έβρισκες δουλειά στο δημόσιο. Σε άλλες χώρες είναι νόμιμη η άμβλωση και σε άλλες όχι. Το ίδιο ισχύει για την χρήση κάνναβης. Αλλού υπάρχει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και αλλού όχι. Αλλού γίνονται στρατιωτικές παρελάσεις και αλλού όχι. Η ευθανασία αλλού επιτρέπεται και αλλού όχι.

9.1.2020

Ετήσια συνδρομή: 150 ευρώ Paradise SPA & GYM (εντός Ξενοδοχείου Amilia Mare-Paradise, 4ο χλμ Ρόδου-Καλλιθέας).  Εντός πακέτου:  Xαμάμ, τζακούζι, σάουνα, οργανωμένο γυμναστήριο, pilates, brazilian boost, strong zumba, bodypump. Τηλ: 22410-62481 & 22414-01519

PARADISE SPA & GYM-ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ (FULL PACK): 150 ΕΥΡΩ

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
16417_10203171159420463_3261188934224471284_n.jpg
Ο κρυφός μεσαίωνας, της Κικής Τσακίρη
Φιλελεύθεροι και μορφωμένοι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, του Simon Kuper
Φυσάει πολύ εκεί έξω;, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.