Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στην Πολιτική

‘Ένα παιχνίδι για τη Δημοκρατία, του Νίκου Μουτσάκη

Spread the love

Ο Νίκος Μουτσάκης είναι Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τη “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” με επικεφαλής τον Μανώλη Γλυνό

Μια χιλιοειπωμένη αλήθεια είναι πως οι νέοι έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική. Η απέχθεια που προκαλείται και οι αποστάσεις που κρατάνε έχουν διπλή διάσταση· οι νέοι δεν συμμετέχουν σε συνδυασμούς, οι νέοι δεν ψηφίζουν. Οι κλειστές κάστες, οι συντεχνιακές δομές, οι πολιτικές ελίτ είναι ο ένας παράγοντας του προβλήματος. Ο άλλος είναι η αναποτελεσματικότητα, οι κωλυσιεργία, η κρίση.

Η απάντηση στην απέχθεια των νέων για τα κοινά θα είναι η συμμετοχή. Για να υπάρξει η θέληση, όμως, αρκεί να διαδοθεί το κοινό μυστικό πως η παραγωγή πολιτικής δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Η θέληση θα υπάρξει όταν γίνει κατανοητό πως δεν είναι η ουσία της πολιτικής διεφθαρμένη, αλλά οι κατεστημένες συνειδήσεις είναι εκφυλισμένες.

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι το πώς θα καταφέρει η διοίκηση να φέρει τους νέους κοντά στις πολιτικές διαδικασίες. Υπάρχει ένας τρόπος, ώστε οι νέοι να θελήσουν να συμμετάσχουν στα κοινά με έναν τρόπο διαφορετικό. Είναι η ιδέα της δημιουργίας εκπαιδευτικών μηχανισμών που θα συστήσουν στους νέους τη διαδικασία προσέγγισης της συμμετοχής στα κοινά υπό νέο πρίσμα. Παράδειγμα οι Προσομοιώσεις των διαδικασιών των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων.

Η προσομοίωση μιας τέτοιας διαδικασίας αποτελεί την αναπαραγωγή μιας εικονικής πραγματικότητας στην οποία νέοι και νέες, μαθητές και φοιτητές, μπαίνουν στο ρόλο του δημοτικού ή του περιφερειακού συμβούλου και συνεργάζονται για την παραγωγή έργου. Μέσα από αυτό το συνέδριο, οι συμμετέχοντες θα καταφέρουν να εξοικειωθούν με τις πολιτικές διαδικασίες, με τη διοίκηση και τον πολιτικό λόγο. Δηλαδή, μέσω ενός παιχνιδιού και παράλληλα μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας, αγόρια και κορίτσια μπορούν να μάθουν σε τι χρησιμεύει ο δήμος και η περιφέρεια, ποια είναι τα δικαιώματά τους και πώς μπορούν να διαμορφώσουν το δικό τους μέλλον.

Η Ρόδος δεν ακούει πρώτη φορά τις προσομοιώσεις. Κάθε χρόνο μια προσομοίωση των εργασιών διεθνών οργανισμών λαμβάνει χώρα από το Σπίτι της Ευρώπης. Φυσικά, προσομοιώσεις που αφορούν ελληνικούς θεσμούς διοίκησης ή και κεντρικής πολιτικής ήδη γίνονται από διάφορους οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα. Συνεπώς, ένα δοκιμασμένο εκπαιδευτικό μοντέλο είναι ευκαιρία να εφαρμοστεί και από την Περιφερειακή αρχή μας.

Είναι πολύ σημαντικό η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να πάρει την πρωτοβουλία και να διοργανώσει τέτοιου είδους συνέδρια στα νησιά μας ή – πιο τολμηρά – να θεσμοθετήσει τα Περιφερειακά Συμβούλια Νέων ως επόμενο βήμα. Είναι εξίσου αναγκαίο η επόμενη Περιφερειακή Αρχή να αγκαλιάσει νεανικές δράσεις και οργανώσεις νέων που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη των δημοκρατικών διαδικασιών. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί η συνέχεια στη διοίκηση και η αστική ανθεκτικότητα.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Στράτος Καρίκης: “Δήμος με ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσωπο.”
Failure as success in Painting*, του Μάνου Στεφανίδη
1 & 2 Δεκ. στη Ρόδο- “Αννε…χεια” του Γιώργου Μακρή-Κερδίστε 5 διπλές προσκλήσεις

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.