Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Έλληνες Πατριώτες και Παλικαράδες, του Νίκου Σταθόπουλου

Spread the love

 

Ετήσια συνδρομή: 150 ευρώ Paradise SPA & GYM (εντός Ξενοδοχείου Amilia Mare-Paradise, 4ο χλμ Ρόδου-Καλλιθέας) Xαμάμ, τζακούζι, σάουνα, οργανωμένο γυμναστήριο, pilates, brazilian boost, strong zumba, bodypump . Τηλ: 22410-62481 & 22414-01519

Ας είμαστε ειλικρινείς: ο Λεωνίδας ηττήθηκε. Ο Διάκος ηττήθηκε. Το ’97 και το ’22 ο στρατός μας απέτυχε. Το Ρούπελ παραδόθηκε, και το ’16 και το ’41. Τα μνημόνια υπογράφηκαν και εκτελέστηκαν. Οι συμφωνίες της Λωζάννης και των Πρεσπών επίσης.

Συμπέρασμα: η λεβεντιά και ο ηρωϊσμός δεν οδηγούν από μόνα τους σε αποτέλεσμα. Γι αυτό ίσως, ο Αριστοτέλης έγραψε ότι Ανδρεία είναι η μεσότης μεταξύ θάρρους και δειλίας.

Οι Έλληνες που νίκησαν και νικούν ακόμα είναι ο Πλάτων, είναι ο Κοραής, είναι ο Ελύτης.

Ο Αισχύλος, ο Πλήθων, ο Παπαδιαμάντης και ο Καζαντζάκης είναι οι νικητές για τον Ελληνισμό, μαζί με τον Πραξιτέλη και τον Ικτίνο, τον Πυθαγόρα, τον Ευκλείδη και τον Αρχιμήδη.

Ας μην ξεχνάμε. Η Ελλάδα ηττήθηκε και κατελήφθη από τους Ρωμαίους. Για 2.000 χρόνια υπήρχε μόνο το πνεύμα του Ελληνισμού και η γλώσσα του Ομήρου, που διατήρησαν οι νεοπλατωνικοί της ανατολικής εκκλησίας στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία (ο αυτοκράτωρ “μέγας” Θεοδόσιος που έκλεισε το μαντείο των Δελφών και τους αρχαίους ναούς ήταν Ισπανός) και την Οθωμανική υστερότερα. Το πνεύμα του Ελληνισμού διατηρήθηκε και στα δυτικά μοναστήρια, μέσω του Αριστοτέλη και του Απολλόδωρου.

Η Ελλάδα έγινε μετά από 2.000 χρόνια κράτος, τον 19ο αιώνα, χάρη στα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων, με την διπλωματική τους ισχύ και την στρατιωτική τους παρέμβαση (όταν έγινε η ναυμαχία του Ναυαρίνου η επανάσταση είχε σβήσει μέσα σε 5 εμφύλιους) και, επειδή τα εξυπηρετεί καλά, από τον Μεταξά ως τον Τσίπρα, έτσι διατηρείται ως τώρα.

Οι συμπατριώτες μας που αποπνέουν τεστοστερόνη και υπεραμύνονται των στρατιωτικών παρελάσεων, της αστυνομικής βίας και επιθυμούν σκληρά σύνορα, δεν έχουν να καυχώνται για νίκες των Ελλήνων μετά τον μέγα Αλέξανδρο, εδώ και δύο χιλιάδες τριακόσια χρόνια. Από αυτή την άποψη, οι παλικαράδες μας φαίνεται καλύτερα να ταιριάζουν στην ιστορία, στα ήθη και τον πολιτισμό της χώρας του Ερντογάν. Διότι αυτή είναι μια χώρα και ένα έθνος που κάνει πολέμους και επιδιώκει την εθνική καθαρότητα, ξεπαστρεύοντας νικηφόρα Πόντιους, Αρμένιους και Κούρδους.

Εμείς είμαστε πιο πολυπολιτισμικοί: ας μην το ξεχνάμε, η Μπουμπουλίνα, ο Μιαούλης και ο Μπότσαρης, δεν μιλούσαν Ελληνικά.

Έλληνες είναι οι της Ελληνικής παιδείας μετέχοντες. Και η Ελληνική παιδεία, αυτή που οδήγησε τον Διαφωτισμό και έβαλε τα θεμέλια της Δυτικής Κοινωνίας που έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε, είναι αυτή που κατατείνει στο Κάλλος, την Φιλοσοφία και την Επιστήμη. Είναι οι Αξίες που βρίσκονται στον αντίποδα από την φυλετική καθαρότητα, την τυφλή υπακοή στους άρχοντες και την επιβολή μέσω της βίας, που διακηρύσσουν οι παλικαράδες μας.

*******

Όταν κάποιος έρχεται αντιμέτωπος με απόψεις ριζικά διαφορετικές από τις αντιλήψεις του, παθαίνει ένα σοβαρό νοητικό και συναισθηματικό σοκ, που οι ψυχολόγοι ονομάζουν cognitive dissonance, δηλαδή γνωστική ασυμφωνία. Αυτόν που λέει ότι η γη είναι στρογγυλή, όταν εσύ όλη σου την ζωή πιστεύεις ότι είναι επίπεδη (ή το αντίθετο), θέλεις να τον κάψεις ή να του δώσεις κώνειο, σου καταστρέφει τον κόσμο σου!

Το Ελληνικό πνεύμα επικράτησε και υπάρχει και ηγεμονεύει στην Δυτική κοινωνία διότι τιθασεύει την ενστικτώδη, θυμική άμυνα προς το νέο, το διαφορετικό και επιβάλλει την ορθολογική και αντικειμενική του εξέταση. Έτσι, δημιουργεί μια κοινωνία  ανοιχτή στην πρόοδο: καλοί οι ρομαντικοί ζωγράφοι και μουσουργοί του 19ου αιώνα, αλλά καλοί και ο Πικάσο και ο Σκριάμπιν του 20ου, καλός και ο Ρίχτερ και οι Pink Floyd. Καλά τα νεοκλασικά κτίρια, αλλά καλά και αυτά του Frank Gehry και της Zaha Hadid, του καιρού μας.

Σήμερα ο κόσμος ελέγχεται με τον καταναλωτισμό, με το ποδόσφαιρο, με τα μουσικά hits, με τις σειρές, με τα smartphones, με τα games, με τις δόσεις για το σπίτι, το αυτοκίνητο και την εφορία.

Δεν χρειάζονται πια ο αυταρχισμός του κράτους και της εκκλησίας, είναι πασέ. Δεν χρειάζεται η ομοιομορφία που επέβαλλαν άλλοτε. Το ότι αρέσουν υπερβολικά ακόμα σε πολλούς, είναι διότι πάσχουν από το σύνδρομο της Στοκχόλμης μαζί με το μετατραυματικό στρες των παιδικών τους εμπειριών. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα, σοβαρό από μόνο του.

Όπως έγραψε χθες και ο συντηρητικός Economist, οι κοινωνίες εξελίσσονται πιο γρήγορα από ό,τι η σκέψη των ανθρώπων που τις απαρτίζουν.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ο Covid «απαγγέλλει» Διάκο! – Covid “recites” Athanasios Diakos!, by George Sarafoglou – του Γιώργου Σαράφογλου
Από πού πάνε στο Μπάαρλε, πατριώτη;, του Γιώργου Πίτσου
Γιατί ο θυμός νίκησε ξανά τον φόβο, του Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.