Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Έγκλημα στη Βουλιαγμένης: Ενοχλεί ο θάνατος, η δειλία ή ο τρόμος της επανάληψης;, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Τζίνα Δαβιλά

Στην αμφιλεγόμενη, ψυχοπλακωτική αλλά ενδιαφέρουσα ταινία «Παραδεισένια Οστά» (“The Lovely Bones”) παρακολουθούμε την ισορροπία του Σύμπαντος, την δικαιοσύνη του Θεού ή της Ροής των γεγονότων, να έρχεται από έναν κρύσταλλο πάγου που πέφτει από το κλαδί ενός δέντρου με δύναμη πάνω στο κεφάλι του βιαστή και ψυχοπαθούς δολοφόνου ανήλικων κοριτσιών, που εξαφανίζει σε βούρκους και λίμνες τα δολοφονημένα κορίτσια. Κανείς δεν τον υποψιάζεται. Ωστόσο, στην τελευταία του προσπάθεια να παρασύρει κοντά του μια έφηβη που αρνείται να τον ακολουθήσει, το κρυστάλλινο δάκρυ τον χτυπά σε σημείο του κεφαλιού που χάνει την ισορροπία του και πέφτει στον γκρεμό. Η ταινία κινείται ανάμεσα στο άγριο συναίσθημα της εκδίκησης και στην προσπάθεια επούλωσης του πόνου για να επιτραπεί η συνέχεια της γήινης ζωής.

Ο αιφνίδιος θάνατος ενός ανθρώπου και δη νέου, που προέρχεται από την τζάμπα μαγκιά ενός νεόπλουτου, βαθύπλουτου ή εκκολαπτόμενου πλούσιου (ή ακόμα και πάμφτωχου) που σκοτώνει και εγκαταλείπει το θύμα του αβοήθητο, προκαλεί πολλαπλώς οργή:

1. Γιατί προκλήθηκε θάνατος.

2. Γιατί προκλήθηκε άδικος θάνατος.

3. Γιατί εγκατέλειψε το θύμα.

4. Γιατί η υπεροχή του κάθε ΙΧ και δη της Corvette είναι αντιστρόφως ανάλογη του δίτροχου οχήματος που αφήνει έκθετο τον κάθε αναβάτη.

5. Γιατί ο οδηγός της Corvette είναι πλούσιος και αυτομάτως εντάσσεται στο καζάνι των κακομαθημένων νεόπλουτων, ξιπασμένων οδηγών. Αυτό θέλει η κοινή γνώμη, αυτό επιβεβαίωσε ο ίδιος με την συμπεριφορά του εγκαταλείποντας το θύμα.

6. Ό,τι θα μπορούσε να σώσει ο θύτης δεν σώζεται πια, αφού στέρησε έστω και το 0,01% σωτηρίας του θύματος διαφεύγοντας με το ΙΧ φίλου του. Αυτή ως πράξη είναι η απόδειξη της δειλίας του. Ίσως να τον βαρύνει  συνειδησιακά ισόβια. Λέω «ίσως», διότι συχνά οι θύτες απενεργοποιούν ό,τι τους βαραίνει για να προχωρήσουν χωρίς βαρίδια στη ζωή τους.

Η κοινωνία και πάλι είναι οργισμένη. Το ίδιο ένοιωσε όταν η Porsche νεαρού διαδόχου μεγάλης επιχείρησης προ ετών προκάλεσε τον θάνατο του ίδιου  και άλλων τριών ανθρώπων. Μόνο που τότε και οι μεν και οι δε κάποιον πενθούσαν. Τώρα η βάρκα γέρνει μονόπαντα. Και πολύ άδικα.

Τελικά, μπρος στον δημόσιο, άδικο θάνατο ποια είναι η δικαίωση; Πότε ικανοποιείται το λαϊκό συναίσθημα; Όταν οι νόμοι της Πολιτείας εφαρμόζονται με δικαιοσύνη χωρίς παραθυράκια; Όταν οι νόμοι είναι αυστηροί και βαριά τιμωρητικοί; Όταν καταστρέφεται ο θύτης; Ή μήπως όταν οι προϋποθέσεις ελαχιστοποιούν την επανάληψη του τυχαίου συμβάντος;

Δυστυχώς, έχω βρεθεί σε συμβάν τροχαίου θανάτου με θύμα και θύτη νεαρούς 17 και 19 χρόνων . Ξεχειλίζει ο θυμός, ταυτόχρονα με την ευχή που λέει «μακριά απ’τ’άδικο».

Τρέμω στη σκέψη ότι αύριο άθελά μου θα προξενήσω τον τραυματισμό ή τον θάνατο σε κάποιον πεζό ή οδηγό. Ωστόσο, μπορώ να είμαι ήσυχη με τη συνείδησή μου αν:

1. Δεν τρέχω.

2. Δεν έχω καταναλώσει αλκοόλ ή φάρμακα ή ουσίες ή πλήρες γεύμα.

3. Δεν κοιτώ το κινητό.

4. Εφαρμόζω τον ΚΟΚ και τις σημάνσεις οδικής ασφάλειας.

5. Έχω ελέγξει το όχημά μου: ελαστικά, μηχανικά μέρη.

6. Τριπλοκοιτώ σε stop και φωτεινούς σηματοδότες για να προλάβω το ανεπανόρθωτο.

7. Στον κάθε πεζό ή συνοδηγό ή οδηγό διπλανού ή απέναντι οχήματος βλέπω αυτούς που αγαπώ: το παιδί μου, τον εγγονό μου, τον σύντροφο μου, τον φίλο μου, τους γονείς μου, τον σκύλο ή την γάτα μου. Που ενδεχομένως από κάποιον ανόητο, ηλίθιο, επηρμένο, επιπόλαιο, ανεύθυνο, βιαστικό, ξερόλα οδηγό  κινδυνεύουν σε κάποιο σημείο του πλανήτη.

Τα λοιπά λόγια κριτικής και συναισθήματα, εντάσεως, θυμού, αγανάκτησης, αδικίας, ας γίνουν αντικείμενο και υπόθεση ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών.  Εμείς ας κοιτάξουμε ο καθένας μας να είμαστε όσο πιο ανώδυνοι μπορούμε για τους συνανθρώπους τους, όσο πιο ελαφροπάτητοι στις ζωές τους και ας αφήσουμε στη δικαιοσύνη του Σύμπαντος, του Θεού ή της Ροής των γεγονότων να δώσει στον καθένα αυτό που του αξίζει. Γιατί κανένα άδικο δεν περνά ατιμώρητο.  Οι νόμοι της Πολιτείας και η δικαιοσύνη των ανθρώπων ας παραμείνουν συνθήκες επισφαλείς…

Βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νάσου Καρανίκα. Να είναι δυνατοί όσο μπορούν για να μην ξεχαστεί από κανένα μας αυτό που συνέβη στον άνθρωπό τους. 

Ας γίνει πράξη, επιτέλους, η πρόταση της iΠόρτας για την ένταξη του Μαθήματος της Οδικής Ασφάλειας στα σχολεία μας. Η γιαγιά μου η Ελένη έλεγε «ό,τι μικρομάθαινα, δεν το γεροντ’άφηνα».

23.2.2020

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Σκέψεις της αλάνας, του Γιάννη Πανούση
petridis.jpg
Ένας αποχαιρετισμός στον Bowie, του Γιάννη Πετρίδη
Εξωτερική πολιτική και Ενέργεια, του Νίκου Σταθόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.