Υγεία

Άντρες, φροντίστε τον προστάτη σας!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

 

                                  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 50, 85133, ΡΟΔΟΣ 2241069007
                                  ΛΕΩΦ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 24, 85104, ΡΟΔΟΣ 2241005085
                                  3Ο ΧΛΜ ΡΟΔΟΥ-ΛΙΝΔΟΥ, 85132, ΡΟΔΟΣ 2241005080
                                  ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΩΝ 37, 85132, ΡΟΔΟΣ 2241037957
                                  ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, 85150, ΡΟΔΟΣ 2241037090

PANE DI CAPO ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

 

Άντρες, φροντίστε τον προστάτη σας!

 Ο προστάτης, από τους σημαντικότερους αδένες,  είναι όργανο  με ουσιαστική συμμετοχή  στη σεξουαλική λειτουργία, η οποία είναι λογικό να επηρεάζεται από τις παθήσεις του, που είναι η προστατίτιδα, η καλοήθης υπερπλασία και ο καρκίνος.

Οι προστατίτιδες εκδηλώνονται όταν μικρόβια ή άλλοι μικροοργανισμοί προκαλέσουν φλεγμονή στον αδένα. Τα συμπτώματα της μπορεί να είναι… ηχηρά, όπως υψηλός πυρετός και δυσκολία κατά την ούρηση ή ήπια (χρόνια προστατίτιδα) με τη μορφή πόνου και ευαισθησία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, δυσκολία κατά την ούρηση αλλά και  σεξουαλικές δυσλειτουργίες όπως διαταραχές της ερωτικής επιθυμίας, της στύσης και της εκσπερμάτισης. Η έγκυρη διάγνωση και θεραπεία είναι υψίστης σημασίας.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι από τις πλέον συχνές παθήσεις που προσβάλλουν τους άνδρες μέσης ηλικίας και άνω. Η διόγκωση του προστάτη αδένα αυξάνεται με την ηλικία. Ο διογκωμένος προστάτης φράζει την ουρήθρα με αποτέλεσμα ο ασθενής να δυσκολεύεται  κατά την ούρηση  με συμπτώματα πολύ ενοχλητικά και σημαντικό αντίκτυπο στη ποιότητα ζωής του καθώς είναι  επιρρεπής και σε στυτική δυσλειτουργία αλλά και σε διαταραχές εκσπερμάτισης.

Η χειρουργική αφαίρεση του προστάτη αδένα γίνεται πλέον από την ουρήθρα χωρίς τομές. Οι σύγχρονες τεχνικές  είναι ελάχιστα επεμβατικές, σχεδόν αναίμακτες με ελάχιστο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο, γρήγορη ανάρρωση και με πολύ καλά λειτουργικά αποτελέσματα.  Η βραχυθεραπεία, υπόσχεται  πλήρη θεραπεία στον καρκίνο του προστάτη χωρίς ο ασθενής να υποστεί την ταλαιπωρία του χειρουργείου.

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται συνήθως στις μεγάλες ηλικίες και είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες των δυτικών κοινωνιών.  Αποτελεί τη δεύτερη μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, αιτία θανάτου από νεοπλασματική νόσο.

Τα τελευταία 20 χρόνια η συχνότητα του κλινικού καρκίνου έχει αυξηθεί πολύ λόγω των ευαίσθητων μεθόδων διάγνωσης σε συνδυασμό με την αυξημένη ευαισθητοποίηση των ανδρών για προληπτικό έλεγχο. Το PSA έχει γίνει πλέον παγκοσμίως εξέταση ρουτίνας η οποία σε συνδυασμό με τη  δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθά  στη σταδιοποίηση της  και στη λήψη ορθών θεραπευτικών αποφάσεων.

Κεφάλαιο πρόληψη

Η πρόληψη διακρίνεται σε πρωτογενή και δευτερογενή. Η πρωτογενής αφορά ςτις διατροφικές συνήθειες των ανδρών. Η ελαττωμένη πρόσληψη του κόκκινου κρέατος και η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και βιταμινών E& D, και ιχνοστοιχείων, λειτουργούν προστατευτικά για τον οργανισμό. Η δευτερογενής πρόληψη απευθύνεται στο μαζικό πληθυσμό για πρώιμη διάγνωση. Διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, η φυλή και η κληρονομικότητα.

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;

Ενημερώνομαι για την αυτοεξέταση των όρχεων. Ανιχνεύω εγκαίρως μια αλλαγή σ’ αυτούς ή την εμφάνιση οζιδίων και επισκέπτομαι άμεσα τον γιατρό.

Εγκαταλείπω την απροθυμία μου να επισκεφθώ τον ουρολόγο. Η δακτυλική εξέταση είναι απαραίτητη και δεν χωρούν δικαιολογίες.

Χάρη στο συστηματικό προσδιορισμό του προστατικού αντιγόνου (PSA) – που είναι πλέον εξέταση ρουτίνας- στο 70% των ασθενών ο καρκίνος του προστάτη εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο που έχει υψηλό  προσδόκιμο επιβίωσης.

Το PSA σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθούν στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων.

Μετά την ηλικία των 50 ετών κάνω κολονοσκόπηση ανά δεκαετία και αφαιρώ τυχόν πολύποδες.

Ελέγχω την αρτηριακή πίεση και την χοληστερίνη μου. Ό,τι ωφελεί τον προστάτη μου, ωφελεί και την καρδιά μου!

 

SHARE
RELATED POSTS
Καρκίνος και τρίτη ηλικία, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τα κόκκινα αυγά έχουν μυστικά!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Δήμος Ρόδου Τμήμα Υγείας: Πρόληψη κατά της γρίπης

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.