ΕΥ ΖΗΝ

Άγιος Γέροντας Αμφιλόχιος: “Να βαλούμε ξανά στις εισόδους των σπιτιών μας τον Σταυρό για προστασία”-video

Spread the love

Ο Γέροντας Αμφιλόχιος, τέως Μητροπολίτης  της Νέας Ζηλανδίας και προσφάτως παραιτηθείς από την τιμητική θέση του μητροπλίτη Γάνου και Χώρας, στέκεται στην είσοδο του Αγίου Γεωργίου της Ίγκου, μιας δασώσους θαυμάσιας περιοχής στο νησί της Ρόδου, και μιλά για την ευλογία και την ανάγκη να επιστρέψει στις εισόδους των σπιτιών μας η διακριτική μαρμάρινη ταμπέλα με τον σταυρό και την ημερομηνία κτίσεως του σπιτιού. “Να φαίνεται ότι το σπίτι μας είναι ελληνορθόδοξο και να διώχνει τους αιρετικούς και τους δαίμονες κάθε είδους”., είπε και συμπλήρωσε: “Πάρτε ένα κομποσκοίνι και πείτε καθημερινά την προσευχή “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με”.

Η βιντεοσκόπηση έγινε από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Θάρρι Αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριο Πόκκια στις 22 Ιανουαρίου 2023.

 

Βιογραφικό:

Ο κατά κόσμον Αδαμάντιος Τσούκος, γεννήθηκε το 1938 στη Λάρδο της Ρόδου. Φοίτησε στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή και το 1959 ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1962 εκάρη μοναχός στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την επομένη χειροτονήθηκε Διάκονος από τον τότε Σχολάρχη, Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Μάξιμο. Από τον ίδιο Μητροπολίτη χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στις 14 Ιουλίου 1963. Το ίδιο έτος έλαβε και το πτυχίο της Θεολογίας, υποβάλλοντας διατριβή με θέμα «Η δογματική διδασκαλία του Κορανίου».

Στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης παρέμεινε για ακόμη ένα έτος με εντολή του τότε Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα. Από το έτος 1964 έως το έτος 1968 βρέθηκε στην Πάτμο, κοντά στον Γέροντα Αμφιλόχιο Μακρή διακονώντας την Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού.

Το 1969 διορίστηκε Καθηγητής στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή, ενώ το 1972 μετέβη στην Αφρική όπου εργάστηκε ως ιεραπόστολος στην Κένυα, στην Τανζανία και στο Ζαΐρ. Το έτος 1974 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Νικόλαο στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Λουμπούμπασι του Ζαΐρ. Το έτος 1978 επέστρεψε στην Πατμιάδα σχολή, όπου και δίδαξε έως το 1989.

Τότε ο Μητροπολίτης Ρόδου Απόστολος τον κάλεσε στη Ρόδο, όπου και διορίστηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου. Στις 22 Μαΐου 1990 ενθρονίστηκε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Θαρρίου. Στις 9 Ιουλίου 2005 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Ερυθρών, Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Ρόδου. Στις 13 Οκτωβρίου 2005 εξελέγη Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας. Στις 30 Μαΐου 2018 εξελέγη Μητροπολίτης Γάνου και Χώρας.

SHARE
RELATED POSTS
Σκίτσα εξ Αμερικής: Χριστούγεννα 2012: Το “πόθεν έσχες”, του Γιώργου Σαράφογλου
Διαγενεακό και Σύνθετο Ψυχικό Τραύμα: Ο κορυφαίος Ψυχίατρος και καθηγητής του Χάρβαρντ Dr. Bessel Van der Kolk έρχεται στην Αθήνα.
Ευχές από τον Δημήτρη Γάκη, Βουλευτή Δωδ/σου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.