Αποτελούν φυσική ασπίδα του οργανισμού ενάντια στις ασθένειες και τον χειμώνα. Αρκεί να είναι στην εποχή τους και καλά πλυμένα!
Καρότο. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά , προβιταμίνη Α και ίνες. Προστατεύει όραση και καρδιά και έχει αντικαρκινική δράση (παχύ έντερο)
Κουνουπίδι. Προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αποτελεί πηγή βιταμίνης C, Κ, φολικού οξέος και φυτικών ινών.
Λάχανο. Πηγή βιταμίνης C και σιδήρου- κυρίως το κόκκινο- με αντιοξειδωτική και αποτοξινωτική δράση.
Μπρόκολο. Με βιταμίνες Α, Ε και C και ασβέστιο. Τονώνει το ανοσοποιητικό και βοηθά το έντερο.
Σπαράγγια. Με κάλιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Α.
Σκόρδο. Δρα ενάντια σε λοιμώξεις και μολύνσεις.
Τα φρούτα του χειμώνα:
Ρόδι. Πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες. Με αντιοξειδωτικές ουσίες (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση.
Ακτινίδιo. Με περισσότερη βιταμίνη C από κάθε άλλο φρούτο. Πηγή καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου και φυτικών ινών. Συμβάλλει στην καλύτερη πέψη και στη λειτουργία του εντέρου.
Μανταρίνι. Πηγή βιταμίνης C και καροτενοειδών.
Μήλο. Πηγή φυτικών ινών και πηκτίνης- που προσφέρει κορεσμό- με βιταμίνες Α & C και αντιοξειδωτικά. Με αντιγηραντική, αγχολυτική και αντιπυρετική δράση.
Πορτοκάλι. Εξαιρετική πηγή βιταμινών (κυρίως C) και αντιοξειδωτικών με αντιβακτηριδιακή και αντιγριπική δράση.
Μπανάνα. Με κάλιο, βιταμίνη C, τρυπτοφάνη – που ανεβάζει τη διάθεση- σίδηρο και βιταμίνη Α.
Δρ Δέσποινα Κατσώχη
Ακτινοθεραπευτής Ογκoλόγος