Υγεία

Τι προκαλεί φθινοπωρινή μελαγχολία;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Ξέρετε ποιο είναι το σύνδρομο της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής και πώς να το αντιμετωπίσετε;

Το μειωμένο ηλιακό φως, προκαλεί βιοχημική ανισορροπία στον εγκέφαλο και κατ’ επέκταση κατάθλιψη. Τότε κάνει την εμφάνισή του το Σύνδρομο της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής. Η αλλαγή των εποχών επηρεάζει τα επίπεδα μελατονίνης και σεροτονίνης στο σώμα μας, οι οποίες είναι φυσικές ουσίες που καθορίζουν τον ύπνο αλλά και την ψυχολογία μας. Αν τα επίπεδά τους είναι χαμηλά, νιώθουμε λύπη, ανησυχία, άγχος, κούραση, υπνηλία, διάθεση απομόνωσης αλλά και…λιγούρες για υδατάνθρακες.  Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται το φθινόπωρο και εντείνονται το χειμώνα.  Η εποχική συναισθηματική διαταραχή έχει συχνά κληρονομικό υπόβαθρο.

Για να τ’ αντιμετωπίσουμε:

Αυξάνουμε το χρόνο έκθεσής μας  στο ηλιακό φως. Πείτε όχι σε χώρους που δεν τους λούζει το ηλιακό φως. Σε κάθε περίπτωση, μειώστε κατά το δυνατόν τον χρόνο παραμονής σε σκοτεινά δωμάτια. Αν το γραφείο σας δεν έχει παράθυρα, βγείτε στο μπαλκόνι, κάντε μια βόλτα στο πάρκο ή τοποθετείστε   τον καναπέ ή το γραφείο δίπλα στο παράθυρο.

Αν τα συμπτώματα είναι σοβαρότερα ζητείστε τη βοήθεια ειδικού. Τα συμπτώματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής μοιάζουν με αυτά άλλων ασθενειών, όπως ο υποθυρεοειδισμός, η υπογλυκαιμία αλλά  και με ιογενείς λοιμώξεις όπως η λοιμώδης μονοπυρήνωση.

SHARE
RELATED POSTS
Πότε η άμμος είναι επικίνδυνη;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Είναι σημαντικός ο αιματοκρίτης;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Απολαύστε μία κούπα πράσινο τσάι!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.