Υγεία

Τι… λέει η γλώσσα μας;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι  on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Η αποτοξίνωση του οργανισμού είναι απαραίτητη όλο τον χρόνο και όχι μόνο μετά τις γιορτές. Αρκεί να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας τροφές, που βοηθούν το έντερο να λειτουργεί καλύτερα και βοηθούν τον οργανισμό ν’ αποβάλει τις βλαβερές ουσίες.

«Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει» λέει ο λαός! Και όχι μόνο! Μπορεί ταυτόχρονα να προειδοποιήσει για μία σειρά από ασθένειες ή ελλείψεις του οργανισμού. Μολύνσεις, φλεγμονές, μύκητες, σοβαρές ασθένειες αλλά και προβλήματα της στοματικής κοιλότητας «καθρεφτίζονται» στη γλώσσα μας.

Δεν είναι ν’ απορεί κανείς γιατί ο παιδίατρος το πρώτο πράγμα που ζητά είναι οι μικροί πελάτες του να δείξουν τη γλώσσα τους. Το επίχρισμα της γλώσσας μας είναι ένας αξιόπιστος μάρτυρας της υγείας μας. Η γλώσσα δεν είναι παρά ένας μυς, ωστόσο πολύ σημαντικός καθώς της έχουν ανατεθεί η γεύση και η ομιλία. Ιδανικά, πρέπει να έχει ένα ελαφρά ροζ χρώμα και να είναι ευλύγιστη και υγρή. Αν η γλώσσα αλλάξει χρώμα ή εμφάνιση, αυτό είτε υποδηλώνει προβλήματα στο πεπτικό μας σύστημα είτε κακή διατροφή είτε ελλιπή υγιεινή του στόματός μας.

Μικρά κόκκινα σπυράκια. Μπορεί να μοιάζουν με φράουλα, μπορεί και μούρο και συνήθως υποδηλώνουν -αν συνδυαστούν με πυρετό- ότι μάς έχει χτυπήσει οστρακιά!

Κατακκόκινη γλώσσα. Αν ταυτόχρονα υπάρχουν πονοκέφαλοι και κράμπες στη περιοχή της κοιλιάς, ίσως ο οργανισμός προειδοποιεί για προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα, στην καρδιά ή στο ήπαρ.

Η γλώσσα «μαυρίζει». Αυτό μπορεί να οφείλεται σε παρενέργειες αντιβίωσης που λαμβάνουμε. Αν διακόψουμε την αγωγή και το σύμπτωμα υποχωρήσει, όλα καλά!

Αίσθημα καύσου. Αν νοιώθουμε ότι η γλώσσα μας «καίει» ίσως έχουμε έλλειψη βιταμινών της ομάδας Β ή μπορεί το σύμπτωμα ν’ αποτελεί ένδειξη αναιμίας. Ωστόσο, αυτό το «κάψιμο» μπορεί να οφείλεται και σε ορμονικές παθήσεις- με πρωταγωνιστικά ύποπτο τον θυρεοειδή- είτε στην ασθένεια του διαβήτη ή σε κοιλιοκάκη. Το σύμπτωμα πρέπει να διερευνηθεί και ν’ αξιολογηθεί από τον γιατρό.

Η γλώσσα πρήζεται. Κατά κύριο λόγο οφείλεται σε αλλεργία, η οποία μάλιστα μπορεί ν’ αποβεί επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενή γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να φράξει την τραχεία.

Η γλώσσα μεγαλώνει. Όχι μεταφορικά, επειδή ο ασθενής αγαπά τις λεκτικές υπερβολές αλλά κυριολεκτικά! Η αύξηση του μεγέθους της μπορεί να οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό ή σε  Χασιμότο Θυρεοειδίτιδα. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας.

Στεγνή γλώσσα. Συνήθως προειδοποιεί για δυσλειτουργία των βλεννογόνων.

Λεπτή γλώσσα. Αν εκτός από λεπτή είναι και λεία, ίσως αντιμετωπίζετε αναιμία ή και προβλήματα στη λειτουργία του εντέρου.

Κακή υγιεινή. Αν δεν περιποιούμαστε τη στοματική μας κοιλότητα, τότε εναπομείνασες ακαθαρσίες, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές. Η διατροφή παίζει τον δικό της ρόλο. Ωμά λαχανικά και σκληρό ψωμί, μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα της γλώσσας μας. Και σε κάθε περίπτωση, το καλό μάσημα είναι απαραίτητο!

Τι να κάνω;

Ενυδάτωση. Το σάλιο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, άρα  σκοτώνει τα μικρόβια και επουλώνει γρηγορότερα τις πληγές. Το ξηρό στόμα είναι εκτεθειμένο σε κάθε είδους στοματικές παθήσεις, γι’ αυτό πίνετε άφθονο νερό, κάθε μέρα και όλες τις αποχές του χρόνου. Η ξηρότητα του στόματος μπορεί να οφείλεται και σε ακολουθούμενη φαρμακευτική αγωγή.

Ναι σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Συμβάλουν στην παραγωγή σάλιου και  ενυδατώνουν το στόμα.

Πλύσεις. Ακόμη και απλές γαργάρες με νερό απομακρύνουν από το στόμα τις κάθε είδους ακαθαρσίες ή τα υπόλοιπα τροφών, τα οποία λειτουργούν σαν μαγνήτης για τα βακτήρια, τα οποία προκαλούν  πλάκα, τερηδόνα και ουλίτιδα. Φροντίστε το νερό να πάει ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα.

Όχι στο άγχος. Το χρόνιο στρες επιτίθεται στο ανοσοποιητικό και ανοίγει την πόρτα του οργανισμού σε λοιμώξεις, κάποιες από τις οποίες είναι πιθανό να εκδηλωθούν και στη στοματική κοιλότητα. Επιπρόσθετα, το στρες μειώνει το σάλιο και αυξάνει την οξύτητα στο εσωτερικό του στόματος, με καταστροφικές συνέπειες.

SHARE
RELATED POSTS
Τι είναι ο ιδιοπαθής τρόμος;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Εσείς, πίνετε αρκετό νερό;
Είναι επικίνδυνο το μεταβολικό σύνδρομο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.