Το σχόλιο της ημέρας

Σχολιασμοί του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

•Για την ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ώρα ευθύνης και περαιτέρω πρωτοβουλιών.

Το στρατηγικό συμφέρον της χώρας, αφήνω στην άκρη άλλα θέματα, είναι η λήξη του πολέμου το ταχύτερο. Αντίθετα το στρατηγικό συμφέρον της Τουρκίας είναι η επί μακρον συνέχιση του, αν όχι η διαιώνιση του. Αν λήξει ο πόλεμος η Τουρκία μένει έκθετη με άσφαιρους εκβιασμούς. Η γαιοπολιτική της σημασία μειώνεται.Το παίγνιο με τη Ρωσία δεν θα έχει πλέον παράπλευρη χρησιμότητα. Ο αναθεωρητισμός της θα βρει εκτός από μας απέναντι και τις ΗΠΑ πιο ενεργά. Αν ο πόλεμος συνεχιστεί ο ρόλος της θα θεωρείται καίριος κι αυτό είναι σε βάρος μας. Πολλαπλά. Αυτό είναι η απλή εξήγηση του «θυμωμένου» Ερντογάν και της «διαγραφής» Μητσοτάκη. Ως τότε η απειλή είναι πολύ σημαντική για να αγνοηθεί η να θεωρηθεί απλή μπλόφα. Δεν αρκεί να του συστήσουμε να πιει ξύδι.

•Η απάντηση στον Ερντογάν είναι το σχέδιο Ντράγκι. Ένα περίγραμμα 4 σημείων. Κατάπαυση πυρός, εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, ουδετερότητα με ευρωπαϊκή προοπτική, αυτονομία του Ντονμπάς χωρίς αλλαγή συνόρων. Το σχέδιο αυτό, με την επίνευση της Γαλλίας, πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση να το υποστηρίξει ενεργά. Με πρωτοβουλίες. Με θάρρος. Να το εξηγήσει από την ελληνική και ευρωπαϊκή διάσταση και στους Αμερικανούς. Είναι καλό σχέδιο αν και θέλει πολύ δρόμο για να το δεχτούν οι Ρώσοι έτσι και για άλλους λόγους και οι Ουκρανοί.

•Η Ευρώπη δεν αρκεί να υποστηρίζει την Ουκρανία. Οι στιγμές απαιτούν να έχει άποψη για τον τερματισμό του πολέμου.

•Οι Ουκρανοί πολεμούν. Η φύση του αγώνα τους τους οδηγεί σε ανυποχώρητες θέσεις. Είναι κατανοητό και αξιοθαύμαστο. Φοβούνται βάσιμα ότι μια συμφωνία θα σημάνει ανασύνταξη της Ρωσίας και νέα επίθεση στο μέλλον. Γι’ αυτό επιδιώκουν την καθολική ήττα της Ρωσίας στο πεδίο. Είναι όμως δύσκολο αυτό και πολυαίμακτο. Εκεί είναι το στοίχημα της Ευρώπης. Οι εγγυήσεις ασφαλείας και η ταχύτατη σύνδεση της Ευρώπης με την Ουκρανία. Ακόμα και η ένταξη της στην ΕΕ με κριτήρια έκτακτης ανάγκης.Ας μην ξεχνάμε, χωρίς διάθεση αναλογιών, ότι η Ελλάδα μπήκε στην ΕΕ με πολιτικά κριτήρια λόγω του βάρους γνώμης που είχε τότε ο Καραμανλής και της φιλίας του με τον Ζισκαρ ντ Εστεν. Άλλες συνθήκες, άλλες εποχές, αλλά κάθε εποχή έχει τα δικά της μεγάλα διλήμματα. Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας ενεργά. Μαζί με αυτό τη λήξη του πολέμου.


Κήπος Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών (Πατησίων 44), ώρα 7:30 μμ

Η απάντηση στον Ερντογάν το σχέδιο Ντράγκι και η Ελλάδα

•Για την ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ώρα ευθύνης και περαιτέρω πρωτοβουλιών.

Το στρατηγικό συμφέρον της χώρας, αφήνω στην άκρη άλλα θέματα, είναι η λήξη του πολέμου το ταχύτερο. Αντίθετα το στρατηγικό συμφέρον της Τουρκίας είναι η επι μακρόν συνέχιση του, αν όχι η διαιώνιση του. Αν λήξει ο πόλεμος η Τουρκία μένει έκθετη με άσφαιρους εκβιασμούς. Η γαιοπολιτικη της σημασία μειώνεται.Το παίγνιο με τη Ρωσία δεν θα έχει πλέον παράπλευρη χρησιμότητα. Ο αναθεωρητισμός της θα βρει εκτός από μας απέναντι και τις ΗΠΑ πιο ενεργά. Αν ο πόλεμος συνεχιστεί ο ρόλος της θα θεωρείται καίριος κι αυτό είναι σε βάρος μας. Πολλαπλά. Αυτό είναι η απλή εξήγηση του «θυμωμένου» Ερντογαν και της «διαγραφής» Μητσοτακη. Ως τότε η απειλή είναι πολύ σημαντική για να αγνοηθεί η να θεωρηθεί απλή μπλόφα.Δεν αρκεί να του συστήσουμε να πιει ξύδι.

•Η απάντηση στον Ερντογαν είναι το σχέδιο Ντράγκι.Ένα περίγραμμα 4 σημείων.Κατάπαυση πυρός, εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, ουδετερότητα με ευρωπαϊκή προοπτική, αυτονομία του Ντονμπας χωρίς αλλαγή συνόρων.Το σχέδιο αυτό, με την επίνευση της Γαλλίας, πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση να το υποστηρίξει ενεργά. Με πρωτοβουλίες. Με θάρρος. Να το εξηγήσει από την ελληνική και ευρωπαϊκή διάσταση και στους Αμερικανούς. Είναι καλό σχέδιο αν και θέλει πολύ δρόμο για να το δεχτούν οι Ρώσοι έτσι και για άλλους λόγους και οι Ουκρανοί.

•Η Ευρώπη δεν αρκεί να υποστηρίζει την Ουκρανία. Οι στιγμές απαιτούν να έχει άποψη για τον τερματισμό του πολέμου.

•Οι Ουκρανοί πολεμούν. Η φύση του αγώνα τους τους οδηγεί σε ανυποχώρητες θέσεις. Είναι κατανοητό και αξιοθαύμαστο. Φοβούνται βάσιμα ότι μια συμφωνία θα σημάνει ανασύνταξη της Ρωσίας και νέα επίθεση στο μέλλον. Γι’ αυτό επιδιώκουν την καθολική ήττα της Ρωσίας στο πεδίο. Είναι όμως δύσκολο αυτό και πολυαίμακτο. Εκεί είναι το στοίχημα της Ευρώπης. Οι εγγυήσεις ασφαλείας και η ταχύτατη σύνδεση της Ευρώπης με την Ουκρανία. Ακόμα και η ένταξη της στην ΕΕ με κριτήρια έκτακτης ανάγκης. Ας μην ξεχνάμε, χωρίς διάθεση αναλογιών, ότι η Ελλάδα μπήκε στην ΕΕ με πολιτικά κριτήρια λόγω του βάρους γνώμης που είχε τότε ο Καραμανλής και της φιλίας του με τον Ζισκαρ ντ Εστεν. Άλλες συνθήκες, άλλες εποχές, αλλά κάθε εποχή έχει τα δικά της μεγάλα διλήμματα. Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας ενεργά. Μαζί με αυτό τη λήξη του πολέμου.


Ο φεμινισμός, η ευαίσθητη καρδιά, και το ΝΑΤΟ

•Μεταξύ των άλλων αντιρρήσεων της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι τον ενοχλεί πολύ η φεμινιστική πολιτική της Σουηδης ΥΠΕΞ. Δεν το μπορεί ο άνθρωπος . Δεν το αντέχει. Το κάνουν επιτηδες. Του στέλνουν ως συνομιλητές γυναίκες. Για να του σπάνε τα νεύρα. Νεύρα τσατάλια. Ε, όχι τόσο σοβαρά θέματα αντί να διαπραγματούμε με σοβαρότητα να μου στέλνουν φεμινίστριες. Είναι πρόκληση.

•Άλλωστε ο Ερντογάν ζήτησε να είναι σεβαστές από τη Δύση οι τουρκικές «ευαισθησίες». Ευαίσθητη καρδιά (Νατάσα Θεοδωρίδου)να του το αφιερώσουμε.

•Συνοψίζοντας η Τουρκία ζητά πέραν του αξιοθρήνητου φεμινισμού, που ναρκοθετεί τις αξίες της , να αναμορφωθεί στα πρότυπα της Τουρκίας, τα θαυμάσια αυτά πρότυπα, η Φιλανδική Και η Σουηδική δικαιοσύνη και εν γένει το κράτος δικαίου. Όποιος δεν τους γουστάρει ισόβια με συνοπτικές διαδικασίες όχι πολλά πολλά. Μιλάμε για «ευαισθησίες» που δεν μπορούν να αγνοηθούν.

•Αποτελεί επίτευγμα της Τουρκίας ότι οι πάντες συνομιλούν μαζί της. Ιδιως οι Αμερικανοί. Ό,τι και να πει. Ό,τι της σβουρίξει. Η Δύση, ότι είναι και ότι σημαίνει, αλλά και η Ευρώπη που είναι σαφές τι είναι, αδυνατεί ακόμα να συντάξει κοινή πολιτική απέναντι στα φασίζοντα καθεστώτα, να αντιτάξει πολιτική αρχών.  Να πει εν προκειμενω το προφανές.  Η συμπεριφορά σας παραβιάζει τους κανόνες του ΝΑΤΟ. Ούτε καν αυτό. Να συζητήσουμε για όλα ακόμα και για το φεμινισμό. Να βρούμε μια μέση λύση.


Κυβερνησιμότητα

•Με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνεται μια περίοδος έντονων εσωκομματικών ζυμώσεων. Ιδιαίτερες στιγμές η εκλογη του Νίκου Ανδρουλακη, το όνομα ΠΑΣΟΚ ,η ηγεμονία Τσίπρα στο ΣΥΡΙΖΑ με εκλογή αρχηγού και ΚΕ από τη βάση και η αδιαμφισβήτητη ηγεσία του Κυριακου Μητσοτακη στη ΝΔ. Παραλληλα είναι ενδιαφέρον και σημαντικό ότι οι εσωκομματικές «αντιπολιτεύσεις» και οι βαρωνειες των κομμάτων δεν οδήγησαν σε διασπάσεις. Επιβιώνουν ως δευτερεύουσες συνιστώσες και στα τρία κόμματα και συντάσσονται με την ηγεσία εν αναμονή άλλων καιρών «δικαίωσης».

Όλοι έχουν λάβει θέσεις εκκίνησης στον επερχόμενο προεκλογικό αγώνα.

γενικότερα το όλο σκηνικό δείχνει σημάδια ωρίμανσης στο πολιτικό μας σύστημα.

•Απομένει όμως μια ωρίμανση που δεν έχει προχωρήσει ούτε διαφαίνεται.Η ικανότητα των πολιτικών δυνάμεων να συνεργάζονται αν το απαιτεί η λαϊκή ψήφος.Προϋπόθεση δε αυτών των συνεργασιών είναι η ικανότητα να συνομιλούν όταν είναι αναγκαίο.Και φαίνεται πως είναι αναγκαίο.Η κυβερνησιμοτητα είναι το μεγάλο ερώτημα που πλανιέται. Οποιον και αν ρωτήσεις ότι και να ψηφίζει θα στο πει. Κανείς δε θέλει τη χώρα ακυβέρνητο καράβι και μπάχαλο. Όλοι πιστεύουν πως η κυβερνησιμοτητα με την έννοια όχι μόνο της κανονικότητας αλλά και της προόδου είναι εφικτή. Οι διάφορες δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε να την εμποδίζουν.

•Προς το παρόν βλέπουμε τα εξής. Η ΝΔ αντιπολιτεύεται το ΣΥΡΙΖΑ του 2015.Νισάφι παιδιά.Έχει κριθεί παντοειδώς αυτό το θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μας πείσει ότι η ΝΔ είναι η πιο καταστροφική κυβέρνηση όλων των εποχών. Ο ίδιος δε έχει το μαγικό ραβδί. Νισάφι παιδιά. Μάτια, ώτα και νου διαθέτουμε όλοι. Το ΠΑΣΟΚ με το ελαφρυντικό της ανοδικής πορείας αγωνίζεται για την αυθυπαρξία και το ρόλο του. Καλά κάνει. Αλλά το πρώτο κόμμα έχει δικαίωμα να επιλέξει πρωθυπουργό. Δεν γίνεται να ψηφίζουμε τυφλά τον άγνωστο πρωθυπουργό των ονείρων μας. Η αμφίπλευρη αντιπολίτευση είναι σωστή, θεμιτή και αναγκαία. Απολύτως απαραίτητη και χρήσιμη. Το δε δείγμα γραφής της απο το ΠΑΣΟΚ είναι κατα την ταπεινή μου άποψη πολύ καλό ως ουσία κριτικής. Στο πολιτικό επίπεδο όμως. Όχι στο επίπεδο των προσωπικών αναφορών στην ηγεσία της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι μικρομεγαλισμός. Το εκλογικό σώμα θα αποφασίσει. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πει καθαρά τι σκοπεύει να κάνει με τη ψήφο μας. Ακόμα και αν απέναντι του έχει την αλαζονεία της αυτοδυναμίας και τη τάση ποδηγέτησης και εγκλωβισμού του, που σαφώς επιδεικνύει η ΝΔ. Οι πολίτες θέλουν καθαρό, σαφή λόγο.

•Άλλωστε η αυτάρεσκη επιδίωξη της αυτοδυναμίας  της ΝΔ ενέχει και μια παγίδα για την ίδια. Μια de facto δικομματική κυβέρνηση. Με κεντρώα ηγεσία, με μικρή πλειοψηφία, και μια συνεχή και αδιάλειπτη γκρίνια ίσως και υπονόμευση από τους δυσαρεστημένους ακραιφνείς δεξιούς, με λειτουργία συμπαγούς συνιστώσας , που θεωρούν τον πατριωτισμό τους Magna Carta Libertatum υποχρεωτικής, για όλους, ισχύος. Με τη βοήθεια του Αγίου Παΐσιου πάντα.


Χονιάρα ..η Κίνα και το ξενοδοχείο

•Μη μου πείτε τι είναι η Χονιαρα. Είναι η αξιότιμη πρωτεύουσα των νήσων του Σολομώντος. Και τι είναι οι νήσοι του Σολομώντος; Κυρίαρχο κράτος στο Νότιο Ειρηνικό. Και γιατί Σολομώντος; Γιατί ο Ισπανός conquistador τάδε θεωρούσε ότι ο βασιλέας Σολομών μετέφερε εκεί το χρυσάφι του. Το έψαχνε, έσκαβε ,τα έκανε λίμπα αλλά δεν τον βρήκε. Έφυγε άπρακτος αφήνοντας κληροδοσία το όνομα. Νήσοι Σολομώντος. Η σύγκρουση και οι αντιθέσεις Μελανησιων και Πολυνησιων είναι διαρκείς στο Κράτος. Δεν ξέρω και ποιους να υποστηρίξω. 600.000 άνθρωποι και μιλούν 174 γλώσσες. Κάθε μεγάλη φαμίλια και τη γλώσσα της. Άντε να συνεννοηθούν.Δύσκολο.

•Σας έγραφα για τη Κίνα ότι κερδίζει τα περισσότερα από την παράταση του πολέμου και ότι ο υπόκωφος κρότος της αργής αλλά σταθερής κατάκτησης της παγκόσμιας κυριαρχίας και ο κίνδυνος εξάπλωσης της απολυταρχίας της ειναι το ροκ του μέλλοντος μας.Ότι οι Αμερικανοί αναλυτές το βλέπουν αλλά η ανάλυση τους υποβαθμίζει τη τάση.Άλλωστε αυτό είναι γι αργότερα σκέπτονται θα δούμε τότε.

•Έτσι συνήφθη η ιστορική συνθήκη αμυντικής συνεργασίας Κίνας και Νήσων Σολομώντος σε λιτή τελετή στη Χονιαρα και το Πεκίνο. Ναι ο πολύς ΥΠΕΞ της Κινας μετέβη στη Χονιαρα για την υπογραφή της. Το δέλεαρ ο έλεγχος του Ειρηνικού. Οι Αυστραλοί και οι Νεοζηλανδοί βγάζουν αφρούς θυμού και σκέπτονται την άμυνα τους.Θυμάστε ίσως την ιστορία με το Μακρον και τα υποβρύχια. Ας πρόσεχε ο Μπάιντεν και ο δυτικός κόσμος να μην τσακωθούν. Τώρα Αμερικανική αποστολή τρέχει και δεν φτάνει στη Χονιαρα . Χονιαρα το κέντρο του σύμπαντος.

•Η συμμαχία Κίνας και Νήσων Σολομώντος μου θύμισε ένα παλιό ανέκδοτο.Όταν η Κύπρος και ο Μακάριος ήθελαν ηγετική θέση στην ομάδα των αδέσμευτων χωρών ο Μακάριος πήγε στη Κίνα. Τον παρουσίασαν στον ΜΑΟ Τσε Τουνγκ. Σύντροφε ΜΑΟ του είπαν ο πρόεδρος της Κύπρου ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Κύπρος. Κύπρος τι είναι αυτό ρώτησε ο ΜΑΟ. Κράτος σύντροφε στην Ανατολική Μεσόγειο. Και πόσους κατοίκους έχει ρώτησε ξανά. 500000 του λένε. Α, ήρθαν είπε ο ΜΑΟ. Σε ποιο ξενοδοχείο μένουν;


Μητσοτάκης Κογκρέσο

•Η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο δεν ήταν απλά εξαιρετική. Ήταν συγκλονιστική, δεξιοτεχνική ομιλία, αριστούργημα λόγου. Ιστορική ομιλία. Όποιος δεν το αναγνωρίσει αυτό είναι μικρόψυχος. Στο βήμα του Κογκρέσου και της Γερουσίας δεν ανέβηκε ο αρχηγός της ΝΔ. Δεν ανέβηκε μόνο ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Ανέβηκε όλη η Ελλάδα.

•Ένα σπάνιο μείγμα λογογραφικής πληρότητας αλλά και λιτότητας και ισορροπίας όπου μέσα σε 30 λεπτά ξεδιπλώθηκε η ποιότητα της ιστορικής παρακαταθήκης των Ελλήνων στη γένεση του ανθρώπινου πνεύματος, της δημοκρατίας και των αγώνων για την ελευθερία.Έδεσε με την επιρροή που είχε η Ελλάδα στις αμερικανικές παραδόσεις και κατόπιν με την αντεπιδραση των αμερικανικών επαναστατικών παραδόσεων στο 21 και την επανάσταση.

•ακολούθως ένας λόγος καθαρός και σαφής. Όπου με περίτεχνο τρόπο με τη λογική, την ιστορία, το θυμικό, τη πολιτισμική εγγύτητα, τους Έλληνες της Αμερικής, τις ελληνικές φόρμες στα κτίρια της Washington (ευρηματική αναφορά), την Ουκρανία και τη σημασία του πολέμου, και τέλος το κοινό συμφέρον ,σε μια εντυπωσιακή αφηγηματική συνένωση , καθήλωσε ένα πολύπλοκο «κοινό» δυο νομοθετικών σωμάτων της υπερδύναμης. «Απέδειξε» ότι η Αμερική πρέπει, οφείλει να στηρίζει την Ελλάδα και τη Κύπρο στα εθνικά θέματα σαν να είναι δικά της θέματα όχι μόνο δικά μας.

•Ενοιωσα πως το χειροκρότημα, το τόσο έντονο και το τόσο θερμό δεν αφορούσε μόνο τον Μητσοτάκη. Αφορούσε την Ελλάδα.

•Έχει σημασία θα μου πείτε; Αναμφίβολα έχει.Θα είναι εσαεί ένα σημείο αναφοράς στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

•Χτες έγραφα ότι πρέπει να ειπωθούν με ευγένεια τα πράγματα με το όνομα τους. Ειπώθηκαν. Όχι μόνο με ευγένεια αλλά και πειθώ. Με συνοχή. Με ειρμό. Χωρίς να ειπωθεί μια λέξη για τη Τουρκία, αυτό ήταν το δεξιοτεχνικό επίτευγμα, φάνηκε πόσο διαφέρει η χώρα μας από το Καπαλι Τσαρσι του Ερντογαν και τη δικτατορία που έχει καθ’ ιδρύσει και πόσο απειλητικός όχι μόνο για μας αλλά και την Αμερική είναι ο αναθεωρητισμού του.

•Η πολιτική αντιπαράθεση στα πάντα είναι δεδομένη. Έτερον εκατερον. Δεν λύνονται όλα με μια ομιλία. Αλλά όταν η Ελλάδα διακρίνεται πρέπει να έχουμε το θάρρος να το λέμε.

SHARE
RELATED POSTS
Για την Ειρήνη, του Νίκου Βασιλειάδη
Ο Παύλος και η μπαζανία, της Ωραιοζήλης Τζίνας Δαβιλά
Βαθύ σκοτάδι πλησιάζει…, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.