Σταθερά και χωρίς καμία επιβάρυνση για τον πολίτη, παραμένουν τα τέλη καθαριότητας, φωτισμού και κοινοχρήστων χώρων από το έτος 2014 έως και σήμερα, βάσει μίας σειράς αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου, κατόπιν προτάσεων της Οικονομικής Επιτροπής.
Παρά τη γενική πρακτική αναπροσαρμογής και αύξησης των τιμών (ανά διετία) στο σύνολο των Δήμων της χώρας, ο δήμος Ρόδου, που υπέστη σοβαρές οικονομικές απώλειες από την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ, έχει παγιώσει τις τιμές των τελών στα δεδομένα του 2014.
Στο διάστημα αυτό η δημοτική Αρχή, επένδυσε χωρίς να επιβαρύνει τον πολίτη, στα θέματα καθαριότητας και εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς και πρότυπο για τους υπόλοιπους δήμους, για τον τρόπο συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων, με συγκεκριμένες αναφορές και δημοσιεύματα εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας . Αναλυτικότερα λειτούργησε για πρώτη φορά το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, σύναψε σύμβαση για την μερική αποκομιδή των απορριμμάτων με ιδιωτική εταιρία, και «προχώρησε» στην υπογραφή συμβάσεων με Συστήματα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) αποβλήτων για την υλοποίηση πρότυπων περιβαλλοντικών προγραμμάτων ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας, ελαστικών, μπαταριών, λαμπτήρων, αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού κ.α».
«Δεν αλλάζουμε γνώμη σε ότι αφορά τα οικονομικά μέτρα και την οικονομική ελάφρυνση των πολιτών από ενδεχόμενες αυξήσεις των τελών», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και αναφέρθηκε στη άρτια διαχείριση των οικονομικών του δήμου και στα έργα που έχουν ολοκληρωθεί στο θέμα ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων και της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόσφατα αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης, του τεράστιας κλίμακας έργου “Ενεργειακή Αναβάθμιση Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων χώρων και εφαρμογές Smart Cities, με εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δήμο Ρόδου».
Με το έργο αυτό, ο Δήμος Ρόδου θα βγει πολλαπλά ωφελούμενος, καθώς πέρα από το ό,τι θα εξοικονομήσει ένα σεβαστό ποσό χρημάτων που σήμερα δαπανά για τον δημοτικό φωτισμό, θα διασφαλίσει επιπλέον χρήματα για τα ταμεία του από αυτά που θα του καταβάλλει ο ανάδοχος -τα οποία θα αποτρέψουν ενδεχόμενη ανάγκη αύξησης των δημοτικών τελών- και επιπλέον θα μειώσει την κατανάλωσης ενέργειας (εκπομπές ρύπων) έως το 2030 ικανοποιώντας και την ανάγκη για μια σύγχρονη, αξιόπιστη και αποτελεσματική αναβάθμιση των υποδομών του.
Σε ό,τι αφορά την υφιστάμενη κατάσταση των υποδομών Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων (Οδοφωτισμός), αυτές περιλαμβάνουν 30.403 Φωτιστικά, Λαμπτήρες, Προβολείς.