Ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, νυν Σύμβουλος του “Ε.Κ” και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών.
Επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα μας
Μία φωτογραφία από τη χθεσινή ιστορική συνάντηση των αρχηγών των χωρών του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έβγαζε μάτι:
Δείχνει -δες δίπλα- τον Ερντογάν, μόνο του από όλους τους άλλους αρχηγούς, να περιμένει υπομονετικά να χαιρετήσει τον Μπάιντεν. Αυτό δεν ήταν βέβαια τυχαίο. Ούτε συμβαδίζει με τον αυταρχικό χαρακτήρα του Ερντογάν.
Ηταν προκαθορισμένο στο πλαίσιο της «επιχείρησης φιλίας» που η Τουρκία ξεδιπλώνει προς την Αμερική.
Ταυτόχρονα, ο διευθυντής Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας με επιστολή του στην «Wall Street Journal», απαντά στο άρθρο με τίτλο «Οι ρωσικοί πύραυλοι της Τουρκίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την άμυνα της Ουκρανίας», που δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου 2022.
Την επόμενη ημέρα 19-20 Μαρτίου σε σχόλιό μου με τίτλο «Επιχείρηση άφεσης αμαρτιών του Ερντογάν», έγραφα και τα εξής: «Επίσης, χθες, στην ίδια εφημερίδα –‘WSJ’-σε ένα άρθρο γνώμης ο συγγραφέας του, ο διευθυντής του Τμήματος Κατασκοπείας στο Harvard Kennedy School, προτείνει όπως η Τουρκία δώσει το πυραυλικό σύστημα S-400 στην Ουκρανία, που όπως λέει, ‘έχει προκαλέσει πολύ έντονη αντίδραση στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει σταματήσει την πώληση των F-35’. ‘Αυτό θα αποτελούσε’, συνεχίζει, ‘έναν τρόπο να επιλυθεί η διαφορά μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αγκυρας’ και ‘να προσφερθεί ποιητική δικαιοσύνη’».
O Τούρκος αξιωματούχος στην επιστολή του χαρακτηρίζει την πρόταση αυτή «σαν μία μάλλον δημιουργική ιδέα». Και σημειώνει ότι «αν και δεν είναι ρεαλιστική σήμερα αυτή βέβαια προσφέρει την ευκαιρία να συζητηθούν τα θέματα που η Τουρκία αντιμετωπίζει τελευταία με την Δύση…».
Και… συμβουλεύει: «Αυτό που πρέπει η Δύση να κάνει είναι να δώσει τα F-35 μαχητικά αεροπλάνα και πυραύλους Πάτριοτ στην Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις».
Και για να μην χάσει την ευκαιρία… να διαφημίσει τα κάλλη της χώρας του, ο συντάκτης της επιστολής προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή είναι ευθύνη της Δύσης και κυρίως της Αμερικής να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ για 70 χρόνια και μία σταθεροποιητική (!) δύναμη σε μια κρίσιμη περιοχή. H κρίση στην Ουκρανία έχει δείξει ότι η γεωστρατηγική ανάλυση αυτών που έχουν υποτιμήσει τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας και θεώρησαν το ΝΑΤΟ ‘πνευματικά νεκρό’ και θεωρούσαν ότι τα εθνικά σύνορα δεν αποτελούσαν θέμα για συζήτηση, έκαναν λάθος». Μία σαφέστατη αναφορά στον Μακρόν.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Αμερική δεν θα πρέπει να πέσει στην ίδια παγίδα που έχει πέσει τόσες φορές στο παρελθόν. (Δες και σχόλιό μου 19-20 Μαρτίου). Ενας από τους πιο πιεστικούς λόγους περιέχεται σε μία σύντομη επιστολή-καταπέλτη που η εφημερίδα δημοσιεύει ταυτόχρονα με την επιστολή του γενικού διευθυντή Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας.
Γράφει ο Ζακ Λέμεντ (Zack Lemment) από το Μέριλαντ:
«Το να στείλει η Τουρκία το πυραυλικό σύστημα S-400 στην Ουκρανία σε αντάλλαγμα για την παροχή της ευκαιρίας να αγοράσει μαχητικά αεροπλάνα F-35 αποτελεί μία ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά ήδη φαντάζομαι το τελευταίας τεχνολογίας αμερικανικό πολεμικό αεροπλάνο να εξετάζεται ενδελεχώς από Ρώσους τεχνικούς μία εβδομάδα μετά την άφιξή του».
Τα είπε όλα.