Πόρτα στην Πολιτική

Σ. Κούλογλου: «Η ανοχή στη σάτιρα δείχνει και το βαθμό δημοκρατίας μιας χώρας»

Spread the love
Ο Σ. Κούλογλου στην εκδήλωση «Χιούμορ και Πολιτική»: «Η ανοχή στη σάτιρα δείχνει και το βαθμό δημοκρατίας μιας χώρας»

Την άποψη ότι η ανοχή στη σάτιρα δείχνει και το βαθμό δημοκρατίας μιας χώρας διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση «Χιούμορ και Πολιτική» με θέμα την ελευθερία του Τύπου, που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες.

«Από την εποχή του Αριστοφάνη στην αρχαία Ελλάδα η ανοχή στην σάτιρα και την κριτική είναι το μέτρο για τη λειτουργία και την ποιότητα της δημοκρατίας σε κάθε χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αριστοφάνης θίγει στα έργα του τα κακώς κείμενα της αθηναϊκής Δημοκρατίας. Γιατί τα αυταρχικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα απεχθάνονται τη σάτιρα και την κριτική.  Μπορούν να ελέγξουν τα συνδικάτα, τα μέσα ενημέρωσης, να καταργήσουν το κοινοβούλιο, αλλά δεν μπορούν να απαγορέψουν τα ανέκδοτα και το γέλιο.”, είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε λέγοντας: «Στη δικτατορία  στην Ελλάδα το χιούμορ ήταν μια μορφή αντίστασης.  Ήταν τα ανέκδοτα για τους συνταγματάρχες που είχαν καταλάβει την εξουσία. Το ίδιο συνέβαινε στη σοβιετική ένωση και συμβαίνει σήμερα σε δικτατορικά καθεστώτα. Οι δικτάτορες δε γελούν ποτέ. Ούτε ο δικός μας ο Παπαδόπουλος ούτε ο Πινοσέτ.  Έχουν ποτέ εμφανιστεί να γελούν ή απλώς να χαμογελούν; Έχετε δει ποτέ φωτογραφία του Πινοσέτ να γελάει; Οι δικτάτορες απεχθάνονται το γέλιο γιατί δεν μπορούν να το ελέγξουν  και γιατί κάνει τους ανθρώπους πιο ελεύθερους.  Τους κάνει να ξεχνούν τα καθημερινά τους προβλήματα και τη μιζέρια τους, τη στιγμή που τα καθεστώτα αυτά θέλουν τους άλλους ανθρώπους εγκλωβισμένος στην καθημερινότητα και τη μιζέρια.»

Η εκδήλωση «Χιούμορ και Πολιτική» ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του γνωστού Κολομβιάνου δημοσιογράφου, ακτιβιστή και stand-up comedian, Χαϊμέ Γκαρσόν (JAIME GARZON), που δολοφονήθηκε το 1999 από ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς στη χώρα του. Kατά τη διάρκειά της, προβλήθηκαν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του Σ. Κούλογλου,  «Πεθαίνοντας στο Γέλιο».

Βασικοί ομιλητές ήταν ο Kολομβιανός σκιτσογράφος, Αλφρέντο Γκαρσόν, αδερφός του δολοφονηθέντος Χαϊμέ Γκαρσόν και ο Σ. Κούλογλου, ο οποίος χαρακτήρισε το  Χαϊμέ «μικρό Αριστοφάνη της Κολομβίας».

«Ο Χαϊμέ δε δίσταζε να τα βάζει με κάθε ισχυρό. Πέθανε από το γέλιο που ο ίδιος προκαλούσε. Αυτό ήταν και το θέμα της ταινίας μου πεθαίνοντας στο γέλιο, της οποίας είδατε μόλις αποσπάσματα. Αψήφησε τις απειλές κατά της ζωής του και συνέχισε να κάνεις ανθρώπους να γελάνε. Το πιο λυπηρό είναι ότι τέτοιοι άνθρωποι σαν τον Χαϊμέ χρειάζονται σε όλες τις χώρες και στην Κολομβία. Είναι τόσο πολύτιμοι, όσο άχρηστοι διεφθαρμένοι και απατεώνες είναι αυτοί που τον σκότωσαν. Κανονικά θα έπρεπε να είναι εδώ. Για να κάνουμε κριτική και να γελάμε με τα χάλια τους. Αλλά  καθώς τον θυμόμαστε είναι μαζί μας», είπε ο Σ. Κούλογλου.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η επιτροπή για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων “Daniel Gillard” και το ZIN-TV.

SHARE
RELATED POSTS
Έχει και παγκόσμιο κύπελλο…, του Σπύρου Ντασιώτη
Κως και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: δίλημμα ευρωεκλογών: προοδευτική Ευρώπη ή άνοδος της Ακροδεξιάς;
Ούτε Αριστερός, ούτε Σοσιαλδημοκράτης: Επικίνδυνος, του Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.