Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Ρόδος: 16ο Συνέδριο «Διάλογος των πολιτισμών» – “Ποιήεσσα” – Οι ομιλίες Δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου

Spread the love

Με μεγάλη επιτυχία και με την παρουσία διεθνών προσωπικοτήτων, ακαδημαϊκών, ανθρώπων του πνεύματος και της διανόησης αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, διοργανώνονται στη Ρόδο 5-6-7 Οκτωβρίου δυο μεγάλα συνέδρια :

α) Το 16ο κατά σειρά ετήσιο συνέδριο με τίτλο : Διάλογος των Πολιτισμών με πρόεδρο τον Ρώσο Διεθνολόγο – Καθηγητή Κ. Γιακούνιν, ισχυρό άνδρα της Ρώσικης διανόησης και πολιτικής, στο οποίο μετέχουν πρώην αρχηγοί κρατών.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ευχαρίστησε τον κ. Γιακούνιν, ο οποίος είναι και επίτιμος δημότης της Ρόδου για την πρωτοβουλία του αυτήν, απευθύνοντας στους συνέδρους τον ακόλουθο χαιρετισμό:

Εντιμότατοι προσκεκλημένοι,

Σας καλωσορίζουμε στη Ρόδο, σε μια περιοχή ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, σε Νότο και Βορρά, ανάμεσα σε λαούς με διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικές παραδόσεις, διαφορετική γλώσσα και θρησκεία, που φέρουν όμως εντός τους την σύντηξη των πολιτισμών τους.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας, η παρουσία επιφανών διεθνών προσωπικοτήτων, για την πραγματοποίηση του  16ου Συνεδρίου «Διάλογος των πολιτισμών»

Σε μια δημοκρατική κοινωνία και ιδιαίτερα στον σημερινό κόσμο της παγκοσμιοποίησης, όπου οι κοινωνίες διαμορφώνονται όλο και περισσότερο με την συμμετοχή ατόμων διαφορετικού πολιτισμικού υποβάθρου δημιουργείται η επιτακτική ανάγκη της προώθησης του διαπολιτισμικού διαλόγου, για την διασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης, της αρμονικής συμβίωσης και του πολιτισμικού συγκερασμού.

Η ίση συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή και ο σεβασμός της πολιτιστικής ταυτότητας συνιστούν όχι μόνον δημοκρατικά, αλλά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Η προβολή και διάδοση του διαπολιτισμικού διαλόγου σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο προάγουν τις αξίες αυτές και αποτελούν γέφυρα τόσο μεταξύ κρατών, αλλά και μεταξύ των διαφορετικών ομάδων που συμβιώνουν εντός μιας δεδομένης κοινωνίας.

Ο διακρατικός χαρακτήρας των πολιτιστικών δράσεων, οι οποίες στηρίζονται από πολλά κράτη και βεβαίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνουν το στίγμα της διαπολιτισμικότητας. Για την προστασία της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της διαφορετικότητας ανακύπτει ως ανάγκη ο διάλογος ανάμεσα σε ομάδες, σε συλλογικότητες και σε κοινότητες με στόχο την κατάρριψη στερεοτύπων, το γεφύρωμα των αντιθέσεων και την δημιουργία ισχυρότερων δεσμών μεταξύ πολιτισμικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων στον κοινωνικό ιστό.

Τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, έχει βιώσει μια ριζική αύξηση στην πολιτιστική της ετερογένεια, χάρη τόσο στην οικονομική παγκοσμιοποίηση όσο και στην γεωγραφική της θέση που την καθιστά σταθμό για μεταναστευτικά ρεύματα.

Με απόφαση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο διαπολιτισμικός διάλογος ανάγεται σε κύρια προτεραιότητα με σκοπό την προσέγγιση όλων των πολιτών και την προώθηση της ευρωπαϊκής ευαισθητοποίησης, αποβλέποντας στην ομαλή κοινωνική ένταξη και την αλληλοκατανόηση σε έναν κόσμο πολυμορφίας και οικουμενικότητας.

Η προβολή της πολυμορφίας και των διαφορετικών πολιτισμικών δραστηριοτήτων εμπλουτίζουν την πολιτιστική ζωή της κοινωνίας και μπορούν να αποτελέσουν πεδία δράσης των κρατών και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

Η προσέγγιση της θεματολογίας του Συνεδρίου σας παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον σε μια ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η σταθερότητα, η συμφιλίωση, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο συνεχής και ανοιχτός διάλογος, βασισμένος στον αμοιβαίο σεβασμό προς την διαφορετικότητα και τις αξίες, άλλων θρησκευτικών παραδόσεων και κοινοτήτων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα πολιτισμό Ειρήνης.

Β) Το 5ο Διεθνές  Διεπιστημονικό Συμπόσιο « Ρόδος Ποιήεσσα» με θέμα ΄΄ΑΙΓΑΙΟ: Το Αρχιπέλαγος της Ειρήνης΄΄, που διοργανώνεται από το Κέντρο Νησιωτικού και Μεσογειακού Πολιτισμού «ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ»  υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου   ,  τη στήριξη του Δήμου Ρόδου με εισηγητές περισσότερους από 30 πανεπιστημιακούς τεχνοκράτες, ερευνητές και πολιτικούς μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτή Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος , ο Βουλευτής κ. Σπύρος Δανέλης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Γιαννέλης

Στην εναρκτήρια τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος εξήρε τη δράση του κέντρου και ευχαρίστησε την κ. Ελισάβετ Γράψα για την επιλογή της Ρόδου και τους εισηγητές για τις σπουδαίες και επίκαιρες εισηγήσεις, αναφέροντας στην ομιλία του τα ακόλουθα:

Εντιμότατοι προσκεκλημένοι,

Σας καλωσορίζουμε στη Ρόδο, στην «Ποιήεσσα» , κατά την αρχαία ονομασία της. Μίας εκ των πολλών ονομασιών, που κατά περιόδους είχε και προέρχονταν από διάφορες ιδιότητες και χαρακτηριστικά του νησιού. «Ποιήεσσα», δηλαδή, τόπος με πλούσια βλάστηση, το μεγαλύτερο νησί του Αρχιπελάγους, του οποίου το απαράμιλλα όμορφο φυσικό περιβάλλον, τα πλούσια δασικά οικοσυστήματα και η σπουδαία γεωπολιτική του θέση, είχαν επισημανθεί από αρχαιοτάτων χρόνων.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας, η παρουσία επιφανών Ακαδημαϊκών, πολιτικών και διεθνών προσωπικοτήτων, για την πραγματοποίηση του 5ου Διεθνούς Διεπιστημονικού Συμποσίου, που διοργανώνεται από το Κέντρο Μεσογειακού και Νησιωτικού Πολιτισμού «ΜΕΣΟΝΗΣΟΣ» και τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου  Παυλοπούλου, με τον τίτλο, «ΑΙΓΑΙΟ: ΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ».

Το Αιγαίο, μια θάλασσα, που περισσότερο από σύνορο υπήρξε πάντοτε τόπος συνάντησης, ανταλλαγής πρώτων υλών, εμπορευμάτων, ιδεών, γνώσεων και εν τέλει πολιτισμών.

Μια κλειστή θάλασσα-λίμνη, κοιτίδα πολλών από τους μεγάλους πολιτισμούς της αρχαιότητας, όπου οι κάτοικοι ριζωμένοι στην μοναδικότητα της γης τους, στην απεραντοσύνη και στην μοναξιά των θαλασσίων οδών τους, στην ταραγμένη θάλασσα τους αντέχουν, δημιουργούν και παλεύουν στου πελάγου τα κύματα.

Σ’ αυτήν την περιοχή του Αρχιπελάγους, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά με το παράδοξο αριθμητικό όνομα, το σύμπλεγμα των δεκαπέντε μεγάλων κατοικημένων νησιών, καθώς και οι πολυάριθμες αραιοκατοικημένες ή ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες, άτακτα σπαρμένα, αλλά καλά συνταιριασμένα ανάμεσα στη στεριά και στη θάλασσα, δεσπόζουν στις θαλάσσιες οδούς ανάμεσα στην Ευρώπη, τον Εύξεινο Πόντο, τη Συρία και την Αίγυπτο.

Τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου εξ αιτίας της γεωγραφικής θέσης τους, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, εκεί όπου συναντήθηκαν και συγκρούστηκαν λαοί και πολιτισμοί, δέχτηκαν τις καταστροφικές επιδρομές πολλών κατακτητών.

Η οριστική λύση του Δωδεκανησιακού ζητήματος, στις 2 Φεβρουαρίου 1947 με την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων, σφράγισε την ιστορία της Ελλάδας και καθόρισε την στρατηγική γεωπολιτική της θέση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ως εξωτερικό σύνορο της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  που δίνει το δικαίωμα στην πατρίδα μας να αξιώνει τον απαιτούμενο σεβασμό και την δύναμη του ρυθμιστή των διεθνών εξελίξεων.

Η προσέγγιση του στρατηγικού περιβάλλοντος στο Αιγαίο, οι πολιτικές, τα συμφέροντα, οι δράσεις, οι συνεργασίες ή οι αντιπαραθέσεις, καθοδηγούν διαχρονικά και ιστορικά τις γεωπολιτικές αναλύσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή αυτή της Ευρώπης.

Σήμερα, τα εκρηκτικά γεγονότα στην Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν δημιουργήσει μία περίπλοκη κατάσταση με απρόβλεπτες συνέπειες. Το προσφυγικό πρόβλημα, οι ροές μετανάστευσης προς την χώρα μας και την Ευρώπη είναι μία από τις βασικές παραμέτρους του μεγάλου ζητήματος. Επιπλέον, οι εξελίξεις των πολιτισμικών και θρησκευτικών ρευμάτων, η στρατηγική βαρύτητα της Ανατολικής Μεσογείου με την ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων,  σε περιοχές που περιλαμβάνεται η Κύπρος αλλά εμπλέκεται και η Ελλάδα δημιουργούν ήδη έντονες αναταράξεις μεταξύ των κρατών στον ιστορικό αυτόν χώρο, που γέννησε τους μεγάλους πολιτισμούς.

Ο σπουδαιότερος Γάλλος ιστορικός της μεταπολεμικής περιόδου, ΦΕΡΝΑΝΤ ΜΠΡΩΝΤΕΛ, αναφέρει:  «Η Μεσόγειος είναι μια καλή αφορμή να παρουσιάσουμε έναν “άλλο” τρόπο ιστορικής προσέγγισης. Διότι η θάλασσα, έτσι όπως μπορούμε να την αντικρίσουμε και να την αγαπήσουμε, είναι για το πιο εκπληκτικό παρελθόν της η πιο διάφανη απ’ όλες τις μαρτυρίες. Η πηγή είναι εδώ, στον μεσογειακό χώρο, η βαθιά πηγή του ανώτερου πνεύματος στο οποίο αναφέρεται ο πολιτισμός μας.»

Η διαχείριση των σύνθετων προκλήσεων αυτών στον  διάφανο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, προϋποθέτει τον σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου, του ΟΗΕ, της ΕΕ , την συνεργασία, την ανταλλαγή αγαθών, ιδεών, τον αλληλοσεβασμό και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.  Η σταθερότητα, η συμφιλίωση, ο συνεχής και ανοιχτός διάλογος, βασισμένος στον αμοιβαίο σεβασμό προς την διαφορετικότητα και τις αξίες, άλλων θρησκευτικών παραδόσεων και κοινοτήτων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα πολιτισμό Ειρήνης.

Σας ευχαριστώ

SHARE
RELATED POSTS
Μπορεί να πραγματοποιηθεί  ο Αγιασμός των Υδάτων και η ανάδυση του Τιμίου Σταυρού σε ανοικτή Θάλασσα για ένα ελπιδοφόρο 2021;, της Ελένης Καραγιάννη
Δυο δημοσιεύματα για τον Δήμαρχο Ρόδου κο Φώτη Χατζηδιάκο – Τι γράφουν ο Αθηναϊκός Τύπος και οι πολιτικοί γι’αυτόν
Φ.Χατζηδιάκος: Κέντρο «ΕΛΠΙΔΑ». Τα παιδιά ενός «κατώτερου δήμου». Ευτυχώς τα καταφέρνουν καλύτερα μόνοι τους.

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.