Αθλητικά/Αθλητισμό

Οι Άγγλοι είναι σημαιοφόροι της υποκρισίας, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Γιώργος Αρκουλής

Εδώ και τρεις μήνες, δηλαδή από την ημέρα αγοράς του μετοχικού πακέτου της Νιουκάστλ Γιουνάϊτεντ   από το δημόσιο ταμείο επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, έχει ξεσπάσει στα ποδοσφαιρικά πράγματα της Αγγλίας (με την σύμπραξη βέβαια της πλειοψηφίας των ΜΜΕ) ρεσιτάλ υποκρισίας σε βάρος της δυναμικής -ιστορικά- ομάδας της βόρειας Αγγλίας. Τα σχόλια, τα αρνητικά άρθρα και οι λίβελοι δίνουν και παίρνουν, επειδή -όπως υποστηρίζεται- η ομάδα αγοράστηκε από μια χώρα που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα! Και ότι το αγγλικό ποδόσφαιρο θα χάσει την παραδοσιακή του εικόνα με την είσοδο ξένων φάουντ.

Με άλλα λόγια, αυτό το δυναμικό καθεστώς στα αγγλικά γήπεδα, το οποίο δεν υπέστη την παραμικρή μείωση όταν εδώ και μερικά χρόνια εισέβαλαν από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα χρήματα για την εξαγορά αγγλικών ομάδων. Να θυμίσω:

Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ: πρόεδρος (και  μεγαλομέτοχος) Τζόελ Γκλέϊζερ, αμερικανός επιχειρηματίας.

Μάντσεστερ Σίτι: πρόεδρος και ιδιοκτήτης Καλντούν Αλ Μουμπάρακ, από τα Ην. Αραβ. Εμιράτα.

Τσέλση: ιδιοκτήτης Ρομάν Αμπραμόβιτς, Ρώσσος ολιγάρχης.

Λίβερπουλ: ιδιοκτήτης ‘Φένγουέϊ Σπορτς Γκρουπ’, αμερικανική εταιρεία επενδύσεων.

Λέστερ Σίτι: Ιδιοκτησία Κινγκ Πάουερ, Ταϋλάνδη.

Εννοείται πως αυτά τα ισχυρά ποδοσφαιρικά κλαμπ της Αγγλίας (που κερδίζουν τους τίτλους τα τελευταία χρόνια) , μεταβιβάστηκαν σε μεγάλες περιουσίες εκτός Βρετανίας, υπό τις ευλογίες των θεσμών. Το πόσο καθαρά ήταν τα χρήματα που μπήκαν στην πρέμιερ λιγκ από την αλλοδαπή, καλύτερα ας μη το ψάχνουμε. Απλά, μπορούμε να θυμηθούμε τον Ονορέ ντε Μπαλζάκ, ο οποίος πρώτος είχε διατυπώσει την άποψη πως «πίσω από κάθε περιουσία κρύβεται ένα έγκλημα»!

Αλλά, το θέμα, τώρα, με την περίπτωση της Νιουκάστλ, είναι γιατί  οι Άγγλοι υποκριτές, θυμήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ξεχνώντας εντελώς τα βάθη της…Ιστορίας τους. Και για να μη μένουν «στον αέρα» αυτές οι λέξεις, να θυμηθούμε:

1.- Το κίνητρο της δημιουργίας το 1600 μ.Χ της  Αγγλικής Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών., η οποία, ως το 1874 που διαλύθηκε ασχολήθηκε με το εμπόριο μεταξύ του Ακρωτηρίου Καλής ελπίδας και του Πορθμού του Μαγγελάνου. Με έξι πλοία, ο στόχος ήταν τα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα της Αγγλίας, σε βάρος φτωχών περιοχών, κυρίως της Ασίας.

2.- Πόλεμοι των Μπόερς στη Νότια Αφρική. Ο πρώτος με νίκη των Μπόερς το 1881, ο δεύτερος  για τον πλήρη έλεγχο των χρυσορυχείων, με νικητές τους Βρετανούς, οι οποίοι έστειλαν ιππικό, οπλισμό και…ανωτερότητα της καταγωγής τους. Η μάχη έληξε το 1902 με ανακωχή και πλήρη έλεγχο των Άγγλων. Η απίστευτη καταπάτηση των δικαιωμάτων των μαύρων της αφρικανικής χώρας, ίσως δεν άγγιξε ποτέ τους Βρετανούς πολίτες…

3.- Δουλεμπόριο. Από τα τέλη του 18ου αιώνα, εγγλέζικα πλοία (‘γαλέρες του θανάτου’ κατά τον Καββαδία…) άρχισαν να μεταφέρουν νέγρους της Αφρικής μαζί με εμπορεύματα. Προορισμός -αρχικά- κυρίως τα νησιά της Καραϊβικής.

4.- Πόλεμοι του οπίου. Δύο φορές η Αγγλία κήρυξε πόλεμο στην αυτοκρατορική Κίνα, το 1839 ως το 1842 και το 1850 έως το 1860. Αιτία; Δήθεν οι διαφορετικές απόψεις σε θέματα διπλωματίας, ουσιαστικά εμπορικές διαφορές που εκμηδένιζαν τα δικαιώματα των Κινέζων μέσα στη χώρα τους. Μπορούμε σήμερα να πούμε με σιγουριά ότι η Εταιρία Ανατολικών Ινδιών υπήρξε ο πρώτος και μεγαλύτερος έμπορος ναρκωτικών του πλανήτη.

5.- Σκωτία: Το 1707 οι απειλές της Αγγλίας για πάγωμα εμπορίου και ελεύθερης διακίνησης από τα σύνορα Αγγλίας-Σκωτίας, οδήγησαν στην υπογραφή ενωτικής πράξης των δύο κυβερνήσεων και στην δημιουργία του Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας. Αρχηγός του κράτους παραμένει ως σήμερα ο Βρετανός μονάρχης. Μιλάμε για πλήρη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

6.- Αγγλοαμερικανικός πόλεμος. Το 1814, μετά από αρκετές αμφίρροπες μάχες στο αμερικανικό έδαφος, βρετανικός στρατός φτάνει στις ΗΠΑ, καίει την Ουάσιγκτον και επιτίθεται στην Βαλτιμόρη. ‘Όμως τον Ιανουάριο του 1815 όταν οι Βρετανοί επιτέθηκαν στη Νέα Ορλεάνη ηττήθηκαν από τον στρατηγό Τζάκσον και αναγκάστηκαν να υπογράψουν συνθήκη Ειρήνης στην Γάνδη του Βελγίου.

7.- Κύπρος. Το ελληνικό στοιχείο ένοιωσε για τα καλά την καταπίεση των Άγγλων στην Κύπρο, όπου το νησί από το 1878 ως το 1960 αποτελούσε βρετανικό προτεκτοράτο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δυστυχώς, συχνά καταπνίγονταν στο αθώο αίμα των Κυπρίων αγωνιστών.

8.- Τελευταία περίπτωση καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Βρετανούς, είναι σχεδόν πρόσφατη, όταν με απόφαση του Τόνι Μπλερ, Βρετανικές δυνάμεις συμπράττοντας με αμερικανικές (επί προέδρου Μπους Β’) επιτέθηκαν και κατέστρεψαν ιρακινές πόλεις, πιστεύοντας ότι ο  Σαντάμ Χουσεϊν διέθετε ατομικά όπλα. Ήταν μια αναίτια και βρώμικη επίθεση.

Συμπέρασμα. ‘Εχοντας ένα παλμαρέ γεμάτο προκλήσεις, κλοπές, ρατσισμό, οι Άγγλοι δεν δικαιούνται να μιλούν σήμερα για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. ‘Ας το κάνουν άλλοι, δηλαδή χώρες με ηθική, φτώχεια και ταπεινότητα. Χώρες που δεν έχουν κλέψει -με …λόρδο Έλγιν- γλυπτά του Παρθενώνα, επιμένοντας να κρατούν και να απολαμβάνουν τα κλοπιμαία!

‘Οσο για την Νιουκάστλ Γιουνάϊτεντ, την ομάδα που σήμερα «κυνηγιέται» απ’ όλους στην Αγγλία επειδή επιθυμεί να συναγωνιστεί όλες τις μεγάλες δυνάμεις του ποδοσφαίρου (που ήδη «προσκύνησαν» το ιλιγγιώδες συνάλλαγμα), είναι βέβαιο πως σύντομα θα επιτύχει τον στόχο της. Βλέπετε, το χρήμα -όπως έχει καταντήσει πλέον η κοινωνία- διοικεί τα πάντα.

ΥΓ: Υποδουλώνοντας τους πάντες!!

SHARE
RELATED POSTS
Πού είναι ο πρόεδρος;, του Γιώργου Αρκουλή
Ρικ ο μοναδικός!, του Γιώργου Αρκουλή
Φιλόσοφοι του ‘τίποτα’…, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.