Υγεία

Ο πόνος στον αυχένα προειδοποιεί…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

  Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ο πόνος στον αυχένα είναι επώδυνος και ενοχλητικός. Συχνά επεκτείνεται στους ώμους και στο χέρι σε συνδυασμό με πονοκέφαλο και ζαλάδες. Αυτά  είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου, του οποίου τα συμπτώματα μπορούμε να τα απαλύνουμε.

Ο αυχένας στηρίζει το κεφάλι και υπό φυσιολογικές συνθήκες  είναι εύκαμπτος για να μπορούμε το στρίβουμε προς κάθε κατεύθυνση. Όταν όμως καταπονείται εμφανίζονται ενοχλητικά συμπτώματα, τα οποία ποικίλουν ανάλογα με την βαρύτητα του αυχενικού συνδρόμου. Αν μάλιστα επιμένουν, η επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητη, προκειμένου μετά την ολοκλήρωση του διαγνωστικού ελέγχου να προταθεί και η κατάλληλη θεραπεία.

Να τι μπορεί να συμβαίνει:

Αυχενική δισκοπάθεια: μήπως εργάζεστε πολλές ώρες στον υπολογιστή ή γράφετε έχοντας σκυμμένο το κεφάλι; Μήπως δεν κοιμάστε σε σωστό μαξιλάρι ή έχετε προβλήματα όρασης ή ακοής που σας επιβάλλουν κινήσεις που καταπονούν τον αυχένα; Τα παραπάνω ενδεχόμενα έχουν σαν συνέπεια ο αυχένας να χάνει σταδιακά τη φυσιολογική του λόρδωση γιατί οι δίσκοι του πιέζονται, φθείρονται και μοιραία εκδηλώνεται πόνος.

Σπονδυλοαθρίτιδα: εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου  όταν οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης αρχίζουν να εκφυλίζονται.

Οστεόφυτα:  «άλατα» στον αυχένα, ερεθίζουν τα νεύρα και  προκαλούν τσιμπιές και πόνο.

Σπονδυλολίσθηση: μπορεί να προκληθεί από απότομη πτώση και τραυματισμό του αυχένα, για παράδειγμα σε τροχαίο ατύχημα.

Μυϊκές συσπάσεις: εξαιτίας απότομων κινήσεων ή ξαφνικών εναλλαγών θερμοκρασίας, αν για παράδειγμα βρεθείτε από ένα ζεστό χώρο στο πολύ κρύο το χειμώνα ή το αντίθετο το καλοκαίρι.

Μικροτραυματισμοί: αν δεν στέκεστε σωστά ή δεν γυμνάζεστε σωστά μπορεί να ανοίξετε την… πόρτα στο αυχενικό σύνδρομο.

Στρες: η ένταση που δημιουργεί δεν αφήνει το σώμα να χαλαρώσει με αποτέλεσμα να  «πιάνεται» ο αυχένας.

Τι μπορώ να κάνω;

Για να λειτουργήσουμε προληπτικά και να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τον αυχένα είτε για να υποχωρήσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα:

—Δεν καμπουριάζουμε και κοιτάμε ευθεία!

—Αυτί, ώμος, ισχίο και γόνατο πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία όταν είμαστε όρθιοι.

—Μακριά από ρεύματα αέρα και απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.

—Αναπνέουμε βαθιά και όχι με κοντές και γρήγορες ανάσες. Θυμηθείτε πώς αναπνέετε όταν είστε στρεσαρισμένοι και θα καταλάβετε τι εννοώ…

—Όχι σε βαριές σακούλες και τσάντες στον ώμο. Ναι στο καροτσάκι για να κουβαλήσετε ό,τι θέλετε!

—Αλλάξτε τα διπλοεστιακά γυαλιά σας γιατί αυξάνουν τη μυϊκή ένταση του αυχένα.

—Η σωστή εκγύμναση των μυών του αυχένα όταν ΔΕΝ έχουμε κρίσεις αυχεναλγίας, εξασφαλίζει καλή στατική ισορροπία του μυϊκού συστήματος. Αν υποφέρουμε από αυχενικό, αποφεύγουμε σπορ που απαιτούν ένταση κινήσεων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις).

—Βεβαιωθείτε ότι το μαξιλάρι σας καλύπτει τον κενό χώρο ανάμεσα στον ώμο και το αυτί όταν κοιμάστε στο πλάι. Το στρώμα να είναι ορθοπεδικό για να υποδέχεται ομαλά τις καμπύλες του σώματος.

—Να έχετε ό,τι χρειάζεστε στην επιφάνεια του γραφείου σε απόσταση… βολής για να μην τεντώνεστε όταν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε. Να βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη του μισού μέτρου.

—Όταν καθόμαστε στην καρέκλα, αυχένας, πλάτη και κεφάλι πρέπει να υποστηρίζονται από την πλάτη της καρέκλας. Το κάθισμα να είναι μαλακό στην πλάτη, να στηρίζει μαλακά το κεφάλι, να είναι μέτριας σκληρότητας στο κάθισμα και σκληρό στα μπράτσα. Η σωστή καρέκλα γραφείου προσφέρει ελευθερία κινήσεων και εξασφαλίζει άνετη στάση ενώ η πλάτη προσαρμόζεται στο ύψος και στην κλίση του σώματος.

—Ξεκουράζουμε τα χέρια στα μπράτσα της καρέκλας, για να αποφορτίσουμε τη μέση και τον αυχένα από τη μεγάλη πίεση. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα σηκωνόμαστε και περπατάμε για λίγο.

Σε κάθε περίπτωση, αν αντιμετωπίζετε τα παραπάνω συμπτώματα, οφείλετε να κάνετε εξετάσεις, οι οποίες θα απορρίψουν το ενδεχόμενο παθολογικών ευρημάτων σε αρθρώσεις,  οστά, νεύρα και μυς της σπονδυλικής στήλης.

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Τί αγαπούν οι φλεγμονές;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Υπογονιμότητα, του Δρ Σπύρου Γκούβαλη
Προφυλάξτε τα παιδιά από το κρυολόγημα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.